CulturaNotícies

Èxit a Tokio del lloretenc Ramón Vilaró i el seu documental

El periodista i escriptor lloretenc Ramón Vilaró, no para de guanyar prestigi i acumular èxits amb el seu documental CONSTANT I EL FLORIDITA DE HEMINGWAY, des de la seva presentació fa més de dos anys. Una obra amb Lloret de Mar i Cuba com a protagonistes, entorn del lloretenc Constante Ribalaigua: el gran cocteller que va convertir El Floridita de l’Havana en un dels locals més prestigiosos i llegendaris del món.

El director, en aquests anys de camí amb el seu gran treball audiovisual des que va ser presentat l’agost de 2020 al festival de Màlaga, el documental ha viatjat a més de 15 països on ha estat presentat a festivals de cinema com el Film Festival de Xile, Canadà,  Argentina, Brasil, Alemanya, Singapur entre d’altres i fa uns dies, en la seva darrera participació a l’Internacional Cosmopolitan Film Festival de Tokyo. Portant el llegat lloretenc allà on va.

En aquest darrer festival (Tokio), tot i quedar-se a les portes d’aconseguir el triomf, ser semifinalista ha estat tot un èxit on el llistó dels participants era molt alt.  Fins ara el documental ha aconseguit dos primers premis importants: un a Berlín i un altre a Singapur el passat estiu 2022, i varies semifinals com aquesta última, a Tokio.

El documental CONSTANT I EL FLORIDITA DE HEMINGWAY

El document recrea el llegat de Constante Ribalaigua, nascut a Lloret de Mar, que va emigrar a Cuba a la recerca de fortuna a principis del segle XX.  Allà va triomfar com a cocteller i propietari del cèlebre “Floridita” lloc preferit de l’escriptor Ernest Hemingway per a qui va elaborar el famós daiquiri “Papa Doble”, a més de crear cinc dels deu còctels més populars cubans. Encara avui està considerat un dels mestres de la cocteleria mundial.

Hemingway – que té una estàtua a la barra del Bar Floridita – va citar Constante, i sobretot els seus daiquiris, a la seva novel·la pòstuma ‘Illes al Golf’. El documental de Vilaró també recorda Miguel Boadas, nascut a l’Havana de pares lloretencs, que es va instal·lar a Barcelona i va fundar la famosa cocteleria que continua portant el seu nom.

L’actor Jorge Perugorría (Fresa i Chocolate), l’escriptor Ciro Bianchi, l’escultor José Villa Soberón i José Rafa Malem, president dels Cantiners de Cuba, destaquen, entre d’altres, com a principals protagonistes del documental.

L’equip principal el formen el periodista i escriptor Ramon Vilaró (guionista i director), la periodista Cristina Gibert (productora) i el cineasta cubà Andros Barroso (director de fotografia).  Rodat a l’Havana, Barcelona i Lloret de Mar té una durada de 62 minuts en qualitat 4 K i compta amb versions en català, espanyol i anglès.

Tot i que per protocols de festivals, el documental no es pot visualitzar a cap plataforma, Ramón Vilaró ens assegura que d’aquí poc, podrem gaudir-ho tots.  Fins que arribi la data, compartim el Teaser de poc més de dos minuts, com un petit avenç. Fes clic al següent enllaç per accedir 👉🏻aquí.

————————————

Curriculum de Ramón Vilaró:

Ramon Vilaró Giralt nascut a Vic l’any 1945 però establert a Lloret des del 1990, és periodista, escriptor i documentalista.

 -Membre de l’equip fundador i Corresponsal d’El País a Brussel·les, Washington i Tòquio (1976-1989).

 –Columnista de La Vanguardia.  (1992-96) – Subdirector diari econòmic Cinco Días.  (Grup PRISA 1996-98)

 – Delegat a Catalunya Canvi16 (des del 1998).

 – Columnista digital Capitalmadrid.com (des del 2007).

 -Autor de llibres d’assaig: – EUA (1985), – Japó.  (1989), – Nova York i Washington (1996), – Gringolàndia (2004), Sol Naixent (2011) i MABUHAY (2016) i en anglès (2017).

 -En novel·la és autor de: – DAINICHI, (2000) i en japonès (2011), – TABAC, (2002), – L’ÚLTIMA CONQUESTA (2006) – i DÒLARS BLANCS, de propera aparició.

 -En documentals és director i guionista de: – MADE IN BARCELONA (1992), – MIRÓ, LA LLUM DE MALLORCA (1996) – JAVIER (2007), – D’ALIATS A MASSACRATS (2014) – i CONSTANT I EL FLORIDITA DE HEMINGWAY (  2020)

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button