CulturaNotícies

Bolsena, el poble italià on descansa Santa Cristina i agermanat amb la població, inaugura un parc amb el nom de Lloret de Mar

Aquest cap de setmana representants de l’Ajuntament de Lloret i membres de l’obreria de Santa Cristina viatgen a Bolsena (poble italià) a on s’inaugura un parc amb el nom de Lloret de Mar.

Una unió que va néixer formalment fa 15 anys quan el 2007 l’Ajuntament de Lloret de Mar va acordar per unanimitat, al Ple Ordinari del 25 de Gener, iniciar el procés d’agermanament amb el municipi italià de Bolsena, a la regió del Lazio. Aquest procés s’inscriu dins del Programa Comunitari d’Agermanament de Municipis, que té els objectius de sensibilitzar a la societat sobre la ciutadania europea, reforçar-ne el seu compromís, i enfortir el sentiment de pertànyer a Europa, entre d’altres. Tal com manifesta amb aquestes paraules l’Obreria Santa Cristina al seu portal.

“Bolsena és un municipi en certa manera comparable a Banyoles en el sentit de la seva dimensió com a nucli urbà, i sobretot pel fet de trobar-se a la riba d’un llac, en aquest cas més important (uns 15 per 13 quilòmetres, i 146 mts. de fons). Emmarcat en una regió d’alt interès turístic, tant per la seva geografia com, sobretot, per la seva història i els seus monuments, i l’art que els complementa.”

Però per els lloretencs, sobretot, Bolsena representa alguna cosa que és pròpia: és el lloc on va néixer Santa Cristina, la patrona de Lloret. Amb aquest motiu, va ésser visitada fa ja uns quants anys (1992) per l’Obrer Major d’aquell moment, Joan Doménech, qui va establir llaços d’amistat amb la gent que gestiona una associació que coordina els actes i celebracions que es mouen entorn d’aquesta figura que és comuna amb els veïns de Lloret. Així, a l’any següent, sota la seva empremta l’Obreria va organitzar un viatge al que ens van ajuntar cap a 50 lloretencs, visitant una Santa Cristina de França (Cuers), i Bolsena. En ambdós llocs, van oferir una demostració del Ball de Plaça, a càrrec de les Obreres del moment.

Posteriorment, aquests contactes s’han anat repetint. Al setembre de 1993 la gent de Bolsena va obsequià, a l’església parroquial de Lloret, amb una escenificació dels “Misteris”, una representació de quadres plàstics, amb la qual escenifiquen cada any, el 24 de Juliol, el martiri de Santa Cristina. És a dir: el seu equivalent a la processó marítima i Ball de Plaça de la vila lloretenca. Inclús a l’any 2000, una representació de lloretencs, encapçalada per l’alcalde d’aquells anys Josep Sala i la gent de l’Obreria, es va desplaçar a Roma amb el grup Ascotur de Bolsena, essent rebuts pel Papa. I en diverses ocasions més, els italians han visitat Lloret.

El 2017, 10 anys després de la formalització d’aquesta germandat signada a l’ajuntament juntament amb les autoritats de Bolsena, es va inaugurar un monument amb “l’skyline” de la població italiana, a la rotonda que travessa el carrer Camí de Mas Arboç de Lloret de Mar, consolidant encara més aquest agermanament.

Gairebé cinc anys més tard, aquest cap de setmana del 18/19 de juny del 2022, la població de Bolsena torna l’homenatge a Lloret, inaugurant un parc amb el nom de ‘Parc Lloret de Mar’ al seu bonic i pintoresc municipi.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button