EsportsNotícies

Lloret present als Jocs Olímpics de París amb Maria Josep Martí controlant el costat fosc de l’esport: el dopatge

La lloretenca Maria Josep Martí Utset és metge de l’Esport i aquests dies es troba en plena feina a la seu dels Jocs Olímpics que se celebren a París. Martí treballa amb l’organització dels JJOO per poder complir el programa de control de dopatge. També està previst que ho faci als Jocs Paralímpics, que es duran a terme del 28 d’agost al 8 de setembre.

La primera vegada que la metgessa de Lloret va participar en uns Jocs Olímpics va ser a Barcelona 1992, i després als de Tòquio 2020, amb els de París, aquesta és la tercera vegada que treballa a uns Jocs Olímpics. Avui, a Lloret Gaceta, parlem amb ella per saber una mica més d’aquest món.

Tots els esportistes són controlats un a un?

Els esportistes es controlen de manera aleatòria o dirigida (quan guanyen medalles) per poder certificar que estan jugant net. A cada instal·lació esportiva hi ha una Estació de Control de Dopatge, on es prenen les mostres de manera protocol·litzada i s’envien al laboratori acreditat per fer l’anàlisi.

M. Josep Martí ens ha fet un petit resum de com han sigut aquests dies de JJOO a París:

«Estem a les acaballes d’aquests Jocs Olímpics de París 2024 i és hora de fer una mica de balanç de la meva participació dins l’equip encarregat del Control de Dopatge actuant com a Coordinadora a les diferents seus que m’han designat. París aquests dies és una ciutat canviada, hem canviat els parisencs, de vacances, per una munió de gent de totes parts del món amb ganes de gaudir dels Jocs i de la ciutat que presenta un aspecte desconegut, amb molta presència de les forces de seguretat i molts carrers tallats al trànsit. És molt atípic poder passejar pel mig dels Camps Elisis i la Rue Rivoli per exemple».

Martí IDCO (International Doping Control OƯicer) DCSM/CC a París 2024 (Doping Station Manager / Chaperone Coordinator) també ha destacat quan és d’important la feina de control de dopatge en esdeveniments esportius, i més encara en uns Jocs Olímpics:

“La feina de control de dopatge és de les que no es veuen, nosaltres som els garants de què els esportistes competeixin nets, tal com es diu en el llenguatge d’aquest món de l’esport. Quan controlem en una competició, esperem als resultats i, d’acord amb les instruccions que ens dona la “International Testing Agency”, notifiquem a l’esportista que ha estat seleccionat per passar el control i, sempre acompanyat d’un escorta, ve a l’Estació de Control de Dopatge. Allà dona la seva mostra, sigui sang i/o orina, que serà processada amb un protocol molt estricte per garantir que pugui arribar al laboratori sense ser manipulada per ningú”.

Has detectat molts casos de dopatge?

Hi ha hagut casos positius durant la competició que han transcendit a la premsa. Els resultats adversos són públics a la pàgina web de l’Agència Mundial Antidopatge (WADA-AMA). Al voltant dels controls de dopatge també hem viscut moltes anècdotes, però sempre queden en la intimitat de les Estacions de Control de Dopatge. S’ha d’entendre que hem de preservar la intimitat de l’esportista mentre està amb nosaltres.

Els Jocs Olímpics de París 2024 se celebran durant 17 dies. Són dies de moltes hores de feina, però a la Maria Josep li agrada el seu treball i està gaudint de poder formar part de l’organització dels JJOO a París.

Gràcies, M. Josep per apropar-nos aquesta part dels Jocs, en la que tu has treballat, i aviat,
a tornar-hi amb els Jocs Paralímpics que són també un exemple de superació.

Més de 1.000 persones treballaran per controlar el dopatge. Tenint en compte el que estableix l’Agència Mundial Antidopatge (AMA), més de 1.000 persones han estat designades per controlar els més de 4.000 esportistes participants en les competicions olímpiques. Són aproximadament 50 estacions d’antidopatge les que estan ubicades a la Vila Olímpica i diferents escenaris esportius que acullen aquests jocs. En el cas de les recollides i analítiques de mostres tant de sang com d’orina, es disposa de 300 controladors i prop de 800 assistents voluntaris que acompanyen tot el procés i als atletes.

Més informació:

Segons l’Agència Internacional de Controls (ITA): “S’ha posat especial atenció al control d’esportistes en les disciplines d’alt risc, de les quals el 75% dels atletes participants van rebre el control tres cops o més i el 95% menys una vegada. Aquests resultats superen els aconseguits per a Tòquio 2020 i fan que el programa previ als Jocs de París 2024 sigui el més complet que s’hagi implementat mai”.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button