Cartes al directorNotícies

Cartes al Director: “Els voltants del CAP de Lloret s’han tornat un punt de trobada per punxar-se”

Ha arribat a la nostra redacció la queixa de l’Enric, un veí de Lloret que s’ha trobat un desagradable panorama al parc de darrere el CAP, just al costat de la rampa de l’aparcament de l’avinguda Puig de Castellet, prop de Can Saragossa. Fins i tot ens fa arribar les fotografies que va fer a principi de setmana, al voltant de les 19 h, quan anava a buscar el seu cotxe a l’aparcament de zona verda acompanyat de el seu fill petit.

Zona en qüestió

Enric: “Pujant la rampa amb el cotxet del nen, vam trobar tota la brutícia que veieu a les fotos i després ens vam fixar que estava ple de xeringues sota els matolls. Les fotos són fetes a la part de darrere el CAP, vaja… que poden entrar a tirarles al CAP, però, no ho fan, les tiren allà i sense caputxó”.

L’Enric va trucar a la Policia Municipal per donar a conèixer els fets i en pocs minuts es van presentar al lloc per retirar tot el que hi havia per allà escampat. D’entre els matolls van recollir 9 xeringues. Sembla ser, segons ens explica el veí que va parlar amb els agents, la policia no tenia constància que en aquell indret hi hagués aquest tal escampall de xeringues, el que si tenen constatat és que hi ha toxicòmans per diferents indrets del poble, i agraeixen als veïns que avisin quan es troben aquests objectes tirats a la via pública.

No és un cas aïllat

No és agradable trobar-se en el cas de l’Enric, tots procurem d’evitar zones on es coneix que hi ha venda de drogues o possibilitat de creuar-se amb algú que s’està punxant. Però segons sembla aquesta pràctica és habitual a la zona, segons el testimoni de diversos veïns entrevistats a la zona a posteriori del testimoni de l’Enric. La causa i elecció de la zona és evident: al CAP se subministren xeringues gratuïtament amb una campanya de la Generalitat, que ara expliquem a continuació.

Programa d’intercanvi de xeringues (PIX) a Lloret de Mar

Aprofitem per parlar una mica del dispensador d’autoservei de xeringues instal·lat al CAP:
Es tracta del “Pla de reducció de danys”. Els punts de recollida de xeringues es col·loca en una zona on s’ha fet un important estudi per saber si és un lloc on es troba una part de la població vulnerable que en fa ús, és a dir, que hi ha un pic important de persones que consumeixen drogues.

Quan es col·loquen els dispensadors d’autoservei al carrer, sorgeix la preocupació dels veïns, i el servei de salut entén que la ciutadania estigui preocupada. Les coses noves sempre espanten. La dispensació d’agulles és una estratègia de reducció de danys que està àmpliament reconeguda com a eficaç i es porta terme a Catalunya, Espanya i molts altres països, i bàsicament és perquè la gent no s’infecti per compartir xeringues. Sempre va acompanyada d’un sistema de recollida d’agulles usades, si no està al mateix lloc del dispensador, (en el cas de l’exterior del CAP de Lloret, sí), es troba dins del CAP, o a les farmàcies, varia en funció de les necessitats i recursos disponibles.

Professionals del sector ens fan constar que no s’han donat infeccions a través de punxades d’agulles que s’hagin trobat al carrer, places, etc. No hi ha constància de cap cas. En els llocs on hi ha dispensadors de xeringues normalment s’intensifica la neteja a fons dels voltants.

PIX a Catalunya

Al llarg dels anys, a Catalunya ha estat pionera a millorar l’accessibilitat i cobertura del programa d’intercanvi de xeringues, amb la diversificació de punts PIX en diferents tipologies de serveis i amb una cobertura actual de més de 600 punts arreu del territori.

El funcionament bàsic del Programa consisteix a dipositar material en una estructura situada en un punt fix on els usuaris puguin autoproveir-se de material (xeringues) i dipositar el material usat directament al contenidor de residus específic.
Normalment, qui va a buscar xeringues, ha de tenir cura de no deixar les utilitzades a terra o el voltant, ja que hi ha un recipient per dipositar les xeringues fetes servir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button