EducacióNotícies

Lloret present a la manifestació per la llengua catalana a Barcelona

Part de l’equip del govern municipal de Lloret de Mar, concretament del partit d’Esquerra Republicana (ERC) s’han unit a la marea verda per donar força a aquesta reivindicació en forma de mobilització per la llengua catalana, en resposta de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa un 25% de castellà obligatori a les aules catalans.


Segons la Guàrdia Urbana, 35.000 persones han respost a la crida de la plataforma Som Escola i s’han manifestat aquest dissabte, 18 de desembre, al passeig de Lluís Companys, per defensar i reivindicar el català com a llengua vehicular de l’ensenyament. 

La marxa ha sortit a les 11.30 h des de la plaça de Tetuan. A la capçalera s’hi ha pogut veure representació de més de 50 entitats que conformen la plataforma unitària Som Escola. La marea verda a favor de l’escola en català ha començat a desfilar pel passeig de Sant Joan per arribar a l’Arc de Triomf, on hi ha hagut un acte reivindicatiu, amb música, activitats i un espai infantil amb jocs, així com les actuacions de Joan Dausà, Suu i Meritxell Neddermann, entre d’altres.

“Ara i sempre, l’escola en català”

La manifestació multitudinària, que ha anat desfilant pel passeig de Sant Joan, ha reivindicat amb força el lema de la mobilització: “Ara i sempre, l’escola en català”. A l’arribada a l’Arc de Triomf, els manifestants han aixecat les mans verdes, símbol de la mobilització Som Escola, perquè el mitjans gràfics poguessin captar la instantània.

A la capçalera, representants de Som Escola, dels sindicats i de diverses entitats vinculades a la llengua, com Jordi Cuixart o Elisenda Paluzie, han estat els encarregats de portar la pancarta on s’hi llegia el mateix lema. Bona part dels partits polítics i del govern s’han manifestat en segona línia. “Els que volen tombar el model d’immersió lingüística no volen menys català a les escoles, volen menys català a tot arreu. Demanem respecte a l’escola catalana i a la llengua catalana”, ha declarat la presidenta del Parlament, Laura Borràs. 

Al voltant de l’escenari, situat al passeig de Lluís Companys, centenars de persones han donat suport a la marxa, tot esperant que comencessin les actuacions musicals. Joan Dausà ha estat el primer a pujar a l’escenari i, posteriorment, la plataforma Som Escola ha llegit el manifest. “Sortim al carrer perquè hem constatat que la situació del català és crítica”, han afirmat.

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha recordat que “l’escola està immersa en la societat”. Ha demanat, per tant, que més enllà de l’escola, els infants han de sentir que el català “és una llengua útil”. “En segons quins entorns, això no passa. En entorns com l’audiovisual, els youtubers, referents culturals o les activitats extraescolars, s’han de reforçar. Necessitem un pla integral de país quant a la llengua”, ha declarat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button