L’artista blanenca molt vinculada a Lloret de Mar, María Sola, directora i actriu amb una trajectòria de 25 anys en el món del teatre i el cinema (coneguda entre moltes altres coses per ser la actriu sota La Grossa) i el lloretenc Xavi Gámez, realitzador audiovisual amb 20 anys d’experiència en muntatge i filmació, formen un tàndem creatiu destacat en escena audiovisual, amb una visió comuna per explicar històries que arriben al cor del públic.
El curt “Pepi i Blas”:
Els protagonistes del curt estan representats per la María Sola i l’actor i ajudant de direcció José Camero. Enguany tots plegats es presenten al Notodofilmfest amb un curt enregistrat a la platja de Sa Boadella de Lloret, titulat: «Pepi i Blas». Pepi i Blas, són una parella amb personalitats oposades, que es disposen a passar una tarda a la platja. Pepi, amb el seu caràcter dominant i elegant, exigeix que tot es faci a la seva manera, mentre Blas, pacient i submís, carrega amb tots els estris i tolera les excentricitats de la seva dona. A mesura que avancen, les tensions entre ells es manifesten en escenes còmiques, i diàlegs sarcàstics.
El curt el van enregistrar a l’agost d’enguany (2024), aprofitant que en José Camero (Blas) havia vingut de vacances a Blanes. En Xavier Gámez volia que conegués la Maria, perquè tenia moltes ganes de fer un projecte junts. “Tots dos són molt divertits i sabia que sortiria alguna cosa interessant” comenta Gámez. El film es va gravar a Cala Bona, a Blanes, i a la platja de Sa Boadella, a Lloret. Inicialment, només volíen enregistrar a Sa Boadella, però el primer dia, en arribar-hi, es van adonar que havíen oblidat unaltre “protagonista” (el flotador), a casa, així que van haver de tornar a Blanes i com que anàven curts de temps, van decidir aprofitar i gravar les escenes del bosc a Cala Bona.
-Xavier, ¿Quant de temps vau necessitar per enregistrar les escenes de Pepi i Blas?
En total, ho vam gravar en dues tardes. A Sa Boadella hi vam gravar el segon dia, però també vam anar amb presses pel tema de l’horari, ja que volíem aprofitar l’hora daurada per obtenir la millor llum. Aprofito per agrair a la Isa Muñoz, la cosina del José, que ens va ajudar amb la il·luminació i el so. Era el primer cop que ho feia, però se’n va sortir força bé.
El guió és meu, però el José Camero també em va ajudar amb els diàlegs. El problema és que s’emocionava i escrivia textos llarguissims on passaven moltes coses. Jo li deia que havíem de reduir el text perquè en aquest concurs no accepten curts de més de 3 minuts i mig, i ell em feia gairebé una sèrie! (riu). Al final, vaig haver de tallar escenes. Inicialment, volíem gravar el curt en una casa particular, però com que a l’agost és difícil que et deixin una casa turística, vaig optar per fer-ho a Sa Boadella. Ho vaig escollir jo perquè hi havia una escena de nu integral, i vaig pensar que no hi havia millor lloc que aquesta platja nudista. A més, Sa Boadella és una platja molt fotogènica i molt sol·licitada per molts directors per rodar anuncis, pel·lícules i sèries.
-Què representaria per vosaltres guanyar un premi en aquest festival?
Aquest és el tercer any que ens presentem al Notodofilmfestival, i esperem fer-ho molts més. La primera vegada va ser fa sis anys, arran d’un taller que es va fer al Puntet de Lloret, impartit pel Paco Moreno i l’Albert Navarro, dos cracks. Guanyar un premi en aquest festival és molt difícil, perquè cada any es presenten uns 900 curtmetratges, molts d’ells de molt alt nivell. Així i tot, estem molt contents amb les visualitzacions que hem aconseguit en totes les edicions. La nostra finalitat és ajuntar-nos i fer el que ens agrada: cada any intentem presentar un curt informal, amb molt d’humor, i passar-nos-ho bé. Però si guanyéssim, ens n’aniríem tots a Madrid a passar un cap de setmana junts i a gaudir de la gala del Notofilmfest.
Jurat de luxe
Allà tindríem l’oportunitat de conèixer grans directors que han estat al jurat en edicions anteriors, com J.A. Bayona, Javier Fresser, Jaume Ripoll, Isabel Coixet, Julio Medem, Alejandro Amenábar, Álex de la Iglesia, David Trueba, i actors com Ernesto Alterio, Laia Costa, Achero Mañas, Carlos Bardem i Mariano Barroso. Enguany encara no sabem qui formarà part del jurat.
-Teniu premis guanyats conjuntament?
Premis conjuntament, no. Nominacions sí, alguna. Per exemple, amb el nostre primer documental, “Avui fem teatre”, que es va projectar al festival Docus a la Fresca de Blanes. També ens van convidar a una gala al Teatre de Blanes, on ens van donar un premi simbòlic que ens va fer molta il·lusió. De fet, l’objectiu dels nostres treballs no és aconseguir un premi, sinó gaudir del procés, ajuntar-nos per fer treballs en equip i tenir experiències en l’àmbit audiovisual, crear idees i materialitzar-les. Aquest any hem presentat el nostre segon documental, ATERRA, i hi ha moltes associacions i entitats interessades a projectar-lo, entre elles la Fundació Andreu Nin de Barcelona.
-Explica’ns la teva vinculació amb Lloret
Tinc el cor dividit entre dues poblacions. Vaig néixer a Lloret i hi vaig estudiar. De fet, la meva mare i els meus nebots encara viuen allà. També vaig fer la mili, quan encara existia, a la Creu Roja del Mar, a Lloret de Mar, Fenals i Blanes. Però ja fa més de vint-i-cinc anys que em vaig casar i vaig anar a viure a Blanes. Així i tot, mantinc molts bons amics a les dues poblacions.
Molta sort Xavi
El festival NotodoFilmFest
El festival Notodofilmfest és una iniciativa creada al 2001, de La Fàbrica, entitat de caire privat; projectes culturals contemporanis vinculats a la creativitat, el disseny i les arts que aporten valor a la societat, a partir de la idea original de Javier Fesser, que posa Internet al servei del cinema com fórmula per descobrir els nous talents, a través d’un mitjà a l’abast de tothom, i aconseguir una molt àmplia difusió. Amb dinou edicions a l’esquena, és un festival reconegut a Espanya com la convocatòria de referència del cinema a Internet.
Notodofilmfest ha aconseguit una alta participació i audiència internacional: més de 20.700 curtmetratges presentats a concurs a vint-i-una edicions, pel·lícules de 48 països diferents, 86 milions d’espectadors i molts premis repartits en diferents categories, que inclouen beques de formació i ajuts a la producció per projectes audiovisuals.
Dates
En aquesta edició la convocatoria online per presentar curtmetratges és del 5 de setembre al 5 de novembre. Els guanyadors es donaràn a conèixer al desembre 2024 en una gala amb data pendent de confirmar.