El PobleNotícies

Un dels tres juliols més càlids mesurats a Catalunya

  1. El mes ha estat molt càlid al nord del país, en alguns casos sense precedents. Al sud ha estat càlid, però amb unes anomalies més moderades
  2. Ha estat un mes amb irregularitat pluviomètrica espacial i temporal marcada a gran part de Catalunya. En general, ha estat sec o molt sec al terç nord, litoral Central, delta de l’Ebre i punts del Prelitoral sud. A la depressió Central, al massís del Port i litoral del Garraf i Baix Penedès ha estat plujós o molt plujósEl mes ha estat molt càlid al nord del país, en alguns casos sense precedents. Al sud ha estat càlid, però amb unes anomalies més moderade

El mes de juliol ha estat marcat per una falca anticiclònica persistent i per una massa d’aire tropical molt càlida als nivells més baixos de la troposfera que ha provocat valors tèrmics de plena canícula a Catalunya. Les anomalies positives de temperatura han estat per sobre dels +4 °C a gran part de la meitat nord del país, relacionades amb la persistència de la calor i no tant amb els registres màxims assolits. En general, el juliol d’enguany ha estat entre els tres més càlids mesurats a Catalunya, juntament amb el de 2015 i el de 2006. El de 2022 ha estat el més càlid a diverses comarques del nord, sobretot del Pirineu i Prepirineu, on fins i tot ha estat el mes més càlid (no només juliol), superant també l’agost de 2003. En canvi, a diversos sectors de la depressió Central, del litoral i del prelitoral van ser tant o més càlids el juliol de 2006 o 2015.

Entre els dies 11 i 25 de juliol del 2022 es va produir una de les onades de calor més persistents mesurades a Catalunya amb més de dues setmanes de calor superior a la normal en plena canícula. La persistència de la massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica que va dominar la península Ibèrica durant més de dues setmanes, arribant en alguns moments fins i tot a les Illes britàniques, és la causa d’un dels períodes més llargs de calor sostinguda que ha viscut Catalunya en els darrers anys.

  1. -Malgrat l’excepcionalitat en la durada de l’episodi, es van superar pocs rècords de temperatura màxima. Només 4 estacions de les 153 de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que tenen més de 10 anys de dades van superar la seva màxima absoluta de tota la sèrie i 23 van superar la màxima en un mes de juliol. Durant l’onada de calor de finals de juny 2019, la més intensa de les últimes dècades a l’interior de Catalunya, els registres màxims van ser més alts en general.
  2. -Les nits tropicals (temperatura mínima nocturna igual o superior als 20 ºC) van estat habituals a sectors costaners, però també en molts indrets elevats de l’interior.
  3. -Es van registrar també nits tòrrides (temperatura mínima nocturna igual o superior als 25 ºC), especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per exemple, l’estació de Barcelona – Raval va mesurar 15 nits tòrrides.
  4. -La temperatura mitjana a 850 hPa entre l’11 i el 25 juliol va ser de 21,5 ºC. És la tercera quinzena amb la temperatura mitjana més alta de la sèrie de radiosondatges de Barcelona, iniciada el 1997, només superada per la del 12 al 26 d’agost de 2012 (22,5 ºC) i del 26 de juny al 10 de juliol de 2019 (22,4 ºC).
  5. -Hi va haver 17 estacions de la XEMA que van superar 8 o més dies el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. Destaca Tírvia (Pallars Sobirà) amb 12 superacions, de les quals 9 de seguides, així com Sort (Pallars Sobirà), Orís (Osona) i Gisclareny (Berguedà) amb 10 dies. A l’altre extrem, alguns punts del litoral i de la vall de l’Ebre no van arribar a assolir el seu llindar de perill per calor.

Pel que fa a la precipitació, caldria destacar les tempestes dels dies 5 i 6 de juliol al voltant del massís del Port, amb quantitats superiors als 40 mm (72,9 mm a Batea, a la Terra Alta), del dia 28 al voltant de l’Altiplà Central (57,8 mm a Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà) i del 31 de juliol al Prepirineu (76 mm a Orís, a Osona).

Juliol càlid o molt càlid a Catalunya

El mes ha estat molt càlid al nord del país, en alguns casos sense precedents. Al sud ha estat càlid, però amb unes anomalies més moderades (figura 1).

De les 110 estacions de la Xarxa d’estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amb més de 20 anys de dades, la meitat han igualat o superat el juliol més càlid de la sèrie, fonamentalment al Pirineu, Prepirineu i massís del Montseny. A bona part de la depressió Central, del litoral i del prelitoral, els juliol del 2015 i del 2006 encara van ser lleugerament més càlids.

Per exemple, a Cabanes (l’Alt Empordà) amb una sèrie de temperatura de 72 anys (des de l’any 1950), ha estat el mes de juliol més càlid de la sèrie, amb una mitjana de 26,7 ºC.

La taula següent mostra els valors d’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual de juliol respecte de la mitjana climàtica pel període de referència 1961-1990)que han estat iguals o superiors a +4,5 °C a les estacions de la XEMA.

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de juliol

Irregularitat pluviomètrica

Ha estat un mes amb irregularitat espacial i temporal marcada a gran part de Catalunya. En general, ha estat sec o molt sec al terç nord, litoral Central, delta de l’Ebre i punts del Prelitoral sud. A la depressió Central, al massís del Port i litoral del Garraf i el Baix Penedès ha estat plujós o molt plujós (figura 2).

Les tempestes generades pel pas de dues pertorbacions (la del dia 6 i les que van creuar Catalunya entre els dies 25 i 31 de juliol, deixant en alguns casos més de 50 mm), van provocar que en tan sols en unes hores se superés la modesta mitjana climàtica del mes de juliol al terç sud del país, que en molts casos és de menys de 20 mm. En canvi, a punts del Pirineu i Prepirineu oriental el juliol és, des d’un punt de vista climàtic, un dels mesos més plujosos de l’any.

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de juliol del 2022 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

La taula següent mostra les quantitats de precipitació del mes de juliol del 2022 per sobre dels 75 mm a les estacions gestionades per l’SMC, gairebé totes elles ubicades al prelitoral Sud i Prepirineu.

Irradiació per sobre dels valors normals a la meitat nord de Catalunya

La irradiació solar global ha estat per sobre dels valors normals de juliol a la meitat nord del país, especialment al Pirineu i serralada del Montseny (figura 3).

Figura 3:

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2012-2021).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button