CONFLICTE ISRAEL – PALESTINA: LA CONSTRUCCIÓ DE LA PAU
El proper dijous 9 de novembre tindrà lloc a les 19h a la sala polivalent de la Biblioteca Municipal una xerrada (CONFLICTE ISRAEL – PALESTINA: LA CONSTRUCCIÓ DE LA PAU) organitzada per la Plataforma per la Pau de Lloret de Mar a càrrec de la periodista Montse Arbós (FundiPau) i l’escriptor i periodista Ramon Vilaró (Plataforma per la Pau Lloret).
El periodista Lloretenc, Ramon Vilaró, ens explica en aquest article els motius de l’acte d’aquest proper dijous, al que afegim una breu pinzellada de l’origen del conflicte.
“L’endèmic conflicte entre Israel i Palestina és com una plaga bíblica que no s’acaba mai. La dinàmica de l’acció-reacció, ja sigui amb actes terroristes per part de Hamas, o per desproporcionada reacció d’Israel en uns atacs indiscriminats fregant el genocidi contra Gaza –sense oblidar l’expansió de colons en territori palestí de Cisjordània, amb ocupacions i assassinats beneits per l’exèrcit israelià– supera ara tots els drames inimaginables. I, el balanç, com sempre morts i més morts, mentre s’utilitzen les últimes tecnologies de guerra per empreses, espanyoles incloses, que no deixen de fer grans beneficis, provant l’eficàcia de les seves armes per preparar-ne d’encara més mortíferes.
Des d’una entitat com Plataforma per la Pau de Lloret s’ha donat veu, en el passat, a l’activista israelià per la pau Meir Margalit amb xerrades a Lloret sobre polítiques i esperances per una pau entre israelians i palestins. Ara ho fem amb Montse Arbós, membre de FundiPau, que coneix bé les mecàniques del conflicte, sota el lema de “La Construcció de la Pau”.
Sóc poc optimista
Com a periodista que he trepitjat aquelles terres– sobre els futurs de l’entesa entre aquests dos pobles. Tots tenen les seves raons i drets per ser-hi. Però, l’historia recent d’aquest últimes dècades, des de la creació de l’Estat d’Israel el 1948, dona poques esperances.
N’hi ha prou per veure com ha anat evolucionat el mapa de les repetides ocupacions del més fort (Israel), contra el més feble (Palestina).
I, ara, justificant pels atacs terroristes de Hamas del passat 7 d’octubre, però totalment injustificat amb bombardejos i atacs indiscriminats de l’exèrcit israelià a la franja de Gaza – ja partida en dos – amb uns 10.000 morts en menys d’un mes (un 40% infants), sense respecte a ningú: ni hospitals, ni ambulàncies, ni camps de refugiats, mentre es manté un control total d’una Gaza empresonada, des de 2007, ara sense medicines, aliments, energia ni aigua.
“Fins i tot les guerres tenen normes. La població civil ha d’estar sempre protegida. El dret internacional humanitari i les lleis de drets humans s’han de defensar i respectar”, va dir Antònio Guterres, secretari general de Nacions Unides.
Però, el govern d’extrema dreta israelià, no accepta cap demanda d’Alto el Foc i aquesta fent una neteja ètnica a Gaza.
Què es fa des de Lloret?
La Xarxa d’Alcaldes per la Pau, de la que forma part l’alcalde de Lloret de Mar, se suma a la crida de l’ONU que condemna la violència d’aquestes últimes setmanes entre Israel i Palestina. És el mínim que podem fer, també des de la Plataforma per la Pau de Lloret –que en un altre conflicte bèl·lic, com la guerra entre Rússia i Ucraïna, fa cada dijous a la tarda un minut de silenci davant l’Ajuntament en pro de la pau– per promoure una difícil solució perquè un dia puguin viure en pau tant els ciutadans d’Israel, com els de Palestina.
Sense esperança pel poble palestí –amb la creació d’un estat propi amb igualtat de drets que l’estat d’Israel, com demanen resolucions de l’ONU i com es va firmar en els acords de Pau d’Oslo del 1993, amb la benedicció dels Estats Units, el gran aliat d’Israel– la pau mai serà possible i es continuarà alimentant la dinàmica condemnable del terrorisme.
L’ORIGEN DEL CONFLICTE
El maig de 1948 es va crear unilateral de l’Estat israelià, fet que va suposar l’expulsió de prop de 800.000 persones de les seves terres.
El 1948, es produeix la descolonització de Palestina del Regne Unit per resolució de Nacions Unides. Els britànics abandonen Palestina i les Nacions Unides decideix que hi hagi dos estats, un de jueu i un altre de palestí, tots dos amb capital a Jerusalem. A partir d’aquell moment esclata el conflicte que dura ja… 75 anys.