Lloret de Mar i tretze municipis més, reclamen mesures urgents per salvar l’aqüífer de la Tordera

- Els Ajuntaments demanen al Govern català la regeneració de l’aigua de les depuradores per evitar la salinització i garantir el subministrament
Catorze municipis de la Selva Marítima i l’Alt Maresme, entre ells Lloret de Mar, han unit forces per reclamar al Govern de Catalunya mesures urgents per protegir l’aqüífer de la Tordera, una font d’aigua clau per al territori i que es troba en situació de sobreexplotació i risc de salinització.
Els Ajuntaments han signat una carta conjunta adreçada a la consellera de Territori, Sílvia Paneque, on sol·liciten la posada en marxa d’una inversió per fer realitat el tractament terciari de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Pineda de Mar – Tordera i la seva posterior injecció a l’aqüífer. Aquest projecte permetria reutilitzar l’aigua de les depuradores i evitar així la intrusió de l’aigua salada en aquest recurs natural essencial.
Una reivindicació compartida per 240.000 habitants
L’acte de signatura s’ha dut a terme a la potabilitzadora de l’Alt Maresme i ha comptat amb la participació de representants de Lloret de Mar, Blanes, Palafolls, Tordera, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Arenys de Mar, Canet de Mar i Calella. Cristina Aymerich, regidora de Medi Ambient de Lloret de Mar, ha estat l’encarregada de representar el municipi.
✳️ Connecta’t al nostre canal de Whatsapp i rep totes les notícies diàries. Per accedir-hi fes clic aquí.
Segons indiquen els catorze Ajuntaments en la carta, l’aqüífer de la Tordera juga un paper fonamental en la qualitat de vida i el desenvolupament econòmic de la zona, que compta amb gairebé 240.000 habitants. Aquesta xifra augmenta en més de 100.000 persones durant els mesos d’estiu, fet que incrementa la pressió sobre els recursos hídrics.
Una solució sostenible davant la crisi hídrica
L’aqüífer de la Tordera ha estat declarat sobreexplotat des de fa anys i la seva situació s’ha agreujat per l’augment de temperatures i la manca de pluges. Davant d’aquesta realitat, els municipis demanen a la Generalitat que continuï apostant per la regeneració de l’aigua i habiliti les partides pressupostàries necessàries per fer realitat el projecte de tractament terciari.
A més d’assegurar l’abastament a la població, la mesura permetria garantir el subministrament d’aigua a sectors econòmics estratègics com l’agricultura tecnificada, la ramaderia, la indústria química i farmacèutica, així com el turisme i els serveis vinculats a la Costa Brava i el Maresme.
Els municipis esperen ara una resposta per part del Govern català que permeti posar en marxa el projecte i evitar que la crisi hídrica continuï afectant el territori.