CulturaNotícies

Blanes ret homenatge pòstum al lloretenc Fermí Reixach amb ‘Currito de la Costa’ al cicle ‘Docus a la Fresca’

El passat divendres el 12è Cicle Docus a la Fresca va travessar l’equador del seu periple estiuenc amb una tercera sessió molt especial, que va tenir diversos punts d’interès. El més destacat va ser l’homenatge pòstum que se li va retre a l’actor lloretenc Fermí Reixach i Garcia, mort el passat 12 de juny amb 78 anys.

Un reconeixement no tan sols a l’artista, sinó també al món dels somnis, a tot l’univers que representa el setè art. Per això, abans de començar la sessió, un nen vestit amb una indumentària que recordava al petit Jackie Coogan —l’estrella infantil del cinema mut que robava el protagonisme al mateix Charles Chaplin al film ‘The Kid’—, va encetar la vetllada fent el clàssic cop sec de la coneguda claqueta que s’utilitza als rodatges de cinema.

Homenatge pòstum a Fermí Reixach

Enguany el 12è Docus a la Fresca, organitzat per l’Associació Cultural La Focal amb el suport del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, està fent una decidida aposta per la proximitat, de Km 0, amb la programació de quatre documentals fets per gent de Blanes i del territori. En aquest cas, la tercera sessió del passat divendres va oferir ‘Currito de la Costa: l’altra alternativa’, un fals documental dirigit pel cineasta blanenc Raül Busquets.

Un dels actors que intervenia a la producció era Fermí Reixach, que incorporava el paper d’un historiador local. A partir d’aquí, Valentí Hinarejos, de La Focal, acompanyat de Raül Busquets, van donar pas a un In Memoriam de l’actor lloretenc, repassant principalment algunes de les seves intervencions cinematogràfiques.

Amb una sòlida formació com a actor teatral, on va debutar quan es van fundar Els Comediants amb l’obra Catacroc del 1973, va ampliar els seus estudis d’interpretació a Nova York, a l’Stella Adler Institut i a l’Ernie Martin Actor’s Creative Studio, on a abraçar el mètode Stanislavski. Posteriorment, entre altres aprenentatges, també va assistir com oient a l’Actor’s Studio de Lee Strasberg.

El seu debut cinematogràfic va ser el 1980 amb ‘La Campanada’, dirigida per Jaime Camino, amb qui també va treballar a ‘Llums i Ombres’. Va compaginar les seves actuacions al Teatre amb el Cinema i la Televisió, on durant tres temporades va incorporar el personatge de Guillem Almeda a la telesèrie de sobretaula de TV3 ‘La Riera’ entre de centenars de papers.

Currito de la Costa: l’altra alternativa

Després del sentit homenatge, va ser el moment de poder visionar ‘Currito de la Costa: l’altra alternativa’. Abans, Valentí Hinarejos va donar la benvinguda a tothom, però en especial a dos cineastes locals que recentment han estrenat sengles films: Jordi Calvet, qui torna a conrear guardons als festivals amb el seu nou curtmetratge ‘A una bala’ —rodat a Blanes i protagonitzat per Fernando Esteso— i Conrad Son, qui també està rebent reconeixements amb ‘Tot allò que no et vaig dir’, rodada igualment aquí, i inscrita amb el nou corrent de smart cinema sostenible.

Com a darrer preàmbul abans de la projecció, Raül Busquets i Valentí Hinarejos van repassar breument la trajectòria del cineasta blanenc, amb imatges d’alguns dels seus treballs. Primer amb el curtmetratge ‘Fuga i Saga’, la seva òpera prima rodada a Blanes l’any 2003 i estrenada el 2006. El 2011 va dirigir ‘El darrer mestre d’aixa’, que partia de la figura de Fèlix Gibernau, l’últim representant de la nissaga d’artesans de la drassana coneguda com a Ca l’Esteveta. La producció més recent de Busquets ha estat el seu primer llargmetratge, ‘A Casa’, que va ser seleccionat amb diverses candidatures tant als Premis Gaudí com als Premis Goya, entre d’altres.

El moment estel·lar de la nit va arribar amb la projecció de ‘Currito de la Costa’, que compta amb les aportacions de dos altres actors lloretencs molt coneguts: Nanu Ferrari —que incorpora el paper del ‘Currito de la Costa’— i Paquito Moreno. S’hi explica en format de documental la vida i obra de la figura de Francisco Sánchez Fachín, conegut pel seu sobrenom de Currito, un torero controvertit per les seves extravagàncies artístiques.

Tot plegat, barrejat per una intel·ligent crítica a alguns dels estereotips que el franquisme va imposar durant la dictadura, amb el món de la tauromàquia com a rerefons i el moviment actual anti-taurí. Va ser rodat a l’antiga plaça de braus que hi havia a Lloret de Mar, enderrocada l’octubre de 2006, i fins i tot s’hi inclouen imatges reals de la roda de premsa de l’alcalde d’aquella època, Xavier Crespo, anunciant-ho al mateix indret.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button