El PobleNotícies

Lloret presenta del 13 al 15 d’octubre les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya

Resum del programa per aquests dies (del 13 al 15 d’octubre)

Del 13 al 15 d’octubre l’accés als equipaments participants serà gratuït durant els tres dies de celebració de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya (JEP). Consulta totes les activitats preparades a Lloret amb aquest motiu al següent enllaç. Destaquen al programa les portes obertes i visites guiades als equipamients del MOLL de Lloret i el monòleg teatralitzat al Cementiri Modernista titulat “L’amfitrió, segons Ismael Smith”.

Presentació de les Jornades

El Cementiri Modernista de Lloret de Mar ha estat l’espai cultural escollit per la presentació oficial de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya. El tret de sortida de les JEP 2023 s’ha donat ahir a la tarda a Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, en un acte obert a la ciutadania.

Durant l’acte s’ha presentat la nova museografia del Cementiri Modernista del municipi, la qual s’ha dut a terme amb la col·laboració del Departament de Cultura. Per l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, “aquesta museïtzació és un pas més perquè el Cementiri Modernista de Lloret, uns dels cementiris més destacats de Catalunya d’art fúnebre del s.XIX, es declari Bé Cultural d’Interès Nacional”.

Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals d’àmbit local organitzen tota mena d’activitats amb l’objectiu de facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural. Un patrimoni concebut com un bé comú tant en l’àmbit local com enl’àmbit europeu.

Durant els tres dies de celebració, la ciutadania podrà gaudir de prop de 500 activitats i experiències per a tots els públics, organitzades per diferents entitats de 215 municipis catalans.

Una gran oportunitat per acostar-nos i endinsar-nos en els monuments, conjunts històrics, museus i jaciments catalans i conèixer la diversitat, la riquesa i els atractius del patrimoni cultural català.

Considerada com la festa major del patrimoni cultural, aquesta és, doncs, una bona ocasió per estrènyer els vincles amb la societat i fer-la partícip tot gaudint de la seva història, la seva identitat i la seva cultura. Els tres dies de celebració, l’accés als monuments, conjunts històrics, museus, arxius i jaciments catalans serà gratuït així com les activitats programades (visites guiades i teatralitzades, tallers, conferències, concerts, entre d’altres).

Projecte de museïtzació del Cementiri Modernista de Lloret de Mar

En el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, el Departament de Cultura col·labora des de fa uns anys amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial a la ciutat que cada any és mereixedora d’aquesta capitalitat i així valorar el patrimoni d’arreu de Catalunya.

Enguany, la capitalitat ha recaigut a Lloret de Mar, on el Departament de Cultura i l’Ajuntament han actuat en la nova museïtzació del Cementiri Modernista, un dels espais d’art funerari més destacats del segle XIX a Catalunya i que acull obres de gran valor artístic. Destaca el nou discurs museogràfic adaptat a noves mirades i als nous estudis de recerca que s’han fet en els darrers anys i la valorització que es fa de la iconografia artística i històrica de cada obra d’art, així com els propietaris d’alguns dels panteons i hipogeus més singulars.

També s’han renovat tots els plafons informatius amb un nou disseny adaptant l’estètica i integrant-la en el conjunt patrimonial, els quals incorporen codis QR amb informació i imatges addicionals de cada element funerari. Per arribar a un públic més ampli, especialment turístic, la informació dels recursos interpretatius s’ha fet en català, castellà i anglès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Related Articles

Back to top button