🔴Per visualitzar la presentació oficial d’avui, accedeix al següent enllaç 👉🏻aquí.
L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, i l’empresari i promotor del Castell de Lloret, Gustavo Buesa, han presentat avui 21 de desembre, a les 10.30h a la sala polivalent de la Biblioteca de Lloret, el projecte del Castell de Lloret, juntament amb l’equip tecnic format pels arquitectes Joaquim Planiol i Valenti Orpi; Pascuals Design, que ha assumit el projecte museístic i Toni Cruz, com a direcció creativa.
Aquest nou espai cultural, ubicat en un element patrimonial iconic de la vila com és el Castell d’en Plaja i conegut popularment com Castell de Lloret, oferirà una experiencia immersiva única i multisensorial vinculada a la sostenibilitat i el canvi climatic, amb una activitat de pagament que rondarà l’entrada als 25€. L’empresari propietari del grup GBI, Gustavo Buesa, l’ha comprat per uns 3 MEUR i n’hi invertirà 5 més per rehabilitar l’espai i obrir-lo aquesta primavera.
L’eix temàtic del projecte versa sobre la sostenibilitat i el canvi climàtic, una prioritat per Gustavo Buesa “Amb aquest projecte des del Grup GBI fem valer el nostre compromís amb l’entorn. Volem que esdevingui un espai pedagògic que projecti la situació actual però que també mostri al visitant les diferents solucions que tenim al nostre abast i sobretot, que els lloretencs i lloretenques per fi es facin seu un edifici històric que sempre ha estat privat”.
L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha destacat que “es tracta d’un projecte que vol ser un tribut pels lloretencs, convertint-lo en un espai obert a la ciutadania. De fet és per aquest motiu que a partir d’ara es dirà el Castell de Lloret”. I ha afegit que “que sigui un particular el que aposti per crear a Lloret un projecte tan innovador és un orgull i posa de manifest l’estima d’en Gustavo Buesa per la seva vila”.
Degut al deficient estat de conservació de l’edifici i a la singular ubicació del castell, que es troba just al davant del poblat ibèric del Turó Rodó i al peu de Sa Caleta i del camí de ronda, les feines de rehabilitació han estat especialment complexes, amb una actualització de l’accessibilitat, un reforç estructural i noves instal·lacions i serveis. Durant el procés d’adequació la sostenibilitat ha estat també uns dels eixos vertebradors del projecte constructiu. Així, per exemple, gran part de l’electricitat de la qual s’abasteix el castell prové de fonts no contaminants, instal·lades al mateix recinte.
El Castell de Lloret oferirà al visitant un viatge en 3 etapes per sentir i comprendre el canvi climàtic en tota la seva dimensió:
- Sala Causes. On el visitant s’endinsarà a través del metavers en un territori totalment inexplorat: les activitats humanes que han contaminat el planeta i han provocat l’escalfament global.
- Sala Conseqüències. El visitant viurà els efectes de l’emergència climàtica en primer persona: els dramàtics efectes de la desforestació a la selva amazònica; l’impacte d’un incendi de sisena generació; la contaminació dels oceans o el naufragi en una tempesta de gran dimensions. I ho farà amb el suport de l’última tecnologia existent: una pantalla LED de 12 metres de llargada, una plataforma que es mou i vibra al ritme de les imatges i tot tipus d’efectes sensorials: sonors, lumínics i tèrmics.
- Sala Solucions. Per conèixer i experimentar amb un gran espectacle multisensorial. El visitant explorarà en aquest espai totes les claus per aturar la crisi climàtica, a través d’un bonic espectacle d’imatge, llum i so i diferents jocs digitals interactius.
L’espai està preparat per acollir escoles i instituts amb un recorregut fet a mida ja que el projecte vol esdevenir també una important eina pedagògica.
A més, el projecte també inclou una terrassa exterior amb servei de bar i espectaculars vistes a la Costa Brava. En aquest espai exterior s’hi instal·laran uns elegants arbres metàl·lics, dotats de plaques fotovoltaiques, que protegiran de l’impacte del sol durant el dia i il·luminaran la terrassa al vespre.
Durant els mesos de temporada alta, sobre la façana del Castell s’hi projectarà cada nit un espectacle de llums i colors, que podrà ser vist des de Sa Caleta i des part de la Platja de Lloret.
Durant la resta de l’any, l’edifici lluirà una discreta i elegant il·luminació perimetral, que resseguirà cada un dels merlets del castell, i que el farà destacar des de la llunyania.
El projecte té un pressupost de 8 milions d’euros, preveu acollir 100.000 visitants l’any i crear 40 llocs de treball durant tot l’any.
Sobre el Castell de Lloret
La seva construcció es va fer a càrrec de l’industrial gironí Narcís Plaja, que el plantejà com una residència d’estiueig. L’obra s’inicià el 1935 i es va inaugurar el 1940, esdevenint popularment conegut com “El Castell d’en Plaja”. Amb el temps ha esdevingut una icona indiscutible de l’skyline de la ciutat i un dels recursos arquitectònics més fotografiats de Lloret.
Font: Ajuntament de Lloret de Mar
🟢Darrera noticia publicada el 9 de desembre 2022 sobre el projecte:
Gustavo Buesa y el futuro del castillo de Lloret de Mar:
El empresario Gustavo Buesa Ibáñez con la presidencia de su conocida empresa-que lleva sus iniciales(GBI Services)- activa en Lloret de Mar entre otras localizaciones, está convirtiendo el icónico Castillo de Lloret de Mar (Castell d’en Plaja) en un atractivo museo, con unas obras que empezaron ya hace un año, después de su adquisición.
¿Quién es Gustavo Buesa, conocido popularmente como el “rey de la basura”?
Gustavo Buesa es un empresario nacido en Barcelona (1960) y establecido en Lloret de Mar. Destaca en su carrera su formación en Ciencias Empresariales, fue socio fundador de la sociedad Ingeniería de Residuos, S.A. en el año 1986. En 1990 adquiere el 100% y pone en marcha un plan de crecimiento. Actualmente, es el presidente del Grupo GBI, que agrupa a más de 20 sociedades que dan servicio a municipios, instituciones, empresas e industrias en la gestión integral de residuos municipales e industriales (desde 1986), y en el diseño, la construcción y mantenimiento de espacios públicos. Gustavo Buesa es además copropietario de la empresa Barcelona Events Musicals, SL (Organizadora del Festival Cruïlla de Barcelona, que en las últimas ediciones ha reunido más de 70.000 visitantes), también tiene acciones en empresas de construcción, restauración y ocio y ha ejercido de consejero externo independiente de Iberdrola. Políticamente, podemos destacar, que, Buesa está vinculado a CDC (Convergència Democràtica de Catalunya). Como punto negro en su trayectoria se destaca el año 2016, cuando fue investigado por irregularidades en la adjudicación de contratos municipales de limpieza y tratamiento de residuos de Lloret de Mar, pero en 2018 se archivó la causa.
Buesa, a través de su empresa, colabora con un gran número de causas sociales y solidarias destacando la Lucha contra el Sida, Centro de Atención al Autismo en Lloret de Mar, y como patrocinador de entidades de Lloret como el Club de Remo Santa Cristina y del Club de Hockey de Lloret de Mar.
Una de sus últimas aventuras empresariales ha sido la de adquirir el Castillo de Lloret de Mar (Castell d’en Plaja) presidiendo la pintoresca cala sa Caleta en el extremo norte de la playa grande de Lloret de Mar.
El Castillo, de estilo Neogótico de Lloret de Mar, perteneció a un importante empresario indiano de galletas originario de Santa Coloma (Narcís Plaja i Martí) que lo hizo construir para fijar su residencia de verano. La construcción se inició en 1935, quedo interrumpida por la guerra civil, y finalizó en 1940. Al principio, causó mucha polémica en la población, pero en poco tiempo se convirtió en un icono de Lloret, siendo incluido en el inventario del Patrimonio Arquitectónico de Catalunya. La zona privilegiada donde se encuentra el castillo es un lugar muy frecuentado por paseantes, turistas, excursionistas, bañistas, y embarcaciones.
Con todos estos puntos a favor, Gustavo Buesa, al comprar el castillo, y a raíz de un acuerdo entre el ayuntamiento de Lloret de Mar y su grupo empresarial, desde el verano de 2021 puntualmente se organizaron visitas guiadas y teatralizadas para dar a conocer el interior del Castell d’en Plaja.
Para activar este atractivo espacio cultural, el Grupo GBI ha contratado a arquitectos de Orpi-Planiol, al director creativo Toni Cruz, y a los diseñadores de Ferrari Land (Pascuals Disseny).
En el interior del castillo se ofrecerán novedosas propuestas multi sensoriales a partir de la próxima temporada, destinadas a concienciar a los visitantes sobre la gravedad del calentamiento global. En las tres salas en las que se podrán vivir estas aventuras mediáticas, el visitante recibirá información de las causas, consecuencias y soluciones al problema del cambio climático, siempre muy en la línea de la protección del medio ambiente, uno de los motores que impulsan las acciones del empresario del Grupo GBI.
Aunque en un inicio, la compra del Castell d’en Plaja, se iba a efectuar por parte del actual gobierno municipal (Junts x Lloret) tal y como prometieron en su último programa pre campaña electoral hace ahora casi 4 años, y pudiendo haber sido un edificio público con infinidad de salidas… finalmente no se ha hecho realidad, quedando la emblemática construcción bajo propiedad privada, esperando eso sí, sea un éxito y un atractivo turístico para Lloret de Mar.
TRADUCCIÓN: Un oligarca de Lloret compra el castillo por cuatro duros, le dice a su amiguete el alcalde -untado previamente- que le reforme el castillo con perspectiva de genero con la disculpa de esas mamarrachadas actuales, el cambio climático.
Nadie irá a verlo porque nadie en su sano juicio paga 25 euros por ver una payasada globalista sin fundamento alguno.
Después dirán que no había público, y lo usara para él o lo revenderá por el doble, pero los ciudadanos de Lloret le habremos pagado la reforma. Lógicamente se hará con la empresa “adecuada”.
Ha parlat el guionista fumat!
De verdad? No les da verguenza de gastarse ese dineral en en castillo que no hace ni puta falta .Arreglen otras cosas de importancia el asilo da pena,la seguridad,sanidad,ayuden a las persona esas pijadas no hacen falta y al de las basuras primero haga bien su trabajo que este pueblo nunca habia estado tan sucio.Es por eso no creo ha ningun governante todo por la pasta no quieren al pueblo yo les pondria un sueldo base.al fin y al cabo dicen que se presentan por amor no?haber si ganando ese sueldo se presentan tantos seguro que no.