La GentNotícies

El Consell Català de l’Esport impulsa una campanya de sensibilització per combatre les violències sexuals en la pràctica esportiva 

Amb el lema #esportsegur, es difondran cinc vídeos per rebutjar les situacions d’abusos, assetjament, discriminació, desigualtats i estereotips

Els 5 vídeos de la campanya es poden consultar en aquest enllaç del compte de Youtube de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física.

El Consell Català de l’Esport (CCE) inicia una campanya per informar, sensibilitzar i conscienciar les entitats i professionals de l’esport contra la violència sexual i de gènere en aquest àmbit. Amb el lema #esportsegur, s’han elaborat cinc vídeos per mostrar el rebuig als abusos, l’assetjament, la discriminació, les desigualtats i els estereotips.

La campanya vol contribuir a fer passos endavant per garantir que totes les persones puguin gaudir de l’esport i l’activitat física en un ambient segur que respecti els drets, la dignitat i el respecte individual. Els vídeos, de curta durada i petit format, són una eina més de sensibilització, prevenció i actuació que posa en marxa el Govern enfront de qualsevol tipus de violències i discriminacions per raó de sexe, orientació sexual i identitat de gènere.

Cada una de les peces audiovisuals, que es difondran al web i a les xarxes socials de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, se centra en les situacions d’abusos, assetjament, discriminació, desigualtats i estereotips que es produeixen encara avui en els entorns esportius i les contraresta apel·lant als valors del respecte, la seguretat, la dignitat, la igualtat i la llibertat.

En els vídeos també es fa èmfasi en tot el que aporta la pràctica de l’esport i l’activitat física, com ara l’esforç, la confiança, la inclusió, la diversió, la salut o la superació. Per augmentar-ne la visibilitat, el CCE demanarà la col·laboració de les entitats esportives del país perquè en facin difusió a través dels seus canals de comunicació.

“Govern i sector ens hem d’unir contra qualsevol tipus de violència”, assegura la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula. “Al món de l’esport també existeix el risc que es produeixin situacions de violència sexual. Si s’intueix que passa alguna cosa, cal actuar de seguida”, ha afegit. Aquests vídeos són, per Anna Caula, “un instrument molt útil per abordar uns temes que han de deixar de ser tabú” i per ajudar les entitats a que “sàpiguen veure i prevenir-ne els casos”.

“Estic convençuda que amb la unió de tot el sistema esportiu, tant del sector públic com del privat, farem passos endavant ferms per aconseguir que la pràctica esportiva estigui exempta de qualsevol manifestació de violència i compleixi amb l’objectiu principal d’esdevenir un hàbit de salut i font de valors”, ha conclòs. 

Més eines contra la violència sexual en l’esport

Aquests cinc vídeos complementen la resta d’actuacions que el Consell Català de l’Esport està duent a terme per fer de l’esport un àmbit lliure de violències sexuals. Un d’aquests instruments és el document “La violència sexual a l’esport-Guia per a persones adultes: (Re)conèixer, parlar i actuar”. L’obra proposa actuacions a les entitats esportives tant per prevenir i detectar casos d’aquest tipus de violència sexual com per reaccionar-hi.

La guia, elaborada conjuntament amb la Universitat de Vic, exposa pautes per a la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius. En aquest punt, s’exposa el paper clau de les entitats esportives en l’assoliment d’aquest objectiu, que reconeguin la incidència de la violència sexual, que se’n parli i que s’hi actuï. El document està disponible en català, castellà i anglès.

D’altra banda, i basat en aquesta guia, l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) va elaborar el vídeo formatiu “La violència sexual a l’esport: de què parlem?”. La peça és fruit del treball del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE) de l’INEFC amb l’entitat Cooptècniques i, de manera didàctica i gràfica, reforça el compromís del Govern d’eradicar aquestes conductes.

Finalment, el CCE, juntament amb l’Institut Català de les Dones, promou la difusió de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900 900 120 a les entitats esportives, amb l’objectiu d’augmentar el seu coneixement entre les dones, vinculades al món de l’esport i l’activitat física, que el puguin necessitar i avançar envers la sensibilització social, la prevenció i la detecció de les situacions de violència masclista.

El Govern posa aquests recursos a disposició de tots els agents que d’una forma o altra formen part del sistema esportiu per trencar el silenci i revertir la sensació de tabú sobre aquest tema, així com per intervenir quan es produeixi una acció violenta que afecti homes, dones o joves esportistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button