El PobleNotícies

El nét de Franco ven a pàgines de segona mà el guardó que va rebre el dictador de part de l’ajuntament de Lloret

En l’última edició del programa “Equipo de Investigación” de La Sexta, emès aquesta segona setmana d’abril de 2024, s’ha revelat que Jaime Martínez-Bordiú, nét menor de Francisco Franco, ha estat venent objectes personals del seu avi a través de pàgines de venda de segona mà. La investigació, titulada “El legado oculto”, ha desvetllat la participació de Martínez-Bordiú en la venda d’articles com un trofeu de la Casa Regional de Valencia (687€), una placa de plata rebuda de part de l’Ajuntament Lloret de Mar al 1966 amb un valor de 435€ i una copa atorgada a Franco a Reus (140€).

Petit avenç del programa

Per veure més detalls sobre aquestes revelacions, pots accedir al programa complet a través d’aquest enllaç: El legado oculto.

La polèmica s’ha encès quan en el vídeo del programa es mostra a Martínez-Bordiú negant aquestes acusacions, malgrat les proves presentades. “Ha passat gairebé mig segle des que va morir el meu avi. Hi ha hagut molts robatoris i extraviaments”, va afirmar el nét del dictador en resposta a les preguntes dels reporters.

✳️ Connecta’t al nostre canal de Whatsapp i rep totes les notícies diàries. Per accedir-hi fes clic aquí.

La legalitat d’aquesta venda?

Durant el programa, també es qüestiona la legalitat de la venda d’aquests objectes. Eduardo Ranz, advocat, ha comentat sobre la necessitat de revisar com ha tributat Martínez-Bordiú per aquests ingressos, apuntant a una possible evasió fiscal. A més, s’ha plantejat la discussió sobre si aquests objectes, atorgats al dictador durant el seu règim, haurien de considerar-se patrimoni nacional i, per tant, la seva venda hauria de ser il·legal.

El guardó Lloretenc

“EL AYUNTAMIENTO DE LLORET DE MAR EN SESIÓN EXTRAORDINARIA CELEBRADA EL DIA 25 DE JUNIO DE 1966 ACORDÓ POR ACLAMACIÓN, INTERPRETANDO EL SENTIR UNÁNIME DE LOS LLORETENSES OFRECER AL EXCELENTISIMO SEÑOR DON FRANCISCO FRANCO BAHAMONDE, JEFE DEL ESTADO ESPAÑOL Y GENERALISIMO DE LOS EJÉRCITOS, LA PRIMERA MEDALLA DE LA VILLA (HOJA DE LAUREL) EN SU CATEGORIA DE ORO, EN TESTIMONIO DE RESPETUOSA, ADHESIÓN Y AGRADECIMIENTO. 1966 AÑO DEL MILENARIO”.

L’Ajuntament li va concedir el guardó al dictador l’any 1966 (25 de juny) en agraïment a “la seva gran obra històrica”. Es tracta del Premi “Llorer d’Or”, premi honorífic que va ser creat per l’Ajuntament lloretenc el 1964 per reconèixer els “mèrits excepcionals de caire patriòtic, intel•lectual i moral”.

En la premsa de l’época, es va informar que el ple de l’Ajuntament de Lloret va aprovar la concessió del guardó a Franco “com a testimoni d’adhesió i agraïment per la seva gran obra històrica per a la salvació de la patria”. El darrer guardó que otorgaba Lloret de Mar d’aquestes característiques es va concedir el 1991.

Aquest fet ha suscitat un renovat interès sobre la conveniència de mantenir o comercialitzar aquestes relíquies històriques.

Moment de l’entrega (25 juny 1966)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button