Angel AguileraColumnesNotícies

Columna d’Opinió | Novetats de mobilitat a Lloret, temporada estival 2024

L’Ajuntament de Lloret de Mar ha desplegat les següents accions de cara a la nova temporada estival 2024:

  • Nou estacionament de bicicletes davant l’Ajuntament
  • Nova zona de càrrega i descàrrega el front marítim
  • Supressió de l’estacionament el front marítim a favor d’una pacificació
  • Centralització de la zona de càrrega de vehicles elèctrics a la Oficina de Turisme
  • Nou aparcament dissuasiu durant la temporada estival a Can Lloranes i gratuït durant l’hivern
  • Nou espai de vianants darrere el nou cordó d’estacionament de càrrega i descàrrega al passeig.

Ja és el quart estiu consecutiu que, des de l’esclat de la pandèmia, l’Ajuntament de Lloret busca donar resposta a aquesta arribada massiva de turistes amb els seus cotxes fruit del -previsible- canvi de comportament allà pel 2020 associat el contagi. Ara els temps són altres, però desafortunadament aquesta tendència sembla que ha vingut per quedar-se si no fem res per revertir-ho.

Ens n’alegrem molt d’aquesta supressió de la Zona Blava d’aparcament a primera línia de mar. Els Socialistes qui ostenten les àrees de Mobilitat i Alcaldia estan fent realitat una promesa electoral; la pacificació de la Vila i l’alliberament d’un gran espai urbà a primera línia de mar abans ocupat per vehicles privats favor d ́altres usos. Un altre novetat destacada d’aquesta nova temporada és l’adequació de l’aparcament de Can Lloranes i la seva posada en funcionament com a Zona Blava durant l’estiu i nosaltres ens alegrem molt.

L’adequació de Can Lloranes era un repte municipal amb ampli consens polític i social i el cobrament per l’ús d’un aparcament dissuasiu durant l’estiu era una petició llargament reivindicada per aquesta plataforma i per fi s’ha dut a terme… Aquest Govern està revertint la tendència de finançar amb diners de tots els contribuents l’estacionament dels cotxes dels turistes, i és que aquests aparcaments representen una despesa anual en concepte de cànons de l’espai per la ciutadania, pagament de sous. Ara bé, sota el nostre parer l’inauguració d’un nou aparcament dissuasiu no pot quedar aïllada; sinó que ha de venir acompanyada d’altres accions que la complementin. Com són la implantació de la Zona de Baixes Emissions d’obligat acompliment el 2025 que ben segur contribuirà a millorar la qualitat de l’aire i a descongestionar.

Cal un espai comú per a tractar els assumptes de Mobilitat com a eina per a arribar a grans consensos amb els agents involucrats. És habitual i normal que els municipis tinguin espais participatius dedicats a la Mobilitat, el que reforça els valors de la democràcia i, el sentiment de pertinença. Volem recordar que els Socialistes varen incloure el Pacte per a la Mobilitat en programa electoral. Desitgem que es faci realitat, aviat.

Pensem que es tracta d’un error pensar que l’actual model és bo i que no cal fer res per evitar que els turistes continuïn arribant en cotxe a Lloret de manera massiva, sota el nostre parer cal planificar accions concretes per a revertir en origen aquest comportament dels turistes de fer servir el seu vehicle privat; estudiant la idoneïtat d’una campanya mitjançant una col·laboració amb les agències de viatge i tour operators qui distribueixin una enquesta valorant el grau d’acceptació sota en nom de «Destinació turística responsable en emissions de CO2» a través de fomentar l’ús de les línies col·lectives transfrontereres de les companyies de transport FlixBus i BlaBlaBus Barcelona-Lloret de Mar- Perpignan-Narbona-Nimes-Nantes-Marseille, i Barcelona-Lloret de Mar-Perpignan-Carcassonne-Toulouse-Bordeaux amb el fi de fomentar els modes de transport col·lectius desplaçaments externs o, de connexió; que d’acord amb l’estudi de Big Data i anàlisi dels turistes/visitants a Lloret de Mar, elaborat per Mabrian Technologies, França es configura com el principal mercat internacional.

I, respecte al 43% del turisme que és d’origen espanyol proposem fomentar les línies d’alta velocitat obeint els criteris de temps de viatge inferior a les sis (6) hores dels corredors Madrid-Saragossa-Barcelona, Sevilla-Madrid-Barcelona, Avant Valladolid Vitoria Gasteiz, Saragossa-Barcelona amb la connexió a Girona amb el bus «e4» Girona – Lloret. D’aquesta manera quedarien servits aquells turistes provinents de la Comunitat de Madrid, Aragó, Comunitat Valenciana, la demarcació de Guipúscoa, La Rioja, Navarra, Castella i Lleó i la meitat nord d’Andalusia.

One Comment

  1. Ahora es tarde !! Si ara, en plena temporada prendre decisions, pintar, aixecar carrers i molestar a tothom, i a l’ hivern a hivernar !!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button