Lloret de Mar està a punt de veure com un somni de vuit anys es fa realitat: l’Heliport de Lloret, un projecte que no només promet millorar les comunicacions aèries a la regió, sinó també esdevenir un centre d’entrenament en vol de referència. Al capdavant d’aquesta iniciativa, trobem Pere Lacoma, cap de l’escola i responsable d’entrenament en vol, qui ha liderat el projecte amb determinació.
L’heliport, ubicat estratègicament fora del nucli urbà, en una àrea específicament designada i autoritzada pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i allunyada de zones habitades per evitar molèsties, s’encamina a la seva legalització. Malgrat les dificultats i els obstacles burocràtics, que han marcat els vuit anys de gestions, l’Heliport de Lloret es troba ara a la recta final del seu camí cap a la legitimació.
Una nova era en el panorama aeri de Lloret de Mar
Tot i que encara resten alguns documents pendents, la clau per posar en marxa aquesta iniciativa és l’obtenció de la llicència municipal. Aquesta última fase del procés de tramitació està sota el seguiment atent de les autoritats locals, incloent-hi l’Ajuntament de Lloret i els organismes d’urbanisme de la regió. Amb el suport decidit dels responsables locals i la perseverança del pilot Pere Lacoma, l’Heliport de Lloret està a punt de convertir-se en una realitat tangible. El seu impacte potencial en la millora de les comunicacions regionals i en l’impuls econòmic de la zona és evident, i molts esperen amb expectació el moment en què aquesta nova infraestructura obrirà les seves portes, inaugurant una nova era en el panorama aeri de Lloret de Mar.
“En ocasions que els reis mags van venir en helicòpter a Lloret, va ser Pere Lacoma el que els va portar”
Lloret Gaceta ha pogut parlar amb el creador del projecte: Pere Lacoma, cap de l’escola i responsable d’entrenament en vol.
-A banda d’utilitzar l’Heliport per fer les classes pràctiques tindrà un altre ús?
Tasques d’escola i entrenament en vol. També podem oferir el servei de taxi aeri, i també podem fer vols turístics i escola de drons.
-Cada quan obrireu convocatòries per fer cursos a l’escola?
Encara no hem decidit si seran convocatòries fixes, anuals o a demanda, depèn de com es presentin les necessitats dels alumnes.
-Quina durada tindrà el curs i quin tipus de titulació s’aconseguirà?
La durada depèn de la disponibilitat dels alumnes per assistir i de si aprovan a la primera el tema teòric o no. Normalment, la durada és aproximadament de 6 a 8 mesos. La titulació és la de Pilot Privat Helicopter. Aquest curs et permet volar com a comandant en vols privats -no comercials- d’helicòpter, i amb l’habilitació de tipus Robinson R-44. Els continguts del curs estan estructurats i validats de tal manera que el total d’hores aproximades són d’unes 100 h teòriques i 50 h de pràctiques, les quals en funció de la disponibilitat i/o necessitats es poden impartir o dur a terme. Per això de moment ens considerem flexibles en aquest aspecte.
-Amb el títol que obtenen a l’escola quins aparells es poden pilotar?
És una titulació de pilot privat, no és un títol de pilot professional. Per tenir sortides professionals caldria posteriorment, obtenir el títol de pilot comercial d’helicòpter. La titulació de pilot privat són els coneixements previs necessaris per poder pilotar qualsevol classe d’helicòpter. A més, per cada model, es requereix una habilitació de tipus que en aquest cas la que s’inclou en aquest curs és la del model amb el qual l’alumne ha efectuat el curs, que és un Robinson R-44, el millor helicòpter del món en la seva categoria.
– Quan us sembla que podreu tenir actiu l’Heliport?
Tenim l’esperança que si l’ajuntament lliura el permís aviat, aquest estiu ho tinguem tot en marxa.
-A partir de quina edat poden cursar estudis?
Per treure’s el títol de pilot d’helicòpter legalment són disset anys.
-Quina base escolar es necessita per apuntar-se?
No s’exigeix cap titulació mínima, però nosaltres fixem com a mínim l’ESO o a poder ser el Batxillerat. Cal tenir una base important, ja que hi ha temes, maniobres, conceptes d’aeronàutica… que tenen una certa complexitat i que, per tant, sempre és bo tenir una base.
-Actualment ja s’està interessant la gent?
L’activitat d’escola, a diferència de l’activitat d’heliport, ja està plenament operativa. Sense haver publicitat la creació d’aquesta, ja hem detectat un cert interès en algunes persones que ens han demanat informació més detallada. La promoció de l’escola és important per tothom que vulgui pilotar un helicòpter i s’interessi, perquè sàpiga que a Lloret es pot cursar aquesta titulació, ja que a la Costa Brava només hi ha aquest únic lloc (l’heliport de Lloret) per aprendre a pilotar, deixant com a alternativa haver de desplaçar-se a Sabadell o a Madrid.
Contacte de l’Heliport de Lloret
Email: heliportdelloret@gmail.com, Instagram: @heliportdelloret i ubicació.
“Nosaltres, com a lloretencs, on hem de conviure amb veïns, familiars i amics de tota la vida, considerem un aspecte essencial d’aquest projecte garantir l’absència de qualsevol molèstia que podrien provocar les nostres operacions amb helicòpter; és per això que tot el projecte està dissenyat amb molta estima i respecte cap al nostre poble i la resta de ciutadans”.
Anotacions de la Georgina Lacoma…
…filla d’en Pere Lacoma, Cap de Seguretat, i responsable de xarxes socials de l’Heliport i de l’escola:
“El meu pare ha estat un apassionat dels helicòpters des de la seva infantesa, i diu que porta vuit anys, però en porta molts més lluitant pel seu somni”
Georgina Lacoma
És pilot comercial, instructor de diversos models de nau i examinador de vol. Ha fet ja diverses proves d’aterratge en la zona -per provar que les molèsties per soroll són mínimes- i mai ha rebut cap queixa.
“És l’home més bo que conec, i si encara no ha aconseguit tirar endavant aquest projecte és perquè no li agrada jugar brut. L’únic que vol és poder muntar el seu propi negoci a casa seva, com hauria de poder fer tothom, sense que ningú posi en dubte les seves intencions o interessos”
“En cas de ser acceptat l’últim pas que queda per fer administrativament, l’única “obra” si se li pot dir així, que s’ha de fer és un tipus de tancament que és el mínim invasiu amb el mediambient. A més, en cas de fer-se els vols turístics, tant l’itinerari de vol com els horaris seran MOLT auto-restrictius, perquè pensem que, ja no només per animals i plantes, sinó també per la preocupació dels veïns, perquè puguin estar tranquils quan tot estigui en funcionament” puntualitza Georgina en aquesta entrevista.