CulturaNotícies

Diumenge 22-G: Benedicció dels animals de companyia a l’església de Sant Romà a Lloret de Mar

Diumenge 22 de Gener: Aquest migdia s’han beneït els animals de companyia a l’església de Sant Romà de Lloret de Mar, en honor a Sant Antoni Abat (Sant Antón), patró dels animals (oficial 17 gener).📷 Fotògraf: Josep Maria Arpí

Historia Sant Antoni Abat (Sant Antón):

La Benedicció de Sant Antoni als animals i la festivitat de Sant Antoni se celebra cada any el 17 de gener, a moltíssimes ciutats i pedanies de tots els racons de l’estat. Els actes i esdeveniments són molt diversos.

Però abans que res cal dir que Sant Antoni és el patró dels animals. Els animals celebren el seu dia gran, el 17 de gener, amb la benedicció de Sant Antoni. Segons explica la història, Sant Antoni Abat (Anton o Antoni) enmig de la vida austera que va portar, va descobrir la saviesa i l’amor divins a través d’observar la natura.

D’aquesta revelació, va adquirir el costum de beneir els animals i les plantes.

A partir de la seva mort, Sant Antoni Abat va ser invocat com a patró dels ramaders i protector dels animals domèstics.

S’explica que en una ocasió se li va acostar una javelina (senglar femella) amb els seus avalots que patien de ceguesa i Sant Antoni els va curar. La javelina ja no es va separar més del seu costat i sempre el va protegir davant d’altres animals pel que al sant se’l representa amb un porc als peus.

Celebració

La benedicció de Sant Antoni als Animals, el dia 17 de gener, és molt popular a Espanya.

Segons la tradició, els camperols pregaven Sant Antoni Abat perquè protegís el seu bestiar de les malalties i de depredadors.

Actualment, a Lloret, la gent acudeix amb tota mena d’animals domèstics -i no tan domèstics- a rebre la benedicció del Sant a través del Mossèn Martirià. A les 12:00h ja hi ha mascotes esperant a les portes de l’església Sant Romà per rebre unes gotes d’aigua beneïda que serveixin com a preludi d’un bon any.

Acte celebrat a moltes ciutats i petits pobles on es duu a terme aquest curiós i simpàtic ritu. Animals que ajuden a laborals a zones rurals, animals que amb la seva companyia fan la solitud més suportable a moltes persones, animals que ajuden nens i adults en la malaltia. Els animals han estat i són molt presents a les nostres vides i en podem aprendre lliçons d’amor i generositat. A ells se’ls dedica el dia de Sant Antoni.

La benedicció diu una cosa així: “Déu beneeixi aquest animal així com el seu amo i Sant Antoni el protegeixi”.

La jornada especial per a animals i amos, molts dels quals no escatimen esforços per tornar-los a les mascotes tot l’afecte que reben la resta de l’any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button