CulturaNotícies

Lloret de Mar presenta l’Any Joan Domènech i Moner

Aquest dissabte dia 20 d’abril, dins el marc de la Festa de la Cultura Lloretenca, es va presentar l’any Joan Domènech i Moner que tindrà lloc a Lloret de Mar a partir del 9 de novembre de 2024, commemorant així el primer aniversari del seu traspàs, i finalitzarà al cap d’un any, el 9 de novembre de 2025.

Amb la celebració de l’any Domènech, des de l’Ajuntament de Lloret es vol reivindicar el què la figura d’en Joan Domènech ha representat per la cultura catalana i lloretenca, així com potenciar la seva obra i divulgar-la arreu del territori a tota la ciutadania.

En Joan Domènech va ser mestre, historiador, poeta i escriptor lloretenc, molt vinculat a la defensa i promoció de la cultura i de la llengua catalana. Va tenir un compromís molt actiu al llarg de tota la seva vida que es constata en la gran implicació que va tenir amb entitats i associacions d’arreu del país, de les quals se’n destaquen la Fundació Prudenci Bertrana, la fundació Domènech Fita, la fundació Valvi, el Centre d’Estudis Selvatans i en l’àmbit local l’Obreria de Santa Cristina i el Club Marina Casinet entre d’altres, sense oblidar la seva estreta col·laboració amb l’arxiu municipal.

Se’n destaca també que va ser alcalde de Lloret de Mar entre 1979-1983, mandat durant el qual va treballar per la conservació i protecció de patrimoni arquitectònic, arqueològic, artístic i documental de Lloret, procurant per la conservació i restauració de Can Garriga i Can Font. També va reclamar la dignificació i museïtzació del cementiri modernista de Lloret, va impulsar la restauració del retaule de Sant Romà del segle XVI i va divulgar l’obra del pintor Joan Llaverias.

A més, al llarg de la seva vida va escriure nombroses publicacions, des d’obres de teatre, llibres monogràfics d’episodis històrics, articles culturals al diari El PuntDiari de GironaEl Cel Obert i Lloret Gaceta entre d’altres i també impulsant altres publicacions com ara la col·lecció de llibres municipals Es Frares o diversos llibres publicats pel Club Marina Casinet de diferents temàtiques.

La regidora de cultura de l’Ajuntament de Lloret, Isabel Bernal, va destacar que “la figura de Joan Domènech i Moner és patrimoni de tots els lloretencs i lloretenques i amb la commemoració de l’any Joan Domènech i Moner es podrà retre el merescut homenatge que en Joan mereix i reconèixer la seva vida i obra apropant-la a tots els ciutadans i ciutadanes de la nostra vila”. 

Per tal d’estructurar el programa d’activitats de l’Any Joan Domènech, s’ha constituït una comissió organitzadora formada per la família d’en Joan: la seva dona, Teresa Coll, la seva filla, Anna Domènech i la seva neta, Núria Perea; per les regidores Isabel Bernal i Marina Nicolàs; pel personal tècnic de l’Ajuntament, Anna Fuentes, Amaranta Gibert, Xavier Rodríguez i Joaquim Daban; i per tres representants d’entitats lloretenques: Arseni Frigola (Obreria de Santa Cristina), Jordi Soliguer (Club Marina Casinet) i per Jordi Rocas (antiga associació Amics de la Sardana).

En l’acte de presentació, Núria Perea Domènech, dissenyadora gràfica i neta d’en Joan, va oferir als assistents una explicació detallada de la marca gràfica de la commemoració que s’ha encarregat de dissenyar personalment.

L’any Joan Domènech i Moner s’iniciarà amb una exposició temàtica a la seva figura i pròximament des de l’Ajuntament de Lloret es farà la difusió de les diverses activitats programades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button