CulturaNotícies

Última oportunitat per gaudir a Lloret de l’exposició del pintor lloretenc Joan Sala Lloberas

Lloret de Mar està dedicant tot aquest any una gran exposició a l’artista lloretenc Joan Sala Lloberas. Sota el títol ‘Pintor de rem i de vela. Joan Sala Lloberas (1925-2010)’, l’exposició es planteja com un passeig pels llocs, persones, oficis i objectes que el van fer artista: el seu estimat barri de Venècia on va néixer i viure durant tota la seva vida, la seva formació com a home de mar, i el testimoni i llegat que ens deixa després d’anys d’observar meticulosament el paisatge, el mar, la costa i l’entorn lloretenc i la seva gent i els antics oficis. Aquest llegat pictòric configura l’exposició que convida a fer un viatge per la vida i l’obra del pintor.

L’exposició es pot visitar fins al 31 de desembre a Can Saragossa tots els dies de 10.00 h a 13.00 h. L’exposició fa un recorregut antològic per la seva extensa i fructífera obra tenint en compte els principals pintors que el van influir, fent especial esment al seu mestre Joan Orihuel i Bartra o a l’impacte que li va ocasionar la pintura de Joan Llaverias.

La directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, va destacar a l’estrena “l’inestimable valor de les obres de Joan Sala Lloberas que recullen l’essència del mar i la seva gent i que ens mostren un Lloret que encara no havia vist el canvi que patiria amb l’arribada del turisme”.

L’exposició ha estat comissariada per la historiadora de l’art, Marina García, que ha dit que el mar que tant va estimar Sala Lloberas, és el fil conductor d’aquesta exposició que va de la seva primera etapa com a alumne de l’Escola d’Arts i Oficis regentada per Joan Orihuel fins al final de la seva vida. Garcia ha ressaltat que un dels punts forts de l’obra de Sala i Lloberas és que “mostra un Lloret que ja no existeix, mostra un Lloret ja desaparegut que ell va pintar fins a la sacietat, de vegades de memòria, ja que tenia una memòria excepcional”.

I és que, tal com apunta la historiadora de l’art, “el pescador lloretenc sempre va ser molt conscient que el poble estava canviant molt i va saber plasmar- ho, tant amb les seves pintures com amb la seva obra en general”.

Més d’una seixantena d’obres, entre dibuixos i pintures, repassen la trajectòria pictòrica de l’artista, des de les seves primeres obres de l’any 1936, passant per la seva primera exposició individual l’any 1965 fins a les seves darreres peces fetes entre els anys 2000 i 2010 ja en el camp de l’abstracció, ja que al final de la seva vida li van detectar un tumor al cap que el va deixar amb una visió minvada. Entre les obres que s’hi exposen destaquen les primeres que va fer i que mai han estat exposades al públic. Es tracta, ha dit Garcia, “de dibuixos del natural i el primer oli que va pintar que retrata els boscos de Can Saragossa, la masia on s’ha ubicat l’exposició”.

L’exposició està formada per obres que la família de l’artista ha deixat en préstec a l’Ajuntament de Lloret, peces que ha cedit l’Obreria de Santa Cristina per aquesta exposició o obres que provenen del Museu d’Art de Girona i que han ajudat a completar el discurs museogràfic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button