L’Ajuntament de Lloret de Mar i Lloret Turisme es van desplaçar a Florència (Itàlia) els darrers 25 i 26 de maig per participar en el VI Fòrum Europeu de Jardins Històrics. Sota el títol “A Europe of United Gardens” l’auditori de la Galeria Uffizi ha acollit representants dels 47 jardins que integren aquesta xarxa, que té com a principal objectiu la preservació i divulgació del valor cultural i històric d’aquests jardins així com l’intercanvi d’experiències i la creació de projectes conjunts.
Per Anna Fuentes, directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, “celebrar aquest fòrum a Florència, que compta amb un dels jardins històrics més reconeguts a nivell mundial, com són els Jardins de Boboli, mostra la rellevància i el reconeixement europeu que ha anat consolidant aquest projecte”.
Durant el fòrum es varen dur a terme diferents presentacions sobre la idiosincràsia dels diferents jardins històrics i també es va dedicar una part de la jornada a temes de sostenibilitat i jardins, concretament vinculats al tema de la gestió de l’aigua en el context de sequera que té afectacions mundials.
El 26 de maig es va celebrar la VI Assemblea Anual en la qual el fins ara president de l’Associació de Jardins Històrics Europeus i exalcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, va cedir la presidència al Sr. Lukasz Przybylak, fins ara vicepresident i qui actuarà en funcions fins les properes eleccions de la Junta Directiva de l’associació el 2024. Per Jaume Dulsat ha estat “un honor impulsar aquesta xarxa juntament amb Aranjuez el 2016 i veure com a dia d’avui ja compta amb el reconeixement d’Itinerari Cultural Europeu pel Consell d’Europa i aglutina els principals jardins històrics d’Europa”.
L’ambaixador d’Espanya a Itàlia, Miguel Ángel Fernández Palacios, va assistir al fòrum i va poder reunir-se amb els representats dels diferents jardins històrics de l’Estat espanyol provinents de Mallorca, Galícia, Madrid, Catalunya o Castella i Lleó.
Sobre la Ruta Europea de Jardins Històrics
L’any 2016 l’Ajuntament de Lloret de Mar (amb els Jardins de Santa Clotilde), amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Aranjuez i el laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona, varen crear la Xarxa Europea de Jardins Històrics. Una xarxa que actualment aglutina més de 47 jardins europeus i entitats.
Al setembre del 2020 l’associació Ruta Europea de Jardins Històrics va ser catalogada com a Itinerari Cultural Europeu del Consell d’Europa.
Font: Ajuntament de Lloret de Mar