El “cotó que crema”: El borrissol dels pollancres activa l’ADF de Lloret, amb campanya preventiva contra aquest perill invisible

Amb l’arribada del maig, Lloret de Mar enfronta un risc silenciós però real: el borrissol dels pollancres. L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) ha activat una campanya preventiva per evitar que les acumulacions d’aquesta matèria vegetal acabin provocant focs. En parlem amb Enric Martínez, Coordinador Comarcal de l’ADF.
Què és el borrissol del pollancre i on es troba a Lloret?
Durant el mes de maig, possiblement heu vist una mena de cotó fluix que s’acumula en zones properes als pollancres o als seus voltants. Es tracta del borrissol, l’embolcall de les llavors d’aquest arbre. En dies amb humitat baixa i vent, el borrissol pot voleiar i arribar lluny dels arbres que l’alliberen. Aquest borrissol, però, només el produeixen els exemplars femenins del pollancre. També cal tenir present que no es tracta de pol·len. El borrissol que acompanya la llavor pot causar molèsties quan s’acumula en grans quantitats, ja que pot entrar als ulls o a la boca i generar irritacions a les mucoses.
Malgrat la mala fama, no sol ser la causa de la majoria d’al·lèrgies que se li atribueixen. De fet, el seu principal perill és el seu caràcter altament inflamable. Si no es remulla, pot encendre’s molt ràpidament. Així doncs, cal tenir molta precaució si trobem borrissol, ja que un descuit pot provocar un incendi.
A Lloret, se’n poden trobar grans concentracions a la zona de la Venta de Goya, darrere del Lidl, a la riera al costat de la carretera direcció a les Alegries, i en altres punts amb concentracions més petites.
Quin calendari d’actuacions s’ha previst i quant durarà la campanya?
Les Agrupacions de Defensa Forestal realitzem aquesta campanya per prevenir incendis forestals que tenen l’origen en el borrissol dels arbres de ribera, sobretot el pollancre (Populus nigra) i l’àlber (Populus alba). La campanya comença al maig i pot allargar-se fins al juny, tenint en compte la proximitat de la revetlla de Sant Joan.
Quin volum de recursos s’hi destina i en què consisteix la prevenció?
Normalment actuem a les tardes, ja que tots som voluntaris, i hi destinem tres vehicles d’aigua i entre sis i deu voluntaris en cada sortida.
L’objectiu de la campanya del borrissol és prevenir danys personals i materials. Els treballs consisteixen bàsicament en dues accions: l’aplicació d’aigua i el control de grans acumulacions.
Quin grau de risc representa realment el borrissol respecte a altres causes d’incendi?

La pol·linització del pollancre es produeix en aquesta època, quan s’alliberen unes llavors minúscules amb llargs pèls cotonosos. En zones amb molts exemplars, es formen capes blanques al terra amb una inflamabilitat molt elevada. Aquestes suposen un risc d’incendi especialment si es troben en llocs on hi ha activitat humana.
Aquestes masses cotonoses són extremadament inflamables per la seva estructura lleugera i volàtil, fet que pot facilitar l’inici d’un foc, especialment si coincideixen amb zones transitades.
Quines recomanacions es donen a la població local i als turistes durant aquest període?
Evitar apropar-se a les zones amb acumulacions, especialment si es fuma, ja que una burilla pot causar la ignició. També és important informar-nos dels llocs on es detectin acumulacions de borrissol.
Cada any hi ha petits conats d’incendi provocats pel borrissol, però gràcies a la vigilància i prevenció que duem a terme, normalment no es produeixen grans focs, almenys dins la nostra àrea d’actuació.
Quins indicadors s’utilitzen per avaluar l’efectivitat de la campanya?
Malauradament, el borrissol, un cop sec, torna a ser inflamable, i per això repetim l’aplicació d’aigua durant diverses setmanes als mateixos llocs. Malgrat no ser una mesura visible a curt termini, la prevenció és clau per evitar incendis provocats pel borrissol.
La presència massiva de borrissol a Lloret no és només un element paisatgístic de primavera, sinó un risc real que requereix vigilància, voluntariat i consciència ciutadana. L’ADF recorda que la col·laboració veïnal pot ser clau per evitar tragèdies.
