El PobleNotícies

El curt “La Llegenda del Traginer”: un regal per a la història de Lloret a la Festa Major de les Alegries

Aquest any 2023, i coincidint que Lloret de Mar està sent la Capital de la Cultura Catalana, la associació de veïns de Les Alegries van presentar el gener una festa del traginer diferent. Per primera vegada van plasmar aquesta Llegenda centenària en un curtmetratge dirigit pel lloretenc Joan Romà Ortiz. Un document audiovisual únic que ja forma part de la història de Lloret de Mar. I encara que va ser presentat, com deiem, el gener d’aquest any al Teatre Municipal de Lloret, no ha estat fins aquest passat diumenge 10 de setembre, a la festa major de les Alegries que ens hem fet amb una còpia de l’obra i ho hem volgut compartir al nostre mitjà, amb la finalitat que quedi immortalitzat entre les nostres pàgines i qualsevol persona pugui accedir-hi en qualsevol moment.

Curtmetratge La Llegenda del Traginer

Diu la llegenda que, un vespre, el Traginer tornava de Vidreres i, en pasar per davant de l’ermita de les Alegries, va veure que hi havia missa. Li va sobtar molt, sobretot perquè no coneixia cap dels assistents i tothom anava vestit de blanc. En explicar-ho al poble, ningú el va creure, van anar a comprovar-ho. Van trobar l’ermita buida i els ciris encara tebis. Així doncs, tothom va pensar que havia sigut una missa a la qual havien assistit les ànimes de lloretencs de segles passats que descansaven en un cementiri proper.

La Festa del Traginer (Tots els geners)

La Festa del Traginer està considerada una de les festes més tradicionals del nostre municipi. Els traginers eren persones que segles enrere anaven de poble en poble amb un carro i un cavall transportant bruc, llenya, carbó, teles o menjar, entre d’altres.

La Festa del Traginer, que es celebra a l’ermita de les Alegries al gener, consisteix en una xocolatada, jocs infantils, un  sorteig de productes de la terra, una missa als difunts, sardanes populars i una representació teatral de la llegenda al lloc. Aquest any (2023) per primer cop, la representació teatral va ser en format curtmetratge.

Pel que fa a la data, es celebra als voltants de gener, d’igual manera que en els orígens, encara que en realitat la consagració de l’ermita va ser el 8 de gener de l’any 1079. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button