El fort temporal de Garbí que ha afectat les platges de Lloret durant diversos dies ha causat grans danys al passeig de Fenals i gairebé no ha deixat sorra a les parts sud de les diferents platges de Lloret.
Estampa curiosa
Aquest fenomen, però, ha provocat una estampa curiosa i poc habitual, ja que Sa Caleta s’ha unit a la gran platja de Lloret, permetent caminar entre les dues platges amb precaució i quan no oneja la bandera vermella. Aquesta nova imatge de les dues zones unides es pot observar des d’ahir dilluns, dia de Pasqua (1 d’abril).
És destacable que la coneguda roca de separació entre la platja de Lloret i Sa Caleta, coneguda com Es Vano, ara sembla una “frontera” natural entre els dos paradisos.
A més, cal destacar que aquesta part de la platja de Lloret ha acumulat una gran quantitat de sorra, la qual cosa també és poc habitual. Els experts en fenòmens meteorològics asseguren que en unes setmanes tot tornarà a la normalitat amb els forts temporals de llevant, que en poques hores posen “tot al seu lloc”.
Mari Carme Bernat (autora de les fotos) una amant diària de Sa Caleta, comenta que no recorda quan va passar això per última vegada, però calcula que fa uns 20 anys, encara que el “nou camí” no va ser tan ample.
Per altra banda, el conegut fotògraf de Lloret, August Mas Llibre, també parla d’aquest fenomen en una de les seves publicacions: “Fa uns 20 anys va passar una cosa semblant, encara que no tan extensa. Vaig caminar per davant d’Es Vano amb mig metre de sorra i mar en calma. Va durar dos dies. El llevant ho va tornar tot al seu lloc. Fa pocs anys, encara que per tres o quatre pams, també es va poder passar caminant per davant. Els efectes del mar i els temporals es repeteixen, més aviat o més tard. Com diu el refrany, ‘la mar sempre reclama el que és seu'”.
Any 1915…
En una cerca de referències sobre un cas semblant, ens trobem sense testimonis directes i hem de recórrer a imatges de l’arxiu Emili Martínez (1915) SAMLM.
A la imatge adjunta es pot observar on es trobava la sorra de la platja. Tota acumulada cap a llevant, fins al punt que es podia caminar tranquil·lament davant d’Es Vano, on es va crear un ample camí històric. La part sud de la platja, per tant, es trobava desprotegida.
En resum, aquest fenomen de unió entre Sa Caleta i la platja de Lloret és poc comú i ha generat sorpresa entre els habitants i visitants de la zona durant aquest dia de Pasqua.
Mira la playa de Fenlas està super falta