EducacióNotícies

Dos centres educatius de Lloret reben dels fons europeus 270.000€ per millorar el confort tèrmic

·Es tracta d’actuacions finançades amb fons europeus REACT-EU de recuperació econòmica i que han de permetre millorar les infraestructures de serveis a la ciutadania, com ho són els edificis escolars ·L’objectiu és fer edificis més sostenibles, habitables, saludables i allargar-ne la vida útil ·Es millorarà l’aïllament dels edificis per combatre la calor i el fred.

El Departament d’Educació destinarà 12.969.588 euros a millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic de 42 centres educatius de les comarques gironines.

A Lloret de Mar els dos centres educatius beneficiaris d’aquesta destinació económica son: l’Institut Roca Grossa amb una dotació 172.371€ i l’Escola Àngels Alemany i Boris amb 97.750€. La inversió serà per potenciar els tancaments, que separen els recintes habitables de l’ambient exterior (aire, terreny o un altre edifici) i les particions interiors que separen els recintes habitables dels no habitables. 

Aquest seguit d’obres es finançaran amb els fons europeus REACT-EU de recuperació econòmica que han de fer possible millorar les infraestructures que donen servei a la ciutadania, en aquest cas, escoles i instituts.

Les obres que es duran a terme amb aquesta inversió inclouen un seguit d’actuacions amb l’objectiu de fer els edificis escolars més sostenibles, més confortables i més saludables per al professorat i l’alumnat. Així, es canviaran els envolupants, és a dir, els elements de la façana que actuen com a aïllants tant del fred com de la calor i que separen la part interior de la part exterior de l’edifici –s’inclourien la façana, les finestres, les portes o el sostre de l’edifici, entre d’altres-. Un bon aïllament dels edificis millora l’eficiència energètica d’escoles i instituts i redueix les despeses per fugues de temperatura i en millora el confort. 

Al mateix temps, les obres permetran substituir calefaccions actuals per d’altres més eficients energèticament, amb menor impacte ambiental i que millorin la confortabilitat dels centres. 

L’objectiu final de totes aquestes millores és aconseguir que els edificis propietat del Departament d’Educació es converteixin en infraestructures de màxima eficiència energètica. Els 13 milions d’euros d’inversió als serveis territorials de Girona amb els fons europeus permetran dur a terme actuacions en 42 centres: en 2 centres es substituirà la calefacció, en 30 es millorarà els envolupants i en 10 s’hi durà a terme tant obres en calefacció com en envolupants. A tota Catalunya es destinaran 102 milions d’euros per obres en un total de 294 centres educatius. El Departament ja duu a terme anualment aquestes millores, però la inversió finançada amb els Fons Europeus permetrà fer en un any el què a través de les inversions ordinàries del Departament s’ha dut a terme en els 7 anys anteriors per aquest concepte. 

El detall dels centres segons el tipus d’obres i segons la inversió econòmica és el següent:

MunicipiCentre educatiuImport totalActuació
BàscaraEscola Joan Reglà85.452Envolupant
BescanóEscola Dr. Sobrequés82.796Envolupant
Bisbal d’Empordà, LaInstitut La Bisbal508.500Calefacció
Cellera de Ter, LaEscola Juncadella103.500Envolupant
FigueresEscola Sant Pau233.749Envolupant
FigueresInstitut Cendrassos291.091Envolupant i calefacció
FigueresInstitut Ramon Muntaner345.000Envolupant
FlaçàEscola Les Moreres86.250Envolupant
Fornells de la SelvaEscola Forn d’Anells115.000Envolupant
GironaEscola Verd575.000Envolupant
GironaInstitut Narcís Xifra575.000Envolupant i calefacció
Lloret de MarEscola Àngels Alemany97.750Envolupant
Maçanet de CabrenysEscola Les Salines46.000Envolupant
OlotInstitut Escola Greda362.250Envolupant i calefacció
OsorEscola La Vall373.750Envolupant
PalafrugellEscola Barceló i Matas517.500Envolupant
PalafrugellInstitut Baix Empordà508.500Calefacció
PalafrugellInstitut Baix Empordà187.809Envolupant
PalamósCEE Els Àngels299.000Envolupant
PalamósEscola La Vila103.500Envolupant
Planes d’Hostoles, LesEscola Sant Cristòfol106.716Envolupant
SaltInstitut Salvador Espriu575.000Envolupant i calefacció
Sant Julia de Ramis-MedinyàEscola Santa Fe115.000Envolupant
VilafantEscola Les Mèlies51.750Envolupant
VilafantEscola Sol i Vent103.500Envolupant
RipollInstitut Abat Oliba575.000Envolupant i calefacció
BanyolesInstitut Pla de l’Estany568.292Envolupant
BlanesCEE Ventijol244.108Envolupant
Cassà de la SelvaEscola Puig d’Arques229.899Envolupant
Castell-Platja d’AroInstitut Ridaura568.358Envolupant
Escala, L’Institut El Pedró172.950Envolupant i calefacció
GironaInstitut Jaume Vicens I Vives232.185Envolupant i calefacció
GironaInstitut Montilivi568.345Envolupant i calefacció
Lloret de MarInstitut Roca Grossa172.371Envolupant
OlotInstitut Garrotxa568.332Envolupant
PalafrugellInstitut Frederic Marti Carreras172.890Envolupant
SaltCEE La Maçana339.796Envolupant
SaltEscola Deveses283.099Envolupant i calefacció
Sant Feliu de GuíxolsInstitut Sant Elm513.354Envolupant
Sant Feliu de GuíxolsInstitut Sant Feliu568.305Envolupant
Santa Coloma de FarnersInstitut Santa Coloma402.234Envolupant
Tossa de MarInstitut Tossa340.707Envolupant i calefacció

Les actuacions en centres formen part del Pla director d’infraestructures educatives i el Pla de confort tèrmic que han posat en marxa el Departament d’Educació i que inclou diferents línies de treball: 

1.Construcció de centres per tal de donar resposta a les necessitats d’escolarització obligatòria. 

-Aquestes noves construccions es duen a terme en base a criteris d’eficiència energètica i confort tèrmic. Els nous centres tenen un disseny pensat amb criteris ambientals, energètics i de confort per a l’alumnat i el professorat. I que inclou també la tecnologia i els materials pensats per aquesta finalitat. 

-Els nous centres, a més, es conceben com un espai al servei de l’aprenentatge. Enguany el Departament d’Educació ha presentat una nova Guia per als projectes de construcció i transformació de centres públics que implica la concepció dels espais del centre com una eina més d’aprenentatge. Els criteris de sostenibilitat mediambiental, l’eficiència energètica i el confort tèrmic d’una nova construcció són requisits tècnics i al mateix temps una eina d’aprenentatge. 

2.Rehabilitació i reformes de les infraestructures per tal de fer els centres més sostenibles i fer front a l’emergència climàtica.

-Reforma, amb dotació de fons europeus, per actuacions de millora d’aquells elements que incideixen en el confort tèrmic i l’eficiència energètica -com ara les calefaccions i els aïllaments tèrmics.- Al mateix temps, s’inclou aquest criteri en les actuacions que el Departament realitza anualment a través de les obres RAM (Reforma, ampliació i millora).

-Anàlisi de les diferents realitats arquitectòniques. La gran varietat de tipologies d’edificis comporta la necessitat de diferents solucions constructives per assolir aquestes millores. S’està duent a terme un estudi on es proposaran actuacions per assolir l’objectiu del confort tèrmic, en base a les tipologies habituals i a les diferents zones climàtiques. Per exemple, pel que fa als espais exteriors dels centres, s’analitzen aspectes com la vegetació existent, els espais d’ombres, les proteccions solars existents o l’exposició als vents, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button