EducacióNotícies

La nova escola a Lloret, una realitat imminent: Gertrudis Moret i Frigola, el nom per al nou centre que proposa ERC amb una moció

El Grup Municipal d’Esquerra Lloret des de l’oposició del govern local, presenta una moció a l’Ajuntament per tal de proposar el nom de ‘Gertrudis Moret i Frigola’ per a la nova escola del municipi que començarà a construir-se als propers mesos i que entrarà en funcionament al setembre 2024, a la zona del barri de la Càndida al costat de l’actual Institut Sant Quirze.

En aquesta moció, es destaca la rica història de l’educació a la vila, amb especial atenció als seus antecedents documentats que es remunten al segle XVI. La moció destaca la importància dels esdeveniments històrics que han marcat el curs de l’educació a Lloret de Mar, des del segle XIX fins als nostres dies.

Albert Ferrández Manchado, portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Lloret, ha afirmat: “L’educació és un pilar fonamental per al desenvolupament de qualsevol comunitat, i la nostra vila té una rica tradició que mereix ser reconeguda i preservada”.

La moció posa de manifest les diferents etapes i models educatius que han caracteritzat l’evolució de l’educació a Lloret, des de les ordenacions del segle XVI fins a l’establiment de l’Escola Gertrudis Moret i Frigola, que es proposa com a nom per a la nova escola d’educació infantil i primària que entrarà en funcionament el pròxim setembre.

“El nom de Gertrudis Moret i Frigola simbolitza l’esperit de totes aquelles dones treballadores que, en temps difícils i amb pocs recursos, han dedicat les seves vides a l’educació i al servei de la infància. Aquesta moció és un acte de reconeixement i una oportunitat per preservar la memòria històrica de les dones que han estat protagonistes en la formació de les futures generacions a Lloret de Mar”, ha afegit Ferrández Manchado.

La proposta presentada pel Grup Municipal d’Esquerra Lloret insta a l’Ajuntament a proposar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que adopti el nom d’Escola Gertrudis Moret i Frigola per a la nova escola d’educació infantil i primària de la vila. El grup considera que aquesta acció seria un acte de reconeixement cap a totes les dones que han liderat i dirigit projectes educatius a Lloret, destacant que actualment totes les escoles d’infantil i primària de la localitat estan dirigides per dones. Amb aquesta iniciativa, el Grup Municipal d’Esquerra Lloret reivindica un sistema educatiu teixit de diversitat i valors, aspirant a convertir Lloret de Mar en una ciutat educadora, compromesa amb el respecte dels drets dels infants i amb una educació que prioritza els que més ho necessiten.

Qui va ser Gertrudis Moret i Frigola?

Gertrudis Moret i Frigola, nascuda a Girona el 5 de febrer de 1872, va ser directora de l’única escola de llavors a Lloret de Mar juntament amb Lluïsa Usall, fins l’any 1921.

El 3 d’octubre de 1931, Gertrudis Moret, va entrar a treballar com a mestra a les escoles nacionals de Salt, dirigides per Lluís Moreno, i seguidament va ser nomenada Directora de l’Escola Graduada de nenes.

El 5 de març de 1937 va ser nomenada Directora interina de l’Escola Graduada.

Va morir l’any 1948 i va ser una de les mestres més recordades per les alumnes de les escoles nacionals.

4 Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button