El PobleNotícies

El Servei Català de Trànsit impulsa una ordenança model per regular els patinets elèctrics a Catalunya

El Servei Català de Trànsit impulsa un model d’ordenança de regulació comuna dels patinets elèctrics en pobles i ciutats amb l’objectiu d’homogeneïtzar les normatives municipals de Catalunya sobre aquests elements que tant han proliferat en els darrers anys en la mobilitat urbana.

Es tracta d’un redactat bàsic, a mode d’ordenança tipus per guiar i facilitar als municipis la inclusió de la regulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP) en les seves ordenances de mobilitat (o ordenances de circulació) i alhora simplificar i clarificar la informació sobre els drets i deures dels usuaris dels patinets elèctrics. L’objectiu també és promoure una mobilitat urbana més segura per a tots els col·lectius, una millor convivència entre els diferents modes de transport i protecció dels més vulnerables com els vianants.

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, remarca que “aquest dossier tècnic és una ordenança d’ordenances, una eina per ordenar la mobilitat d’aquests vehicles, la sinistralitat dels quals hem vist que s’ha incrementat notablement els darrers anys”. “Hem fet també un anàlisi de la normativa i hem detectat que hi ha molta confusió; amb aquest dossier oferim als municipis criteri, opinió i autoritat”, subratlla Lamiel. El titular de Trànsit explica també que en el document “donem una guia als municipis per fer una ordenança i facilitem, de fet, una ordenança tipus que els servirà de base”.

El document, que s’inclou en el 29è Dossier tècnic del Servei Català de Trànsit sobre Recomanacions per a la circulació segura dels vehicles de mobilitat personal, fa recomanacions a les entitats locals sobre aspectes encara no legislats en la circulació de patinets elèctrics coml’edat mínima per circular amb patinet elèctric als 16 anys, l’ús obligatori del casc i la contractació d’una assegurança de responsabilitat civil per part dels usuaris de patinets elèctrics.

L’ordenança també clarifica els espais de circulació del vehicles de mobilitat personal en zona urbana per tal de minimitzar el conflicte viari dels patinets elèctrics amb altres usuaris de la via pública. En aquest sentit, de forma genèrica no es permet la circulació de VMP en voreres, rambles o passejos; es recomana no transitar en espais d’ús preferent de vianants i respectar l’itinerari accessible per a les persones que van a peu, i també s’especifiquen les zones de circulació prioritària com vies ciclable i zones 30 km/h. Als carrers amb una limitació a 50 km/h es recomana evitar circular-hi amb VMP i es recorda la prohibició de transitar per travesseres i vies interurbanes.

Aquests criteris de circulació dels patinets elèctrics que des del Servei Català de Trànsit es posen a disposició dels municipis amb aquesta ordenança model han estat establerts i fonaments amb paràmetres de seguretat viària i de protecció dels usuaris d’aquests vehicles i els col·lectius vulnerables per evitar víctimes mortals i lesions greus en cas d’accident. D’altra banda, en el document també es recorda que els conductors de vehicles de mobilitat personal poden incórrer en conductes sancionables, com per exemple: ús del telèfon mòbil o d’auriculars, no sotmetre’s a la prova d’alcohol o drogues, circular per voreres o zones de vianants o circular amb un acompanyant.

Dossier tècnic: Recomanacions per a la circulació segura dels vehicles de mobilitat personal (VMP)

Aquest model d’ordenança és una annex d’un estudi més ampli sobre els vehicles de mobilitat personal que ha realitzat l’SCT i que dona resposta a l’acció 1.3.1.1 del Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible sobre establir recomanacions per a la circulació segura dels vehicles de mobilitat personal (VMP), amb un anàlisi de l’estat de la normativa i una proposta que permeti homogeneïtzar les ordenances municipals sobre VMP.

En el Dossier tècnic: Recomanacions per a la circulació segura dels vehicles de mobilitat personal (VMP) es fa una anàlisi i diagnòstic en matèria de VMP i s’exposa la sinistralitat creixent dels patinets elèctrics a les zones urbanes de Catalunya.

Les dades analitzades revelen que la implicació en accidents de trànsit amb víctimes de vehicles amb motor no matriculats a Catalunya (filtre que permet assimilar-se als VMP) s’ha incrementat progressivament entre 2018 (aparició dels VMP) i 2021. Si l’any 2018 aquests vehicles només representaven un 0,4% dels implicats en accidents de trànsit, l’any 2021 ja són el 4,2%; una xifra que s’aproxima a la de les bicicletes, que representen el 5,6% dels implicats en accidents de trànsit. Majoritàriament, els accidents en què es veuen implicats vehicles amb motor no matriculats són col·lisions amb altres vehicles.

El Dossier tècnic també radiografia les diferents ordenances municipals existents a Catalunya i conclou que entre les grans ciutats catalanes (municipis amb més de 100.000 habitants) hi ha més percentatge d’ordenances actualitzades i adaptades i també es destaca que hi ha certa heterogeneïtat en les diferents ordenances municipals del país, fet que dificulta la comprensió per part dels usuaris

D’altra banda, en el document es fa un repàs de la normativa estatal vigent sobre VMP i es posen de relleu les mancances reglamentàries encara existents a l’espera de la concreció d’un decret sobre col·lectius vulnerables i una modificació del Reglament general de circulació. El dossier també plasma les tendències en la mobilitat dels VMP en diversos països europeus per visualitzar com es legislen aspectes com l’ús del casc, la velocitat o els espais de circulació a l’estranger.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Related Articles

Back to top button