Nunca unos restos de madera seca han creado tantas especulaciones y controversia en las redes sociales como los que se han visto en un video que ha circulado estos días atrás. Nos referimos a un video que colgó un colaborador del diario; el guía turístico Marcos Jiménez en el que se recogen imágenes de un montón de restos de maderas muy bien colocadas en el bosque de Roca Grosa de Lloret de Mar. En este video, el autor pregunta si alguien sabe de que se trata esa especie de estructura de piezas de corteza de corcho, y sugiere si se trata de algún tipo de ritual, comentando que encontrarse con todo esto le produjo cierto respeto e inquietud.
El vídeo en cuestión:
Para sorpresa de todos, las respuestas de los espectadores del vídeo no se hicieron esperar, entre ellas destacamos algunas: “son los jabalíes que lo amontonan, es un ritual de magia o brujería, se trata de un juego de niños, esto da muy mal rollo, no me gusta nada, ahora subo a ver de qué se trata, es todo muy raro, que miedo, es una ofrenda a la naturaleza, es un mandala etc…” y un sin fin de preguntas dejando en el aire la respuesta.
Ninguna de estas respuestas fue acertada, pero una persona se hizo eco de las respuestas… Esteve Dalmau, el creador de estas “misteriosas obras” efímeras en los bosques de Lloret y explicó de que se tratan realmente. Hoy en Lloret Gaceta, conocemos al artista Esteve Dalmau, conocemos su testimonio, su recorrido profesional y su arte.
El artista:
Esteve Dalmau nació en Lloret de Mar en 1980 y es técnico superior en artes plásticas y artes aplicadas al muro que compagina como profesor de música.
Esteve Dalmau, que et sembla el misteri que ha despertat la teva obre al bosc de Roca Grossa?
L’amic Ramón Sulé em va advertir de la difusió del vídeo i les respostes a les xarxes i em va fer molta gràcia; aquesta obra és antiga i els usuaris del bosc dels 4 vents o pla de Mallol ja en tenen coneixement, però la descoberta en xarxes socials va obtenir comentaris diversos i en veure que anaven creixent, vaig decidir presentar-me i resoldre el misteri (…riu).
Els meus pares tenen una casa a Rocagrossa i jo vaig començar a estudiar música als 15 anys, i per no molestar quan tocava el saxo, anava al bosc a tocar. Aquest bosc el conec molt bé, ja que és al costat de casa els meus pares i anava sovint a buscar bolets abans d’anar a tocar el saxo. Mentre assajava al bosc feia algun descans que aprofitava per anar creant petites estructures amb el material que hi ha al bosc.
D’on vas agafar idees per crear al bosc?
Admiro a artistes de Landart i art efímer i en practicar al bosc vaig decidir dedicar-me a aquesta manera de crear art. Em guanyo la vida amb la música, toco la guitarra i el saxo, i sóc professor de música (aviat impartiré classes a Blanes). L’art en si, música, la pintura o escultures, és la meva manera de viure. Vaig estudiar a l’escola de Belles Arts d’Olot i l’Escola Massana de BCN.
On resideixes habitualment?
Soc nòmada, vinc amb la meva dona en una casa rodant, una “furgo” situada als voltants de Girona. Vinc molt a Lloret.
On t’inspires?
M’agrada descobrir indrets de natura inspiradors, la natura m’atrapa. M’agrada molt el bosc de Roca Grossa, les Roques Encantades, al bosc de Rocagrossa sempre hi torno, també busco llocs on treballar amb materials nous. La inspiració apareix sense pensar, és com accidental o que esclata en qualsevol moment mentre treballes en l’art.
A Lloret, les teves obres són totes fetes a Rocagrossa?, faràs més coses?
Sí, bàsicament he fet obres al Pla de Mallol. Però també he fet art efímer a algunes cales. Vaig tenir la idea de fer tallers per nens a la natura, però encara no he tingut gaire temps d’enfocar-me en ells. De moment he de revisar idees i materials. Aquesta obra de Rocagrossa que surt al vídeo la vaig fer al principi del 2022, però la fusta que vaig utilitzar porta al bosc caiguda i seca des del 2010, de quan va caure la nevada. Jo ni trenco ni tallo ni faig malbé res, només recullo material per convertir-lo en art efímer, que normalment és respectat per qui passeja pel bosc.
__________
Amb aquesta entrevista hem pogut desvelar el misteri del Bosc de la Rocagrossa. En canvi, el que no hem pogut esbrinar és la poca preocupació i poc rebombori que crea l’entorn d’aquesta obra, enmig d’un bosc que des del 2010 està ple de fusta d’arbre seca i arbres caiguts per la nevada de fa 13 anys, i que ningú s’ha preocupat per arreglar, o recollir.
Conoce mejor al artista
Si quieres conocer más a fondo al artista de Lloret, Esteve Dalmau y su amplio catálogo de arte en la naturaleza de los bosques y playas de Lloret y alrededores, puedes contactar y seguir al artista en su perfil de Instagram.