Angel AguileraColumnesNotícies

Lluitar per les millores a les tarifes del servei de transport públic a Lloret de Mar

Àngel Aguilera: Des de la Promotora del Transport Públic demanem l’adhesió dels Transports Públics Urbans i Interurbans de Lloret al Sistema Tarifari Integrat de les àrees de Barcelona i Girona.

Es per aquest motiu que hem presentat una instància a l’Ajuntament de Lloret de Mar perquè la petició es tracti al pròxim ple municipal al febrer. Lluitarem en aquesta oportunitat que ens dona l’Ajuntament per millores a les tarifes, i us mantindré informats del resultat d’aquesta lluita en aquest racó de la Gaceta amb forma de columna.

Ens plau comunicar-vos també aprofitant aquesta columna a Lloret Gaceta qué, la Plataforma Tren-Tram Selva Marítima obrim canal a Youtube amb l’objectiu d’obrir un debat public a la Mobilitat i, el Transport a Lloret de Mar.

Us compartim el nostre 👉🏻Canal de Youtube, esperem sigui del vostre interés.

Sota els fonaments de la Jerarquia de la Mobilitat urbana de més a menys prioritaris i, de menys a més contaminants: Els desplaçaments a peu i, en bicicleta, transport public sota demanda i, transport public col·lectiu, transport de càrrega i, el cotxe a dalt de tot de la piràmide i, com a mode de desplaçament més contaminant i, perjudicial pel medi ambient tant per la circulació del vehicle privat, com el seu procés de fabricació i, les emissions associades.

Entenem la mobilitat sostenible com un conjunt de factors qué miren molt més enllà d’un transport ferroviari, és per aquest motiu qué engeguem una campanya per a Preparar Lloret per a la Zona de Baixes Emissions. Aquestes actuacions també es poden repclicar a la veïna Blanes.

Coneix més sobre el nostre projecte: TRAMVIA PALAFOLLS-BLANES-LLORET:

Les poblacions de Blanes-Palafolls-Lloret actuen com una única trama urbana amb una demografia de 110.000 persones qué durant els mesos de Maig, Juny, Juliol i, Agost aquesta població es multiplica per tres, donat el flux de turistes i, visitants provinents d arreu Europa.

No obstant, els models de transport predominants en aquest territori segueixen fragmentats, amb un pes especial del vehicle privat, i amb una manca d’integració dels mitjans de transport públic.

En un context d’emergència climàtica, en què el 50% de les emissions de CO2. Estudi de CILMA i la Diputació de Girona provenen del transport urbà rodat tant comercial i privat, no ens podem permetre no disposar de mitjans més eficients i accessibles.

Les connexions diàries que els habitants d’aquesta zona realitzem entre un municipi i un altre són complexes, i obeeixen a motius laborals, d’estudis, mèdics, d’oci o fins i tot culturals. Blanes, és la seu dels Jutjats que corresponen també a Lloret de Mar, i Blanes és també l’únic municipi dels quatre amb cinema, cosa que també comporta viatges quotidians des de la resta de localitats.

Un lloretenc a qui li correspon l’Hospital Comarcal de Blanes, un Blanenc qui acudeix el concorregut mercat de Tordera els diumenges i, un Palafollenc qui es desplaça diàriament a Blanes a estudiar un Cicle Superior de Màrqueting, són greus perjudicats d’unes polítiques de mobilitat que han posat al centre, des de fa anys, el cotxe privat.

Lloret de Mar, també, compta amb cicles formatius que només s’imparteixen a aquesta localitat, quelcom que obliga a estudiants a viatjar diàriament en cotxe en les hores punta -contribuint a la congestió del trànsit- o en trajectes de transport públic que es fan eterns, per la manca de combinacions directes entre els quatre municipis.

Lloret de Mar, cal recordar, és també la població amb més habitants de tot Catalunya sense un servei de ferrocarril.

La connexió entre Blanes i Lloret, la única manera de desplaçament, pels qui no tenen accés al vehicle privat (per raons de capacitat econòmica, edat legal, incapacitat física o psíquica), és, en un autocar de Moventis (antigament Pujol), operat en règim de monopoli, i amb concessió administrativa prorrogada per 25 anys i que caduca el 2028.

“El futur de la mobilitat, i també de les destinacions turístiques, serà sostenible o no serà”.

José Antonio Donaire 6 de Juny del 2021

Per tot això, volem reivindicar i lluitar per polítiques de mobilitat sostenible i d’un sistema de transport públic integrat en el sistema urbà de Lloret-Blanes-Palafolls-Tordera.

Aquest nou model de mobilitat sostenible ha d’oferir alternatives reals, eficaces i eficients al vehicle privat, que permeti a aquells qui no disposen de cotxe (gent jove, gent gran, estudiants, jubilats, etc.) moure’s amb autonomia pel territori, i fer que aquells que sí que en disposen es replantegin els seus hàbits de mobilitat. Per aconseguir això, ens calen alternatives de qualitat.

Per això, lluitarem per aconseguir els següents objectius:

  • La integració dels transports públics de Lloret i Blanes dins el sistema tarifari de l’ATM de Barcelona, per tal que l’actual autobús que connecta Lloret amb l’estació de Renfe estigui tarifàriament inclòs en la xarxa de ferrocarril.
  • Impulsar la implantació d’un tramvia que connecti Lloret-Blanes-Palafolls-Tordera (per fases), i que sigui l’alternativa sostenible, pràctica, eficient i accessible que els nostres municipis i la seva gent mereixen. Segons les previsions i estudis tècnics, tindrà una molt gran demanda. Amb tot això, volem provocar un gir en les polítiques municipals i territorials que han mirat durant dècades només al vehicle privat i oferir alternatives accessibles per la majoria de les persones. Un transport públic integrat, que connecti de manera eficaç les diferents poblacions, és la millor garantia de descongestió del trànsit, de reduir la contaminació atmostfèrica i acústica i les emissions de gasos nocius. Als qui volen continuar utilitzant el cotxe com el seu mitjà de transport preferent, els diem: la solució per tenir un trànsit menys congestionat no és construir més carretera; és fomentar el transport públic!

    ⚪️Per a més informació del projecte consultar la website👉🏻 TramviaLloretBlanes i el compte de Twitter: @Tramvia_Lloret

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button