La GentNotícies

‘La maleta: Documents i relats de la migració’  Presentat per L’Arxiu de Lloret i Benestar i Família

La maleta. Documents i relats de la migració. Així s’anomena el projecte que es presenta demà dimecres a Lloret i que s’ha impulsat conjuntament des de l’Arxiu Municipal (SAMLM) i la secció de Benestar i Família. 

A través dels records i de la documentació de les persones migrades, s’ha construït un relat conjunt del passat, present i futur de Lloret. L’arxiver municipal, Joaquim Daban, l’objectiu del projecte és posar de relleu que el fenomen migratori forma part de la singularitat humana, i es pretén reconèixer la migració com un valor fonamental en la memòria col·lectiva

Lloret de Mar ha experimentat en els últims decennis un fort augment de població a conseqüència de l’arribada massiva de persones procedents de diferents regions d’Espanya i d’altres països d’arreu del món. Actualment Lloret està format per un mosaic de més de 100 nacionalitats diferents que participen, d’una o altra manera, en la configuració de la societat lloretenca. És per aquest motiu que la regidora de l’Arxiu, Ana García Castany, ha dit que la diversitat en el nostre municipi ha estat i és una realitat que ens defineix i ens caracteritza i així ho continuarà essent. Per aquest motiu es fa necessari recuperar, conservar i difondre la memòria d’aquelles persones migrades que, en major o menor mesura,  han participat en la construcció i transformació de la nostra població. 

Així, doncs, entre els principals objectius del projecte hi ha: 

  • Elaborar un registre de fons documentals relacionats amb les entitats, associacions i persones migrades, amb la finalitat d’identificar-los, recollir-los i preservar-los per a les futures generacions.
  • Promoure l’ingrés a l’arxiu de fons documentals vinculats a les persones migrades, ja sigui a títol individual o com associació, que siguin testimoni de l’activitat i la influència del migrants  en la construcció de la societat lloretenca.
  • Disposar de referències documentals rigoroses que facilitin, a les futures generacions, el coneixement i anàlisi del context social, polític i econòmic que van viure els migrants de finals del segle XX i principis del segle XXI.
  • Sensibilitzar a la ciutadania del paper clau dels migrants en la construcció de la nostra societat. 
  • Enregistrar la memòria i els records dels migrants que han impulsat actituds reivindicatives per tal de preservar-los per a les futures generacions.
  • Sensibilitzar a la ciutadania de Lloret de Mar que la presencia de diversitat en el nostre municipi fa molt de temps que existeix i ens defineix.
  • Garantir la cohesió social del nostre municipi assumint les diferencies sense que aquestes es converteixin en desigualtats.
  • Reconèixer la diversitat com un valor que defineix Lloret com a municipi.
  • Apoderar a les persones que participen en el projecte reconeixent el seu relat com a protagonista de la historia recent del municipi.
  • Enregistrar la memòria de la migració del municipi perquè aquesta no es perdi amb el temps. 

Per a l’elaboració i execució d’aquest projecte es compta amb la col·laboració de la Secció de Serveis Socials Especialitzats que participa de forma molt activa i que assessora sobre totes les qüestions relacionades en les persones migrades. 

La regidora de l’àrea, Arantxa Jiménez, ha dit que en una primera fase s’han realitzat entrevistes a persones migrades de diferents èpoques i de diverses procedències, que han explicat les seves experiències i els seus relats. Jiménez ha afegit que des del treball comunitari posem a la comunitat en el centre a l’hora de construir solucions col·laboratives que potenciïn el sentiment de construcció de comunitat i de identitat. 

La maleta forma part del programa Interseccionalitat i arxiu: un programa i quatre projectes

L’acte es farà al Teatre de Lloret demà dimecres 4 de maig a les 19.00 h. L’entrada està oberta a tothom.

•Font: Ajuntament de Lloret de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button