CulturaNotícies

L’Arxiu de Lloret presenta “Una vida a través de l’objectiu”, un recull audiovisual del fotògraf Francesc Mas i Ruhí

Compartim l’invitació que des de l’Arxiu de Lloret (SAMLM) fan aprofitant la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per a donar a conèixer i fer difusió de la documentació audiovisual que es conserva als nostres dipòsits. Els materials audiovisuals, com a objectes del patrimoni documental, son una eina valuosíssima que ens permet conèixer de primera mà el passat més recent.

L’any 2021, August Mas i Llibre va cedir en aquest SAMLM el fons 522 – MAS FOTÒGRAFS, i llavors es va dur a terme una primera fase de tractament i descripció del fons. Durant l’any 2022, el fons audiovisual, que conté pel·lícules de 16 mm realitzades per Francesc Mas i Ruhí (1911 – 1997), ha estat digitalitzat. A partir d’aquest treball s’han pogut recuperat unes imatges excel·lents de pel·lícules com: Platges, les de Lloret de 1964, Barcelona ama a sus piedras de 1968, El Romànic Català, EmpúriesLloret a l’hivernNieve y sol en EspañaEl Museu Marítim de Barcelona de 1974 i diverses imatges retrospectives de Lloret de la dècada de 1960 i 1970.

La projecció Una vida a través de l’objectiu. Francesc Mas i Ruhí, Filmografia (1960 – 1970), que tindrà lloc el dijous, 27 d’octubre, a les 19h al Teatre de Lloret, ens mostrarà algunes de les imatges més destacades d’aquestes pel·lícules.

L’accés al Teatre de Lloret serà lliure i gratuït fins a completar l’aforament.

________________

Un petit resum de qui va ser en Francesc Mas i Ruhí amb paraules de l’Arxiu de Lloret: Va néixer a Lloret de Mar el dia 12 de juny de 1911. Al llarg de la seva vida va ser una persona emprenedora, dinàmica i polifacètica que va dirigir obres de teatre, va escriure articles a la revista Aires Lloretencs i va impulsar el futbol a la vila. 

De ben jove va sentir l’afecció per la fotografia i, amb una càmera que li va deixar el seu amic Jordi Bonet i Pujol, va retratar alguns dels paratges més emblemàtics de la nostra població per tal d’il·lustrar el primer prospecte turístic de Lloret de Mar.

Va ser membre actiu del grup Los Vagabundos del Arte, on apareix en una coneguda imatge amb una càmera fotogràfica i un rètol que anuncia “Fotografia espiritista. Se retrata el pensamiento”

L’establiment Mas Fotògrafs, situat al carrer de la Vila núm. 14, ha estat un dels comerços més concorreguts de la nostra població durant la segona meitat del segle XX i principis del XXI. Qui més qui menys, un dia o altre ha passat per aquesta botiga per revelar algun carret de fotografia, per encarregar un reportatge, per fer-se una foto carnet o per comprar-se una màquina de fotografiar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button