CulturaNotícies

Dijous 14D: “De la barca als tribunals: Els pescadors de Lloret i la Pabordia de Novembre al segle XVI”

El Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar organitza dijous 14 de desembre a les 19h a la Sala Polivalent del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar la sisena edició de la Tribuna del SAMLM amb el títol De la barca als tribunals: Els pescadors de Lloret i la Pabordia de Novembre al segle XVI a càrrec d’Antoni Ginot i Julià (Investigador predoctoral a la Universitat de Girona).

La coneguda Revolta dels Joseps va suposar el clímax d’anys de tensió entre la Pabordia de Novembre de la seu de Girona i els pescadors lloretencs. Tot i així, la relació entre el capítol gironí i els lloretencs, concretament els pescadors, no era quelcom nou. Al segle XVI, diverses casuístiques, i segles de reticències davant el poder senyorial, portaren als pescadors de la vila a negar-se a pagar el delme del peix al paborde, comportant l’inici de plets entre ambdues parts. A partir d’aquesta documentació judicial podem reconstruir com era l’activitat pesquera lloretenca del cinc-cents a la vila, així com les problemàtiques sorgides arran del cobrament dels drets senyorials sobre la pesca.

Cicle de conferències gratuïtes. Cal inscripció prèvia a arxiu@lloret.cat

Amb LA TRIBUNA DEL SAMLM pretenen fer conferències, presentacions i debats que estiguin relacionats amb el patrimoni cultural de la nostra població i del nostre país.

Activitat organitzada pel Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, amb la col·laboració del Cercle d’Estudis Selvatans i la Capital de la Cultura Catalana 2023.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button