CulturaNotícies

“Soc d’allà i també d’aquí”: La frase guanyadora per al mural de l’entrada a Lloret

  • El procés participatiu ha servit per tal que la ciutadania decidís quin vers contindrà el mur situat al carrer del Pla de Carbonell, 25, que pintarà l’artista Borbála Rámpay i que es presentarà el pròxim 21 de febrer dins dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2023

L’Ajuntament de Lloret de Mar està pintant el mur del carrer del Pla de Carbonell, 25, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna i amb l’objectiu de deixar constància de la diversitat lingüística del municipi. El mural, obra de l’artista Borbála Rámpay, inclourà el vers d’un poema traduït en diferents idiomes. 

Per tal que els veïns i veïnes de Lloret de Mar puguessin decidir quin vers contindria el mur, l’Ajuntament va dur a terme un procés de participació ciutadana que va començar el 9 de gener i va finalitzar el 4 de febrer, amb una participació d’unes 500 persones.

El procés de participació constava d’un formulari on cadascú, de manera individual, podia escollir entre quatre versos del poema “Soc d’allà, soc d’aquí”, de l’autor palestí Mahmoud Darwish, que parla de la llengua materna com a tret d’identitat.

Les quatre opcions proposades han estat les següents: Soc d’allà i també d’aquí –38,2% dels vots–, És que la identitat neix amb nosaltres, però al final és la creació d’un mateix –21.8% dels vots–, Tinc dues llengües i he oblidat amb quina solia somniar –17,8% dels vots–, Soc d’allà i també d’aquí, i no soc d’allà ni d’aquí –14,9% dels vots–. Es va deixar una cinquena opció dins la categoria altres per tal de rebre nous suggeriments de versos, però només ha obtingut un 7,3% de respostes.

El mur contindrà la traducció del vers en les llengües més representatives actualment al municipi, però per tal de donar valor a totes les llengües maternes dels lloretencs s’està duent a terme l’enregistrament oral de les 56 llengües que conviuen a Lloret de Mar i es podran escoltar a través d’un codi QR situat al mateix mur.

Per a l’enregistrament oral també s’està comptant amb la participació de persones de les diferents comunitats. 

La presentació del mural es farà el dia 21 de febrer a les 12 h del migdia a davant mateix d’on s’ha fet el disseny.

El projecte creatiu, participatiu i de sensibilització ciutadana ha estat compartit entre, l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística i el Pla de Ciutadania, que forma part dels Serveis Especialitzats d’Atenció Social de la Secció de Benestar i Família en el marc dels actes de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana 2023. 

L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha dit que Lloret de Mar és un municipi on conviuen 102 nacionalitats i 56 llengües maternes diferents i el fet de mostrar la diversitat lingüística i donar valor a la llengua materna de les persones que conformen la societat lloretenca fomenta la bona convivència i millora la cohesió ciutadana.

Font: Ajuntament de Lloret de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button