La GentNotícies

Dijous 2N: L’actor Toni Albà visita Lloret per a l’acte central de la campanya “21 dies. D’entrada, en català”

“Pots mantenir l’ús de la llengua catalana durant 21 dies ininterromputs?” Aquest és el repte que proposa la campanya “21 dies. D’entrada, en català”: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom. Es tracta de no canviar de llengua en situacions en què habitualment es fa. Els experts consideren que es necessiten 21 dies per consolidar un nou hàbit; per això el repte té aquesta durada.

La campanya, que va néixer l’any passat a Santa Coloma de Farners, s’està duent a terme aquests dies fins el 5 de novembre de 2023 a Lloret de Mar i a Blanes conjuntament. Al llarg d’aquests dies als dos municipis s’han penjat cartells i banderoles i s’han repartit postals que explican l’objectiu de l’actuació.

Els darrers anys han saltat les alarmes pel descens de l’ús del català, sobretot entre els més joves. Segons les estadístiques, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, una conducta considerada perjudicial per a la supervivència del català perquè fa que desaparegui de tots els espais i dificulta que els qui encara no el parlen el puguin aprendre i practicar. Per això hi ha consens que cal modificar aquest hàbit a fi de fer la llengua útil i necessària i per ajudar els qui l’aprenen a practicar-la fora de l’aula. “D’entrada, parla en català amb tothom.” Aquest és el repte que, en aquest cas, es proposa als lloretencs: mantenir el català sempre, a tot arreu i amb tothom.

Acte central: 2 de novembre

A Lloret de Mar, l’acte central de la campanya tindrà lloc avui 2 de novembre, a les 19.30 h, a la sala polivalent de la Casa de la Cultura, i comptarà amb la participació del col·lectiu “No em canviïs la llengua”, integrat per Toni Albà, Rosario Palomino, Carme Sansa i Matthew Tree, i també d’alumnes dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística.

S’aprofitarà l’acte per presentar les parelles lingüístiques que es constituiran en la nova edició del Voluntariat per la llengua.

La campanya “21 dies” (cpnl.cat/21dies) també es difondrà per les xarxes socials, per mitjà de les quals es donaran a conèixer els objectius de l’actuació, testimonis personals i altres iniciatives semblants.

14 Comentaris

 1. Un acto insípido, sin ningún valor añadido. Solo apto para feligreses de la lengua y de marketing ideológico, mirad sus filiaciones políticas. . Lloret de Mar es mayoritariamente castellano hablante y ni 21 dias ni leches va a cambiar eso. Se hablan muchísimas lenguas y la vehicular es el Español. Estos han venido para hacer el paripé con paguita por medio. Les harán caso cuatro zombies de Tv3 o de alguna comarca de interior + viejetes que es su nicho . Lamentable dispendio de recursos públicos en una población donde lo que hace falta es trabajo y nuevas iniciativas. “No em canviïs la llengua” Cuanto os lleváis por la jornada? ¿Cuanto nos cuesta al contribuyente este bolo, dietas y comilonas aparte?

  1. Art. 3.3 de la Constitución española:

   “La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección.”

   1. Claro! Y sin menoscabar el Español, también esta en la ley, hasta dejar la lengua minoritaria como mayoritaria via subvenciones! O va por delante la lengua que se supone minoritaria por delante de la mayoritaria? Ya que sois tan democráticos haced un referéndum a ver que quieren los padres o la gente de Lloret de Mar como lengua vehicular (tambien en toda Cataluña) . No lo haréis verdad? Entonces lo de democracia y valores cívicos es una charlotada solo digna para krustys. No seáis falsos, Si queréis ser democráticos, haced un referéndum de cual lengua prefiere la gente en clases o ámbito publico, basta de paripe. No cuela.

   2. Eso no exime de dejar a la lengua Española como un nimio poso porque una lengua (la subvencionada el Català , vaya por delante del Español) Menos victimismo y mas ser realistas!

  2. Suposo que només parles en Castellano i res més!!
   Al menys podríes tenir respecte a un país i a una llengua!! Perquè vius aquí??

   1. Si, si mucho Colono pero … ¿Cuánto nos cuesta esto? Menos hacerse el sueco y haber donde están las facturas, que no estamos para bromas en el pueblo con mayor paro estacional. Cuanto nos cuesta este paripe linguistico?

 2. Gràcies Oriol per reforçar la campanya, el teu comentari es molt aclaridor i li dona molta força i sentit, gràcies 🙏

  1. Dios te conserve las lupas! Si piensas que el Català serà mas predominant que el musulmán ve alquilando sillas chato. JAJAJAJA. suerte con tu Narnia mental!

 3. Quin fàstic que fots colono de merda! La llengua autòctona d’on vius és el català tros d’ase! Si no et veus en cor de respectar-ho (i per la teu comentarj així sembla) sempre pots anar allà on el castellà és l’únic idioma oficial. Aquí català i punt. Fins els collons de gent com tu que vol imposar la seva cultura i idioma forana!

  1. Estic d’acord amb allò que diu l’Oriol. Això no és més que màrqueting, ben al contrari intentar obligar a la gent parlar català farà que sigui vist com una imposició a l’altra banda. Així, no es fan les coses. Lloret té altres problemes, la renda per càpita més baixa, problemes d’atur, problemes d’impostos, moltíssims problemes i ara ve el cru hivern. Menys radicalisme facilon i mes atendre les necessitats de la gent i el poble.

   https://www.eldiario.es/catalunya/lloret-mar-municipio-turistico-catalunya_1_1547828.html#:~:text=La%20renta%20familiar%20disponible%20por,parecer%20una%20ciudad%20en%20quiebra.

 4. Lamentables intervenciones xenófobicas llenas de odio por parte de Indepes y ultras con olor a naftalina, seamos claros Lloret de Mar tal como dicto la última estadística de Lloret de Mar , habla mayoritariamente Español, y eso no se puede cambiar por mucho que se intente desde la Escuelas modo ultra maquillar eso. La realidad es la que es, muchos hablamos mas de 4 idiomas y aquí lo de Català parece una broma. Hacen falta lo siguiente: Bajada de impuestos (no entro si es culpa de los anteriores gestores) , Trabajo, nuevos sectores aparte del estacional del turismo, más atraer polos de nuevas tecnologías etc etc. Es un chiste que venga ahora Tv3 cuando siempre trato a Lloret como carnaza de segunda mano es un chiste de segunda mano y menos estos elementos que vienen ahora, que jamás se dignaron a nombrar al pueblo, solo sitios de interior. Seamos serios, primeros las personas, las lenguas solo son para entenderse, poco más. Hablo más de 4 idiomas incluyendo el Catalán (como la gran mayoria) y el mundo se mueve por lo internacional no por lo local. Iros haciendo a la idea. Bienvenidos al siglo XX!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button