NotíciesTurisme

L’Ajuntament de Lloret de Mar aixeca una trentena d’expedients als habitatges d’ús turístic (HUT)

“Els ajuntaments haurien de ser els primers interessats que no hi hagi pisos i cases il·legals al seu terme municipal i la majoria de Consistoris no actuen per evitar aquest frau i no ho fan, moltes vegades, per manca de mitjans. Les dades reflecteixen que les denúncies arriben amb comptagotes. Les tramitades per l’ATA en relació amb l’intrusisme eren només unes vint a l’inici de la campanya d’estiu 2023”

Esther Torrent (ATA)

Amb aquestes contundents declaracions comença el seu comunicat Esther Torrent presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) que reclama als ajuntaments de la zona una implicació més gran per combatre aquest fenomen que perjudica la imatge del destí i reverteix negativament a les arques municipals, ja que deixen de percebre els ingressos de la taxa turística.

A la província de Girona es comptabilitzen al voltant de 43.000 habitatges d’ús turístic legalitzats, però el sector estima que hi pot haver un extra aproximat del 10% (uns 4.000 pisos i cases) al marge de la llei. 

Lloret de Mar pioner amb l’aprovació d’una ordenança que fixa un màxim de pisos turístics

Entre els ajuntaments més actius en la lluita contra l’intrusisme a Catalunya segons l’ATA hi ha el de Lloret de Mar, que va ser pioner en l’aprovació d’una ordenança que fixava un màxim d’habitatges d’ús turístic que podia haver-hi al terme municipal, 3288. També fixava una quota per a cadascuna de les zones i compta amb un cos inspector que fa complir la norma i evita la proliferació d’il·legals, segons fonts municipals.

De moment, amb dades de finals del mes de juliol, s’han aixecat a Lloret una trentena d’expedients aquest estiu, dels quals cinc són per no tenir la placa que identifica que aquell és un habitatge d’ús turístic, altres per no disposar de fulls de reclamació i que l’amo no contesti, queixes veïnals per incivisme o soroll, són altres de les problemàtiques que s’han detectat.

L’Ajuntament de Lloret té el focus posat al barri de Roca Grossa, que concentra més de 600 del total de 3.288 llicències turístiques. En aquesta zona, allunyada del centre, hi abunden les cases de gran capacitat amb piscina, objecte de desig de molts joves turistes. L’edil de Turisme, Frederic Guich, en declaracions a La Vanguardia reconeix que és la “zona més saturada”. 

El nou equip de govern de Lloret manifesta que el proper estiu l’Ajuntament preveu fer un seguiment de tota l’oferta il·legal que es publicita a través de diferents portals d’Internet. Una estratègia que ja segueixen a diferents localitats de la Costa Brava, on periòdicament un/a tècnic/a municipal revisa els webs on s’anuncien aquests allotjaments il·legals.

Multes per valor de 4,2 milions d’euros en deu anys a Catalunya

Els darrers deu anys, la Generalitat ha obert 459 expedients a propietaris i gestors d’apartaments turístics de la província de Girona. Uns expedients que han afectat 821 habitatges i 4.516 places. Això s’ha traduït en sancions per un import de 4,2 milions d’euros. La Generalitat assenyala que els Ajuntaments tenen les mateixes competències en matèria d’inspecció i sanció que l’administració catalana, encara que moltes vegades no s’exerceixen per manca de recursos. Roses és el municipi amb més llicències, 6.773; el segueixen Lloret de Mar (3288) Castelló d’Empúries i l’Escala, superant les 3.000, segons dades de Turisme de la Generalitat.

5 Comentaris

 1. No estoy seguro que la zona de Roca Grosa es el mas saturada. En la urbanizacion de Serra Brava hay alredador de 20% de usos preexistentes en las viviendas suyas propietarios ejercen la actividad de HUT y es una zona donde solo 2,3721% es admitida por las ordananças en vigor. El porcentage de uso disconforme es probablemente mas que sufre Roca Grosa. La diferencia es que Roca Grosa es un barrio que tiene una asociacion de vecinos suyo presidenta quiere que se respeten el interes general i finalidad publica de las zonas residenciales, mientras Serra Brava es una entidad urbanistica con una junta rectoral suyo presidente y vice presidente son titulares de actividades de HUT registradas con Turisme. Me alegro que, a final, el Ayuntamiento empieza a escuchar a los vecinos de Roca Grosa pero sigue sin prestar la atencion debida a las quejas legitimas de los vecinos particuares de Serra Brava y sin colabora con la inspeccion turistica adecuada . Para la mala praxis hay una via administratva de intervencion en tres ambitos de aplicacion y la coperacion interadministrativa para la restauarcion de la legalidad vulnerada es necesario para todas las areas del PEU.

 2. Los HUT no son establecimientos turisticos como los apartamientos turisticos, por tanto un HUT no puede ser objeto de venta o alquiler urbano como un establecimiento destinada al uso turistico. Los HUT son establecimientos de vivienda cedidas enteras, por el propietario titular responsable y la cesion de uso constada mediante el otorgamiento del titular habilitante de la actividad correspondiente es una transmite administrativa municipal reversible.
  ¿L’Associació Turística d’Apartaments debe tener la potestad de solicitar las inpeciones turisticas y la colaboracion municipal que esta conlleve para la luchar contra la mal practica y intruissmo No?

 3. JO PER DESGRACIA VAIG TINDRE QUE MARXAR DE LLORET PER AQUEST MOTIU,VAIG ESTAR MOLTS ANYS LLUITAN PER POGUER DORMIR LES NITS PER CULPA DELS LLOGUERS ,A LES MASIES DE LLORET TAMBE LLOGUEN CASES PER 15 PERSONES I SI TENS LA MALA SORT COM JO DE ESTAR AL COSTAT NOMES TENS LA SOLUCIÓ QUE ES MARXAR,PERO ARA HE VIST QUE L AJUNTAMENT ESTA MOL A SOBRE
  MOLTES GRACIES I DESITJO QUE TOTS ELS POBLES INCLUID SANTA CRISTINA D ARO QUE NO TENEN CAP MENA DE CONTROL DELS HUTS ES POSIN LES PILES AMB AQUEST TEMA
  MOLTES GRACIES LLORET
  ENDAVANT

 4. Hay muchos alquileres ilegales en Serra Brava. Este año, mis vecinos se han unido: sólo decir que es la familia…. A la llegada, 8/9 personas en una casa que normalmente tiene 2 y niños gritando en la piscina todo el día. Creo que la policía tiene que hacer rondas más regulares e investigar más.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button