El PobleNotícies

Lloret commemora l’1-O amb diferents actes

El passat dissabte es va commemorar a tot Catalunya l’1-O per recordar el referèndum d’autodeterminació que es va celebrar fa cinc anys amb més de 2 milions de vots, i on va guanyar el si amb un 90,18% dels vots comptats. Els actes a Lloret van començar el 30 de setembre a la nit amb una marxa de torxes la qual va ser organitzada pel Consell local per a la República, a l’acte hi va haver una assistència d’unes 50 persones. El Consell ens va fer arribar les dades que va tenir el referèndum a la nostra població i va ser de 5.593 vots a favor del SI, 490 vots a favor del NO i 115 vots en blanc, la participació va ser del 31,81%.

El dissabte 1 d’octubre es va projectar al Teatre de Lloret un documental sobre aquell dia a Lloret de Mar, aquest documental va ser presentat per ERC Lloret i el podeu veure tot seguit:

Aquell dia van ser ateses a diferents sociosanitaris un total de 1083 persones i 1221 diagnòstics dels quals: 

  • 1.143 van ser traumatismes (34, cranioencefàlics);
  • 2 conjuntivitis per gas pebre;
  • 76 trastorns d’impacte emocional 

L’estat espanyol va considerar aquest referèndum d’il·legal, i l’única manera que va tenir de parar els vots va ser amb la repressió contra persones físiques que només volien posar una papereta dins d’una urna, aquest desplegament policial va costar 87 milions d’euros i no va ser suficient per aturar-lo. Avui dia encara no se sap qui va donar les ordres per fer servir la força, hi ha 140 policies nacionals investigats i encara falta identificar-ne algun mes.

Al món hi ha hagut varis referèndums d’autodeterminació com el d’Escòcia o el Quebec, on els seus respectius països van arribar a un acord per poder-lo dur a terme.

Aquestes són algunes de les imatges viscudes aquell dia, a causa de l’alta violència només podreu veure-ho a través de YouTube.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button