CulturaNotícies

Lloret diu adéu a la Capitalitat de la Cultura Catalana amb 7 propostes per aquest mes de desembre

Un total de set propostes culturals clouran aquest mes de desembre la Capital de la Cultura Catalana a Lloret. Si el lema de la capitalitat lloretenca ha estat, Som el que celebrem, el lema dels actes programats per a la clausura aquest mes de desembre serà, Som el que agraïm.

  • Estrena del musical Un altre conte de Nadal i l’acte de clausura el 23 de desembre.

Entre els set actes programats destaca l’estrena del musical, Un altre conte de Nadal. Una versió lloretenca del Conte de Nadal de Charles Dickens on hi participen prop de seixanta lloretencs. Dirigits per l’actriu gironina Mery Yanes i la part musical a càrrec de la també gironina Elena Martinell, Un altre conte de Nadal és una iniciativa per la Capital de la Cultura Catalana de tres entitats lloretenques, els Amics de la Música, l’Associació Hispanoamericana i Muekka.

L’estrena és el divendres 15 de desembre a les 20.00 h i s’ha programat una segona funció pel divendres 16 de desembre, també a les 20.00h. Les entrades, a un preu únic de 5€ es poden comprar online a la web del Teatre de Lloret: www.teatredelloret.cat

La cerimònia de clausura i de traspàs de la Capital de la Cultura Catalana s’ha programat pel dissabte 23 de desembre a les 21h al Teatre de Lloret. L’acte anirà a càrrec de la Cobla La Flama de Farners, la participació de l’Esbart Joaquim Ruyra i la cantant Névoa. També durant l’acte s’estrenarà en versió sardana la composició musical, La pubilla de Lloret. L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes oferirà l’espectacle Ballçons del mestre i coreògraf del grup Xavier Bagà, i música arranjada pel compositor blanenc Jordi Molina i tot plegat es tancarà amb una mostra del ball tradicional de Lloret, com és el Ball de Plaça. Per això s’ha comptat amb la participació i la implicació de l’Obreria de Santa Cristina.

  • Celebració del Dia Mundial de la Discapacitat i el Dia Mundial del Migrant.

Un dels eixos de la capitalitat lloretenca ha estat la celebració de diversos dies mundials vinculats amb la Cultura. Així, durant l’any, s’ha celebrat el Dia Mundial del Teatre, el Dia Mundial de la Dansa, el Dia Mundial de la Poesia, el Dia Mundial de la Música, el Dia Mundial de la Llengua Materna, el Dia Mundial de la Pesca i el Dia Universal de la Sardana. I aquest mes de desembre se celebrarà el Dia Mundial de la Discapacitat i el Dia Mundial del Migrant.

L’espectacle, Com els pingüins, que la pallassa La Bleda acaba d’estrenar a Temporada Alta passarà per Lloret el proper diumenge 3 de desembre (17.30h) amb l’objectiu de celebrar el Dia Mundial de la Discapacitat. Es tracta de l’espectacle més personal de La Bleda. És una peça per a tots els públics que reflexiona sobre el caminar, saber caure, la resiliència, l’esforç i la supervivència; sobre «recaure i saber que estàs caient per a aixecar-te després i aprendre a caminar a la teva manera i malgrat tot encara que sigui com sigui a caminar». La proposta és un espectacle familiar basat en l’humor, la poesia visual i dins del teatre clown.

La proposta s’ha programat amb l’entitat lloretenca Som Capaços que ha programat activitats durant tot el matí a la plaça Germinal Ros, a davant del teatre, per tal de poder commemorar aquesta data.

I el dia 18 de desembre se celebra el Dia Mundial del Migrant i per això, juntament amb la Plataforma per la Pau Lloret s’ha programat l’espectacle Meta, de la companyia Cicuta. Un monòleg documental sobre la situació de les persones que migren per l’estret de Gibraltar, a través del nedador David Meca i les adversitat que va haver d’afrontar quan va creuar-lo tres vegades seguides l’any 2008.

  • Estrena de l’espectacle, Havaneres: els catalans a Cuba de Xavier Albertí.

El Teatre de Lloret ha dedicat un any a un dels seus lloretencs més il·lustres, el director d’escena, compositor i gestor cultural Xavier Albertí. Així, el passat mes d’abril el teatre municipal va acollir l’estrena a Catalunya de l’espectacle Don Ramon María del Valle Inclán, dirigida per Albertí. I aquesta tardor el cicle ha continuat amb la programació de La Mala Dicció, de la companyia Indi Gest i El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc amb Pere Arquillué.  El cicle Albertí es tancarà el 9 de desembre amb l’estrena d’un espectacle pensat només per Lloret que Albertí ha titulat, Havaneres: els catalans a Cuba. En aquest cas Albertí ens proposa una conferència concert sobre la relació de Catalunya i Cuba acompanyada d’una selecció de música antillana que Albertí ha treballat personalment per aquest espectacle i s’acompanyarà d’una selecció de textos que interpretarà l’actor Alejandro Bordanove.

  • 29 i 31 de desembre clausura de la Capital de la Cultura amb Insectotròpics i l’Home dels Nassos.

La companyia Insectotròpics serà a Lloret el divendres 29 de desembre amb el seu darrer espectacle ORPHEUS on ens proposa la narració d’un mite clàssic que en aquest cas convoca un univers doble: el real i el metavers.

Orpheus, el músic i poeta més gran del món, queda desolat per la mort de la seva estimada Eurídice. Amb l’ajuda de l’Spiritcom, una màquina d’immersió virtual, es llança a l’Hades decidit a tornar Eurídice a la vida.

Insectotròpics és una companyia  nascuda a Barcelona l’any 2011 que aposta per la hibridació de llenguatges i els espectacles multidisciplinaris. Insectotròpics proposa en els seus espectacles un viatge per les emocions més profundes i viscerals a través d’un llenguatge propi i experimental que combina el live painting, live cinema, la dramatúrgia o la música. La seva posada en escena mostra les entranyes del procés creatiu, de manera que el públic és espectador a la vegada del making of i del resultat final. Al llarg de més de 10 anys de trajectòria, Insectotròpics ha estrenat cinc espectacles que els han permès explorar i aprofundir el seu llenguatge i manera de fer, que no deixa d’evolucionar. La companyia ha viatjat a més de 20 països d’Europa, Amèrica Llatina i Àsia amb els seus muntatges. I el dia 29 de desembre a les 20.00 h seran a Lloret en el marc de la Capital de la Cultura Catalana amb Orpheus, una peça que flueix des de la fabulació mitològica a la crònica contemporània. Un muntatge multidisciplinari, que ens servirà també per acomiadar la Capital de la Cultura Catalana 2023, en paraules de la comissaria de la Capital, Amaranta Gibert.

Finalment s’acomiadarà l’any i la capitalitat el 31 de desembre amb la presència pels carrers més cèntrics de Lloret de l’Home dels Nassos, un personatge que té tants nassos com dies té l’any. A Lloret, dos actors de la vila, Nanu Ferrari i Paco Moreno, es passejaran pels principals carrers de la població recuperant aquesta tradició.

L’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, explica que “amb aquest seguit d’actes Lloret tanca la seva capitalitat, on s’ha pogut viure la cultura des de tots els racons de la població amb centenars d’activitats i propostes diverses programades de forma especial per l’ocasió”.

Lloret Capital de la Cultura Catalana 2023 ha estat una iniciativa de l’Ajuntament de Lloret i la seva gestió s’ha centrat principalment des del Teatre.  

Durant l’acte de clausura del dia 23 de desembre es traspassarà el relleu a la nova Capital de la cultura Catalana que el 2024 recau a Sabadell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button