La GentNotícies

Dia de l’Orgull: Coneixem la història dels lloretencs Josep i Manuel en l’última edició del SALAT, centrat en la dignificació del col·lectiu LGTBIQ+

Avui, divendres 28 de juny, se celebra internacionalment el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ per lluitar per la igualtat de drets de les minories reprimides i assenyalades per la seva orientació sexual i/o identitat de gènere. Aquesta data commemora els disturbis de Stonewall (1969), una revolta que va tenir lloc a la ciutat de Nova York on la comunitat LGTBIQ+ va lluitar per primera vegada en la història contra el sistema que la oprimia, buscant la tolerància, la no discriminació i la dignitat d’aquest col·lectiu.

El terme LGTBI+ va començar a utilitzar-se als anys 90 i originàriament era un moviment centrat en la defensa de les persones lesbianes i gais. Al llarg dels anys s’han anat incorporant altres identitats fins a configurar l’actual col·lectiu LGTBIQ+, que engloba la diversitat d’orientacions sexuals, identitats i expressions de gènere que existeixen avui: lesbianes, gais, transgèneres, transsexuals, bisexuals, intersexuals, queer i la resta d’orientacions i identitats que s’inclouen en el “+”, ja que el col·lectiu està en constant creixement.

Josep Valls i Manuel Paraleda al SALAT núm. 7

Entorn del col·lectiu mencionat, en l’última edició (nº7) de la revista periòdica nascuda a Lloret, SALAT dedica totes les seves pàgines a immortalitzar dues històries de dos veïns molt estimats i imparables lluitadors (Josep Valls i Manuel Paraleda). Juntament amb els seus testimonis, es fusionen diverses imatges en una edició amb moltes dades interessants que pretén dignificar, reparar i recuperar la memòria del col·lectiu LGTBIQ+. Per llegir el SALAT número 7 titulat com “Els orígens LGTBIQ+ de Lloret de Mar” accedeix mitjançant aquest enllaç: aquí.

Què és el SALAT?

Un projecte de MontPhoto, MontPhoto Educa, David Salcedo i Xavi Orri que pretén documentar la història oral de Lloret a través de la fotografia. Un projecte local de fotografia i descoberta en què MontPhoto desenvolupa una activitat immersiva que transita pel redescobriment del poble i d’aprenentatge en edició de fotografia.

Cultura, història, patrimoni, turisme… un viatge per la memòria de la gent de Lloret, sense filtres i amb una clara vocació pedagògica i social. Tot amb el fil conductor de la fotografia, com a mecanisme comunicador. Tota la informació del projecte a la web: salat.montphoto.com.

SALAT es un projecte amb el suport del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, Cultura i Festes Lloret, Lloret Turisme i l’Ajuntament de Lloret de Mar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button