NotíciesSuccessos

La importància dels DEAs als vehicles policials de Lloret de Mar salven la vida d’un veí

Lloret ha incorporat 2 nous DEAs (desfibrilador extern automàtic) situats a la via pública, un al pavelló d’esports del Molí i l’altre al passeig Ferran Agulló de la platja de Fenals. Amb aquestes dues noves localitzacions, Lloret arriba a un total de 15 columnes fixes, amb aparells DEAs exteriors, accessibles les 24 hores del dia.

Els cossos de seguretat i emergències compten amb 19 DEAs mòbils, col·locats en vehicles o motocicletes: 13 la Policia Local, 5 Protecció Civil i 1 el servei de vigilància de platges, per facilitar una ràpida intervenció davant casos d’aturada cardíaca extrahospitalària.

Tots aquests dispositius DEA, fixes i mòbils, han estat cedits per Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona), en el marc del programa de Dipsalut “Girona, territori cardioprotegit”. Recentment, l’ens ha renovat 9 dels DEA mòbils, lliurant al municipi unsaparells més moderns i de dimensions més reduïdes.
Per altra banda, hi ha 7 DEAs instal·lats en l’interior de dependències esportives i a més, durant la temporada estival, s’ubiquen 6 DEAs mòbils més, 1 a cada mòdul d’atenció sanitària de platges, posats a disposició per part de l’empresa responsable del servei de salvament i socorrisme.

A fi de fomentar el coneixement d’ús de funcionament dels DEA, el regidor de Seguretat Ciutadana, Jordi Sais, explica que “dediquem esforços en l’àmbit formatiu perquè la gent els sàpiga utilitzar. En el que portem d’any, des de Protecció Civil, ja s’han impartit 52 cursos adreçats a la ciutadania en general i en les properes setmanes s’estarà formant al personal municipal davant la importància que coneguin el funcionament dels DEAs pel fet que aquests aparells es troben instal·lats en equipaments municipals”.

Justament la setmana passada (12 d’abril) la Policia Local va atendre una trucada per parada cardiorespiratòria en un pis ubicat al carrer de la Vall de Venècia i va poder recuperar i estabilitzar la persona amb l’ajuda d’un dels DEAs mòbils que porten als vehicles policials i va ser traslladada a l’Hospital Trueta on es va recuperar del tot. La rapidesa en aquests casos és vital. Es varen desplaçar dues patrulles de Policia Local i dues ambulàncies.

Els propers cursos per conèixer a fons el funcionament dels DEAs seran el 22 d’abril i 20 de maig. El curs es realitza en un matí, de 9:30 a 15:00h a l’edifici de Protecció Civil i Policia Local, a l’av. Alegries, 32. Per apuntar-se cal enviar un correu electrònic a pcivil@lloret.cat amb les següents dades: Nom complert, DNI, Data de naixement, Telèfon mòbil i Codi postal.

Font: Ajuntament de Lloret de Mar

Com actuar davant d’una parada cardiorespiratòria?

Saber com actuar davant d’una parada cardiorespiratòria és molt important. Ja que es produeixen al voltant de 30.000 parades cardíaques (PCR) cada any a tot l’estat. I la mitjana de supervivència se situa al 5%. Tot i això, si es realitza una intervenció precoç, l’índex de supervivència arriba fins al 70%. I és important que la població general estigui ben educada i conscienciada respecte de les PCR.

Com en tota situació d’emergència, es fa servir el mètode PAS (Protegir, Avisar, Socórrer)

Reconéixer una PCR: És el primer pas per saber com actuar davant d’una parada cardiorespiratòria. La PCR és un cessament brusc i potencialment reversible del batec cardíac i de la respiració. Si una persona no respon ni respira és a PCR.

Avisar els serveis d’emergència: Si reconeix que una persona es troba en PCR cal avisar immediatament els serveis d’emergència trucant al 112. Cada minut que una persona estigui en parada cardíaca augmenta el risc de seqüeles i disminueix l’índex de supervivència.

Realitzar el massatge cardíac: Per evitar danys majors només cal fer aquest tipus de maniobres si es coneixen. Cada cop més escoles, universitats, autoescoles i centres de treball ensenyen tècniques de RCP.

Usar un desfibril·lador: Ja que en els darrers temps ha crescut el nombre d’edificis públics, centres comercials i esportius que incorporen un desfibril·lador portàtil. Per fer-los servir només cal seguir les instruccions de l’aparell.

Realitzar la reanimació professional: Les tècniques bàsiques de reanimació ajuden a augmentar la supervivència de les persones que pateixen una PCR. Però els tècnics d’emergències sanitaris són els encarregats de fer tècniques avançades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button