NotíciesPolítica

Lloret de Mar acull la XXVI Assembla de Municipis de Catalunya

L’alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, és la nova presidenta de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Budó ha estat escollida presidenta i proclamada amb el 95,48% dels vots a favor (un total de 155 vots emesos, 148 a favor i 7 en blanc) durant la XXVI Assemblea que l’entitat municipalista ha celebrat a Lloret de Mar. Substituirà en el càrrec a l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que ha presidit l’ACM des del 20 de setembre de 2019.

En el seu discurs d’investidura, la nova presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, ha afirmat que amb el nou executiu “hem de ser un equip que lluita i que sua la mateixa samarreta, la de l’ACM” i ha posat en relleu que el món local sempre ha estat al costat de les institucions del país en la defensa dels drets i llibertats. La nova presidenta de l’entitat municipalista ha destacat l’increment d’alcaldesses en aquest mandat (passant del 23 al 27% del total d’alcaldes i alcaldesses catalans) i posant en valor que l’ACM tindrà una presidenta. Meritxell Budó és la segona dona que lidera l’entitat municipalista, des de la seva constitució l’any 1981. Anteriorment, només hi havia hagut una presidenta, Pilar Blasco, que va presidir l’entitat del 1999 al 2001.

Meritxell Budó ha desgranat alguns dels eixos i reptes que hi ha en aquest mandat 2023-2027. Entre ells, ha explicat que el municipalisme ha d’estar en l’eix de les polítiques públiques, ja que “per la nostra proximitat i coneixement de la societat som qui pot donar millors respostes des de les administracions”. També ha apuntat com a eixos seguir formant als tècnics i electes locals, dignificar la tasca dels electes, facilitar i simplificar la tasca dels ajuntaments en la prestació de serveis, resoldre els dèficits estructurals dels municipis rurals i actualitzar i millorar la legislació en competències i finançament dels ens locals i dels consells comarcals, entre d’altres prioritats.

Meritxell Budó ha agraït la tasca del president sortint Lluís Soler“tenint en compte que la vostra presidència ha coincidit amb un dels moments de més dificultat també pel món local,com ha estat la gestió de la Covid i les implicacions que aquesta pandèmia va tenir als municipis”. També ha tingut unes paraules de suport a l’exconseller i expresident de l’ACM Miquel Buch per la condemna de 4 anys i mig de pressió i inhabilitació “que són una nova mostra d’injustícia i venjança”.

La nova presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, és la 13ª persona que presideix l’entitat municipalista en els 42 anys d’història i ja havia estat vinculada amb l’ACM com a vocal del Comitè Executiu del 2011 al 2019, quan van presidir el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

L’Assemblea ha servit per validar l’activitat de l’entitat municipalista en el darrer any i fer un balanç de mandat des del 2019. En aquest sentit, el president sortint i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha recordat que en aquest mandat s’ha assolit el 100% de municipis catalans associats a l’entitat municipalista (947). “Assolir el 100% de municipis associats no és només una xifra o objectiu, sinó què és sobretot una manera de ser i de fer. De tractar amb peu d’igualtat el municipi més petit i el més gran, el més metropolità o el més rural, el d’un o altre color polític. La pluralitat feta realitat al servei de la ciutadania”, ha destacat. Soler també ha agraït l’oportunitat d’encapçalar l’entitat municipalista i treballar per al municipalisme català.

L’Assemblea, que ha tingut lloc al Palau de Congressos Costa Brava de Lloret de Mar, ha comptat amb més de 150 alcaldes i alcaldesses d’ens locals associats a l’entitat municipalista. La cloenda ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, que s’ha posat a disposició de l’Associació Catalana de Municipis i del conjunt del món local per afrontar conjuntament reptes actuals de país com la inflació “que afecta la capacitat adquisitiva dels nostres veïns”, ambientals “com els episodis de sequera o d’aiguats”, socials o de salut. “Ens hem d’arremangar, enfortir els governs locals, millorar la transparència, i incorporar els ciutadans en la presa de decisions”, ha apuntat Erra.

Igualment, la presidenta del Parlament, i ex alcaldessa de Vic, ha destacat la necessitats que els governs locals “tinguin recursos i coneixements per respondre eficaçment davant de qualsevol situació quotidiana o emergència sobrevinguda, tenint present la gran diversitat geogràfica, social i econòmica del nostre país”. En aquest sentit, ha ofert un treball conjunt amb el món local per avançar en les reformes legislatives com la de “l’esperada Llei de Governs i Finances Locals”.

També hi ha participat el secretari d’Administració Local i Relacions amb l’Aran de la Generalitat de Catalunya, David Rodríguez, que ha felicitat la nova presidenta i càrrecs executius de l’ACM i ha explicat que des del Govern català “el compromís amb el municipalisme va més enllà de les bones intencions” i que a curt termini hi ha previst un avantprojecte de llei governs i finances locals per proposar un nou finançament dels ens locals o la redacció de l’estat de municipis rurals per frenar el despoblament.

Durant l’Assemblea s’ha aprovat per unanimitat l’informe de gestió de l’entitat i s’ha aprovat una proposta de resolució del municipalisme català mostrant la solidaritat i la preocupació per les tragèdies causades pel terratrèmol del Marroc i les inundacions a Líbia, que han provocat milers de morts. La proposta de resolució aprovada expressa explícitament la solidaritat amb les víctimes i persones afectades i fa una crida als ens locals i població en general a participar en les campanyes d’emergència per donar suport als afectats i a les iniciatives de reconstrucció a través d’institucions i entitats catalanes.

Cal destacar que l’Associació Catalana de Municipis i Comarques és l’entitat municipalista amb més representació al territori, ja que agrupa els 947 ajuntaments associats. També representa els 40 consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran i 29 Entitats Municipals Descentralitzades. Les quatre diputacions provincials també són socis de l’ACM, juntament amb 7 consorcis i mancomunitats.

Composició del nou Comitè Executiu

L’Assemblea també ha aprovat la composició de la nova executiva de l’ACM. La composició d’alcaldes i alcaldesses és la següent:

Jaume Oliveras i Maristany (El Masnou), Isidre Sierra i Fusté  (Sant Climent de Llobregat), Xavi Paz i Penche (Molins de Rei), Alba Pérez i Subirana (Navarcles), Gerard Sabarich i Fernández-Coto (Rialp), Baldo Farré i Serrat (Sort), Sònia Gràcia i Xuclà (Fornells de la Selva), Carme Ferrer i Cervelló (Senan), Gael Rodríguez i Garrido (Portbou), Eva del Amo i Galarzo (L’Ametlla de Mar), Carme Miró i Solé (Anglesola), Núria Morera i Pedrola (Benissanet), Agnès Ferré i Cañellas (La Bisbal del Penedès), Isidre Pineda i Moncusí (Caldes de Montbui), Anna Massot i Font (Castelló d’Empúries), Eloi Hernàndez i Mosella (Fonollosa), Montserrat Ventosa i Robles (Llorenç del Penedès), Servand Casas i Mateo (Mediona), Josep Coma i Guitart (Molló), Ricard Pérez i Llordés (Oliana), Sandra Guaita i Esteruelas (Reus), Josep Maria Vallès i Navarro (Sant Cugat del Vallès), Sandra Marco i Casals (Soses), Marçal Ortuño i Jolis (Torelló), Dolors Farré i Cuadras (Valls), Albert Castells i Vilalta (Vic), Maria Jose Erta i Ruiz (Vilaller), Carola Llauró i Sastre (Vilassar de Dalt), Laura Martinez i Portell (Vilassar de Mar) i Anna Martínez i Almoril (Santa Coloma de Cervelló).

Petit apunt biogràfic de la nova presidenta

Meritxell Budó i Pla és alcaldessa de La Garriga des del passat 17 de juny de 2023. En les darreres municipals del 2023 va guanyar les eleccions al seu municipi encapçalant la candidatura de Junts per Catalunya i obtenint 8 regidors. Anteriorment, ja havia estat alcaldessa del 2007 al 2008 i del 2011 al 2019.

De 54 anys d’edat, és llicenciat en Farmàcia per la UB i amb un Màster en Indústria Farmacèutica i Parafarmacèutica. La seva trajectòria profesional ha estat vinculada a la industria farmacéutica veterinària.

A banda d’alcaldessa de La Garriga, la nova presidenta de l’ACM va ser consellera de la Presidència i Portaveu del Govern català del 2019 al 2021, i  va ser vicepresidenta de la Diputació de Barcelona (2015-2019) i presidenta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (2011-2019).

Font: Ajuntament de Lloret de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button