NotíciesPolítica

Els socialistes de les comarques gironines presenten una moció perquè les despeses del tancament de Solius les assumeixi la Generalitat

Els socialistes volen també que tots els grups de la Diputació mostrin el suport als municipis afectats pel tancament aprovant la moció

El grup socialista de la Diputació de Girona ha presentat una moció per què des de l’ens provincial es mostri el seu suport als municipis afectats pel tancament de l’abocador de Solius i per a què les despeses associades al tancament, i que haurien d’assumir els municipis, les assoleixi finalment el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per la manca de planificació.

“Els municipis afectats ens han demanat el seu suport perquè sinó hauran d’assumir els costos postclausura de l’abocador. La llei diu que el manteniment -el tractament de lixiviats que emeten residus soterrats- s’ha de fer durant 30 anys. Segons els números amb els que treballen els ajuntaments, això suposaria pagar més de 30 milions d’euros (anualment uns 1,3 milions d’euros)” ha indicat Joan Martín, diputat socialista.  

“A comarques gironines el dèficit de plantes de tractament de residus s’ha vist agreujat pel tancament de l’abocador i de la planta de tractament de fracció orgànica de Solius. Aquesta situació era previsible i hem de lamentar la inacció del Departament d’Acció Climàtica a l’hora de liderar la transició al tancament que ha afectat diferents ajuntaments de comarques gironines especialment del Baix Empordà i Gironès” ha explicat el diputat provincial i regidor socialista de Salt, Joan Martín.

Els punts d’acord de la moció que es porten a votació són que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural assumeixi la totalitat dels costos de gestió de tancament i del posttancament del complex de Solius, planificant un tancament gradual alhora que garantint una logística sostenible i eficient de quilòmetre 0; que l’Agència Catalana de Residus lideri de forma activa, de la mà dels municipis, l’assoliment de la taxa justa per l’any 2025, promovent models territorials que donin resposta a les diferents realitats d’ordenació urbanística, estructura poblacional i volum d’activitats econòmiques; i, finalment, que es traslladin aquests acords al govern de la Generalitat i a l’Agència Catalana de Residus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button