ActivitatsNotícies

La sequera també afectarà el Diumenge de Rams a Lloret; Mossèn Martirià explica tots els detalls i actes d’aquesta Setmana Santa ‘24

Feliç Setmana Santa i Bona Pasqua: El Mossèn Martirià ens explica tots els detalls d’aquesta celebració a Lloret

La Setmana Santa és el període litúrgic més important de l’any per als cristians practicants. Comença amb el Diumenge de Rams (enguany el 24 de març), on se celebra l’entrada de Jesús a Jerusalem i acaba amb el Diumenge de Resurrecció.

Per parlar de la Setmana Santa hem anat a conversar amb el Mossèn Martirià Brugada, qui des de fa 7 anys, és responsable de la parròquia Sant Romà de Lloret de Mar pero abans de l’entrevista ens comparteix…

…el programa parroquial d’aquest 2024:

Altres activitats:

Mossèn, com afectarà la sequera el Diumenge de Rams aquest 2024 a Lloret?

Enguany, el XINO-XANO no pot proporcionar-nos llorer, olivera ni romaní per a la benedicció del diumenge de Rams. S’han sumat diversos factors: l’organització no compta amb prous voluntaris per anar a recollir-los al bosc i, a més, els llorers propers estan molt deteriorats a causa de la sequera i dels fongs. Per tant, enguany, de manera excepcional, cal que cadascú es proveeixi de palmes, olivera, romaní i, si és possible, de llorer per a la benedicció de la palma d’aquest diumenge 24 de març a les 12h a la plaça de l’esglèsia.

El dia de Rams és una de les tradicions més arrelades a Catalunya. Es du a terme la benedicció de les palmes i els palmons, que fan rememorar l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. Segons la tradició, la padrina ha de regalar a la fillola una palma i en cas que sigui noi un palmó.

Quines són les principals diferències de la celebració de fa 60 anys amb les d’ara?

Fa seixanta anys, Lloret no tenia aquest esclat turístic i, per tant, tot ha canviat per les situacions, la gent ha de treballar per atendre als visitants i tothom s’ha de guanyar la vida. També passa a la ciutat de Lourdes com exemple, que s’omple de visitants per Setmana Santa i tothom treballa aquestes dates. Fa seixanta anys quan a Lloret es dedicaven molt més a la pesca o al camp era més fàcil seguir les tradicions. Llavors Lloret tenia molts menys habitants, i podien viure tot altrament, i la celebració era molt diferent, i es podien agafar el ritme de la vida com volien.

Els joves han perdut la tradició de respectar els dies de dejuni de carn, i altres coses com no poder ballar, o practicar sexe, etc.?

Molt jovent considera que la Setmana Santa és només un temps de vacances, i evidentment, si no són de familia religiosa, poca cosa celebren. A més ara, al poble hi ha diverses cultures i tradicions, gent musulmana per exemple que no ho celebra, les persones que arriben de l’Est també ho celebren diferent. Pel que fa a les prohibicions de la tradició antiga, ara ens semblen ridícules, com el no escombrar, la roba vermella, o la música entre altres coses.

Que no es respecti el dejuni i altres coses ha deixat de ser pecat, o perquè ja no és tan important?

De fet, el dejuni és només divendres, avui dia ja no és obligatori, en canvi, els vegans ho fan cada dia, per tant, tot és respectable. Ja no parlem de pecat perquè tot és diferent i alguns costums o prohibicions antigues ara resulten absurdes.

La gent ja no respecte els costums religiosos?

Jo quan estic per l’església i entren grups comprovo que les persones, turistes de països estrangers, són molt respectuosos, en canvi, el turista nacional sol ser més escandalós i de vegades els cal donar un toc d’atenció.

Per què es “mou” la Setmana Santa” i de què depèn?

Els orígens de la Setmana Santa fan referència a les celebracions que es feien en el món ramader en el desert per part del poble d’Israel, i en aquell indret és moment molt per la lluna. La lluna funciona d’una altra manera que el nostre calendari solar, tot i que en gaire tots els calendaris s’indica les llunes en cada moment. Es calcula que la celebració de la Setmana Santa comença el diumenge de Pasqua, després de la primera lluna plena de la primavera. El Diumenge de Pasqua és sempre el primer diumenge després de lluna plena, que enguany és Dilluns Sant quan comença la plena. No hi ha més secret. Aquesta lluna astronómica fa que la Setmana Santa sigui abans o després, pot passar no abans del 22 de març i el 25 d’abril a tot tardar, dependrà de cada any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button