La GentNotícies

El ‘clan kazajo’ de Lloret amplia el seu imperi construint una clínica per a oligarques

Aquests dies està sent notícia novament una de les propietats que l’expresident del Kazakhstan (Nursultà Natzarbaiv) posseeix a la vila. Encara que la família no resideix habitualment es deixen caure cada poc temps a la finca en qüestió: Can Juncadella a Lloret de Mar. La mansió que tenen en propietat no ha escapat de la polèmica en els darrers anys davant les irregularitats des de la seva adquisició, ja que van construir una macro edificació habitable de luxe a un litoral protegit de la Costa Brava i apoderar-se de camins públics. Sembla que aviat se solucionarà aquest darrer punt amb les negociacions de l’equip de Govern de Lloret. Pots ampliar tota la informació d’aquest litigi en aquest enllaç

Avui ens centrem en un altre tema en qüestió sense deixar de banda els “veïns” de Lloret i els nous negocis d’aquesta família que utilitzen Lloret com a seu d’operacions.

El ‘clan kazajo’ instal·lat a la Costa Brava està al darrere del nou hospital de luxe construït a les Tres Torres, barri de més renda de Barcelona i que estarà especialitzat en innovadors tractaments de rejoveniment amb cèl·lules mare. L’entorn de Nursultan Natzarbaiv, expresident del Kazakhstan, està al front de la clínica Mediker, que signa el prestigiós despatx d’arquitectura català PMMT.

L’any 2019, Crónica Global va adelentar que l’Ajuntament de Barcelona havia donat el vistiplau al projecte de la clínica de luxe a les Tres Torres (11 milions d’euros). El firmava el magnat del petroli kazakh Jambulat Sarsenov. Les obres s’han acabat, l’hospital busca director mèdic i, pel camí, expliquem com un oligarca del sector energètic ha aterrat discretament a la sanitat catalana.

Aquesta propietat té la seu a Lloret de Mar

Cal recordar que Mediker Spain, la filial espanyola del grup sanitari kazakh Mediker, està domiciliada en un pis (átic) del carrer Ovidi Montllor de Lloret de Mar. Allà mora l’Associació de Cooperació entre Kazakhstan i Espanya.

També hi ha altres empreses domiciliades en aquest pis lloretenc “de vacances”. Són Dinara KZ, una constructora, i Sabro Properties, una immobiliària. Aquesta última la participa Marat Sarsenov, el president d’Eastcomtrans, l’operador de lísing de trens de Kazakhstan. En efecte, el president de la Renfe kazakhà s’ha establert a Catalunya, concretament en un apartament turístic discret.

“Serà una clínica per a oligarques”: Ho expliquen fonts de l’oposició russa, que detallen que el bonic hospital barceloní “servirà per tractar amb medicina regenerativa els empresaris i exmandataris kazakhs” establerts a la zona de Girona, que són l’elit del país”.

Segons va explicar el periodista rus Edvard Chesnokov, cap d’Internacional de Komsomolskaia Pravda, “es creu que la instal·lació servirà per tractar la comunitat instal·lada a Lloret i rodalies”. Chesnokov ha recordat que Sarsenov, el magnat impulsor, és president adjunt de la patronal energético Kazenergy, sí, però també té la filial minera Ortalyk, que se centra en l’explotació minera d’urani. És una subsidiària de Kazatomprom, firma nacional d’aquesta indústria.

Més discret, també es relaxa a S’Agaró, Timur Kulibàiev, gendre de l’expresident kazakh, que, en efecte, està casat amb Dinara Natzarbaiev, la filla de l’exmandatari. Kulibàiev és un dels empresaris més rics del Kazakhstan, amb una fortuna estimada de prop de 4.600 milions d’euros al canvi. Va fer fortuna en sectors com la mineria i les telecomunicacions.

L’origen

Abans, però, la instal·lació l’hauran construït els diners kazakhs amb l’estrany plàcet de l’Ajuntament de Barcelona, ​​que no va pujar pel solar de 2.000 metres quadrats malgrat que va sortir a subhasta. Després de quedar-se l’actiu, Mediker va encarregar al prestigiós despatx d’arquitectura PMMT un edifici icònic. PMMT està especialitzat en projectes sanitaris. Va signar part dels hospitals satèl·lit del Covid-19 per a la Conselleria catalana de Salut, annexos que van resultar inútils.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button