Denuncies TvG-TVNotícies

S.O.S Lloret fa efectiva la seva protesta a Can Juncadella amb moments de tensió.

Les entitats ecologistes SOS Costa Brava i SOS Lloret han reivindicat aquest dissabte al matí la titularitat pública del camí de ronda al seu pas per Can Juncadella a Lloret de Mar (Selva), una finca de l’expresident del Kazakhstan.

Ho han fet amb una caminada popular en què han assistit uns 150 activistes. L’acció arriba després de la sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que en ratifica aquesta titularitat pública.

“Demanem que s’executi la sentència i l’Ajuntament sigui ràpid en reobrir el camí de ronda”, ha explicat el portaveu de SOS Lloret, Jordi Palaudelmàs. L’Ajuntament defensa que està en converses amb la propietat per resoldre el conflicte i “trobar el camí ideal per unir Lloret amb Tossa”.

Després d’anys de litigis sobre la titularitat del camí de ronda al seu pas per Can Juncadella a Lloret de Mar, el TSJC va ratificar aquest mes de juliol passat la sentència de l’Audiència de Girona del març, en què es confirmava la titularitat pública del camí. Tot i això, el camí continua tancat i inaccessible.

Des de SOS Costa Brava i SOS Lloret han decidit aturar-se en aquest punt per denunciar la situació i reclamar a l’Ajuntament que “s’executi la sentència per reobrir el camí” i que “sigui valent” per reconèixer també “l’ús públic del GR-92, que discorre per dins de la finca”.

Saltar la tanca
Després dels parlaments, tot i la insistència de la Policia Local de Lloret de Mar que s’ha personat a la concentració perquè desistissin i tornessin a casa, els ecologistes han decidit travessar la tanca i continuar caminant pel GR. La seguretat privada de la finca també els ho ha intentat impedir i, més endavant, els han barrat el pas col·locant-hi un cotxe travessat.

L’advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot, ha lamentat l’actuació de la Policia Local: “Entenem que la seva feina hauria de ser parlar amb els guardes perquè no obstrueixin el camí, en comptes d’aturar i impedir el pas dels que hem vingut aquí a reivindicar el seu ús públic”.

Els activistes han pogut desplaçar-se dins la zona tancada per un camí de terra fins a una de les cases de la finca, però han hagut d’acabar reculant després que s’hi desplacessin també un parell d’agents dels Mossos. Tot i això, segons han explicat i en relació amb altres protestes a l’indret, ha estat “el cop que més lluny s’ha arribat”.

Propietaris que tallen el camí de ronda
El portaveu de SOS Lloret, Jordi Palaudelmàs, s’ha mostrat convençut que la sortida d’aquest dissabte ha servit per “denunciar un conflicte que existeix arreu de la Costa Brava” en diferents punts on el camí de ronda es troba tallat “per propietaris que tenen mal entès el seu dret a la propietat privada i han usurpat l’ús públic”.

Des de SOS Costa Brava consideren que Can Juncadella és un dels punts on “aquesta situació està més agreujada”. Palaudelmàs ha descrit que “tot i les sentències, han mantingut la propietat tancada amb la porta oberta intimidant la gent que hi accedeix perquè marxi”. “Els caminants que hi entren sols agafen por i marxen; per això avui hem vingut tots junts”, ha dit.

L’acció ha volgut d’aquesta manera “denunciar les pràctiques intimidatòries de la propietat als usuaris que decideixen fer el camí de ronda al seu pas per la finca tot i els diversos cartells intimidatoris i de prohibit el pas a vianants”. Aquestes pràctiques han arribat a incloure, fins i tot, personal de seguretat armat.

Anys de litigis
El tram de Can Juncadella del camí de ronda es va tancar el 2009, després que els propietaris signessin un conveni amb l’Ajuntament de Lloret per fer-hi una sèrie de millores que mai es van executar. El pas va estar barrat fins que el 2016 el Tribunal Conenciós Adminisratiu de Girona va resoldre que el camí era d’ús públic. La propietat va interposar recursos fins que el 2020 es va ratificar la sentència del TSJC.

One Comment

  1. Perque la majoria d estrangers que venen aqui fan el que volen?al seu pais moltes coses de les que fan aqui estan prohibides,potser que acabem d una vegada amb totes aquestes injusticies
    MOLTES GRACIES SOS COSTA BRAVA PER LA VOSTRE FEINA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button