- Ja s’han atès al voltant de 200 persones refugiades entre els hospitals de Calella i de Blanes
Des que es va iniciar la guerra a Ucraïna a finals del passat mes de febrer, al voltant de 16.000 refugiats ucraïnesos han arribat ja a Catalunya, dels quals uns 3.000 es troben a la zona de l’Alt Maresme i la Selva Marítima.
Davant d’aquest escenari, els centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’han organitzat per donar als refugiats ucraïnesos la millor atenció possible i vetllar per la seva salut, sempre seguint les directrius marcades pels diferents departaments implicats.
Els hospitals de la Corporació, Blanes i Calella, ja han atès al voltant d’uns 200 refugiats, la gran majoria a l’Hospital Sant Jaume de Calella. També des de la Unitat de Treball Social s’està oferint suport a aquestes persones, així com des del Departament de Traducció de la Corporació, per fer front a la barrera idiomàtica.
Atenció primària
Pel que fa a l’atenció primària, les diferents ABS s’han anat adaptant en tot moment a les necessitats en funció de l’arribada de refugiats i de la via d’entrada.
En aquest sentit des d’admissions dels centres d’atenció primària s’ha tramitat la Targeta Sanitària Individual (TSI) i se li ha assignat un professional de medicina i un d’infermeria a aquells ucraïnesos que han arribat a través d’amics o familiar que ja residien a Catalunya i per tant, s’empadronen al municipi.
També s’està donant atenció sanitària a aquelles persones refugiades que arriben a l’Alt Maresme i la Selva Marítima a través d’associacions i ONGs: des d’atenció puntual per problemes de salut lleus, cures o lesions, fins a seguiment de malalts crònics, medicació, seguiment de dones embarassades o vacunacions pediàtriques.
Font: Comunicació de Salut del Maresme i la Selva