NotíciesTurisme

El turisme té un impacte de 221kg de CO2 a Lloret de Mar: conclusió del projecte europeu Greentour

L’hotel Samba de Lloret de Mar, pioner en la utilització d’aigües reutilitzades, ha estat la seu del tancament i la presentació de l’extrapolació de resultats del projecte europeu Greentour.

Aquest projecte ha desenvolupat una eina d’avaluació ambiental per a establiments d’allotjament, restaurants i activitats de lleure que permet obtenir una ecoetiqueta. Aquesta ecoetiqueta té un codi QR vinculat que dona accés a una fitxa resum de l’impacte ambiental de l’establiment en 9 categories (AP: Acidification terrestrial and freshwater; CC: Climate change; FEP: Eutrophication freshwater; MEP: Eutrophication marine; ODP: Ozone depletion; POF: Photochemical ozone formation – human health; FRD: Resource use, energy carriers; RI: Respiratory inorgànics i WDP: Water scarcity). En el cas de Lloret de Mar, hi han participat 19 establiments dels quals un 63% són d’allotjament, un 21% de restauració i un 16% d’activitats.

Elizabeth Keegan, gerent de Lloret Turisme, explica que “el projecte Greentour ha calculat per primera vegada l’impacte mediambiental d’una destinació turística en global, a través de l’extrapolació de les dades introduïdes pels establiments dels municipis i territoris participants, a les quals s’hi ha afegit l’impacte del desplaçament del turista fins a la destinació i el tractament dels residus generats durant la seva estada”. Han participat en aquest projecte Rias Baixas, Guimaraes (Portugal), Camino Lebaniego, Massif du Sancy (França) i Lloret de Mar.

Els resultats d’aquestes destinacions mostren que l’impacte total ambiental per turista, pel que fa a la petjada de carboni, varia entre els 132 kg CO2 eq. de Massif du Sancy, a França, i els 323 kg de CO2 eq. de Guimarães, a Portugal. En el cas de Lloret de Mar, aquest valor se situa en 221 kg CO2 eq.

El transport és la categoria que té la petjada de carboni més gran, representa entre el 60% i el 96% de l’impacte total, depenent del cas particular de cada destinació. Els territoris en els que els turistes arriben majoritàriament amb avió tenen un impacte mediambiental global molt més gran.

Després del transport, l’activitat amb més impacte a totes les destinacions és la restauració (menjar i beguda), que varia entre el 26% de l’impacte total en el cas de Lloret de Mar i el 14% en el cas de Massif du Sancy. La tercera font en termes d’empremta de carboni és l’allotjament, la contribució del qual suposa entre el 14% de l’impacte global en el cas de Lloret de Mar i l’1% en el cas de Guimarães. El sector de les activitats de lleure contribueix en menys del 7% de l’impacte total de cada destinació analitzada, mentre que la gestió dels residus generats pels turistes representa menys del 2%.

Si només es té en compte l’impacte de l’allotjament, l’alimentació i les activitats d’oci dels turistes, sense tenir en consideració el transport, el projecte GREENTOUR ha obtingut un valor mitjà de 25,2 kg de CO2 eq. per turista. En el cas particular de Lloret de Mar, aquest valor es situa per sota de la mitjana ja que és de 23 kg de CO2 eq. per turista.

En paraules del regidor de Turisme, Jordi Sais: “Per Lloret Turisme la participació en aquest projecte ha permès participar en un projecte europeu per primera vegada i incorporar una eina estratègica que ens proporciona dades d’impacte mediambiental que no teníem fins ara i que representen un pas important cap a un model de turisme més sostenible i responsable. A més, també ofereix informació valuosa als establiments turístics i a diferents seccions de l’Ajuntament per focalitzar la seva estratègia per a la reducció de l’impacte ambiental de manera eficient. És, per tant, un èxit com a projecte de col·laboració público-privada que reverteix en el benefici de tota la destinació”.

Tot i que el projecte ha finalitzat, el seu llegat continua i els socis del consorci estan treballant en la difusió de les eines i els resultats obtinguts per a la seva implementació en el sector turístic. Greentour demostra que, a través de la col·laboració entre diferents entitats i països, és possible desenvolupar projectes ambiciosos i eficaços per abordar els desafiaments mediambientals del sector turístic i fomentar-ne la transformació incorporant pràctiques més sostenibles.

El projecte Greentour és un projecte europeu finançat pel programa Interreg Sudoe amb una durada de 28 mesos (de l’1 de novembre del 2020 al 28 de febrer del 2023) i ha comptat amb un pressupost de 1.171.998,68€. El consorci està format per 9 socis i 20 socis associats a Espanya, França, Portugal i Andorra.

One Comment

  1. Encoratgem a Lloret Turisme encapçalat per Elisabeth Keegan a continuar el Projecte GreenTour amb un 2.0 enfocat a mesures concretes per tal de reduïr les emissions associades el transport dels turistes i, visitants; unes polítiques que es coneixen com a Turisme Responsable.

    Seguint la línia de campanyes de promoció de la destinació turística de la Costa Brava dels busos de Sarfa; Consisteixen segons el nostre punt de vista en una campanya dels busos de FlixBus que operen amb quatre (4) linies transfrontereres amb França, connectant Lloret amb Toulouse en 5h30´ Lloret amb Argèles Sur Mer, Perpignan, Nimes, Burdeus, Marseile, Montpellier, Carcassonne en un temps de viatge menor a les quatre hores.

    Perqué el Sud de França? Perqué segons les dades de l´estudi la meitat dels turistes qui acudeixen a Lloret es turisme de proximitat Catalunya, arreu d´Espanya i, França majòritariament les regions del sud.

    I, per cert el terme de Turisme Sostenible està format pels conceptes de Turisme Responsable que ja s´ha trasmés prou bé, Turisme Solidari el respecte a les comunitats locals i, reinvertir els beneficis a la preservació del medi, i, Just retribuir de manera justa, a la contraprestació dels treballadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button