La GentNotícies

Analitzem la nova Llei de Benestar Animal amb Robert Melero i donem la benvinguda a les zones per a gossos a les platges de Lloret

“Les platges també son dels gossos a Lloret de Mar”:

Avui dilluns (16 d’octubre), entra en funcionament ‘les platges també son dels gossos’ a Lloret de Mar. L’Ajuntament ha habilitat per l’accés a gossos: l’espai de Punta Garbí de la platja de Fenals, així com dos zones de la platja gran, el tram de platja del passeig de sa Caleta i al passeig Manel Bernat (darrere de la Roca d’en Maig). L’estada de gossos serà permesa fora de temporada de platges, des del 16 d’octubre al 14 de març.

Les zones queden delimitades amb cartells informatius, que contenen les normes de conducta que les persones propietàries dels animals hauran de respectar. Per qüestions d’higiene, es recorda l’obligatorietat d’haver de recollir els excrements de les mascotes, així com evitar que orinin a la sorra o embrutant el mobiliari de la platja. L’incompliment de les normes de conducta establertes pot comportar sancions de fins a 1.500 euros.

Analitzem la nova Llei de Benestar Animal amb Robert Melero:

El passat 29 de setembre va entrar en vigor la nova Llei de Benestar Animal sense un reglament legal perquè el Govern està en funcions, per tant, algunes novetats no s’aplicaran de moment. Aquesta nova llei, i tinença d’animals, és una llei envoltada de polémica i que genera confusió per algunes exepcions i perquè algunes mesures encara no es poden aplicar.

La nova Llei 7/2023 vol obligar a contractar una assegurança per a totes les races de gossos, siguin grans o petits i de qualsevol raça o sense raça, i als gats, i també vol obligar a la realització de cursos formatius per als nous propietaris entre altres coses que avui analitzem.

Perquè de moment, no serà encara obligatori l’assegurança i el curs per nous propietaris de gossos?

Tot i entrar la llei en vigor, aclarim que aquests dos punts destacats del nou text legal (el de les assegurances, i el de els cursos obligatoris) quedaran temporalment sense execució per falta d’un reglament propi en trobar-se el Govern espanyol en funcions. La falta d’un reial decret com el reglament propi de la llei, que no s’ha pogut aprovar al Consell de Ministres en estar el Govern en funcions, deixa la nova llei al ralentí. Segons va confirmar el mateix Ministeri de Drets Socials

Per aclarir alguns dubtes -ja que la llei és molt extensa– LLoret Gaceta ha parlat amb el reconegut veterinari de Lloret, Robert Melero de CanVet. Si tens algun dubte sobre aquesta nova llei, pots escriure un comentari al peu d’aquesta publicació que serà contestat el més aviat possible”.

Lloret Gaceta

Quins animals està prohibit tenir a casa? I si ja els tenim d’abans de la llei que pot passar?

No es poden tenir com mascotes els mamífers silvestres o exòtics que surtin al catàleg d’animals potencialment invasors. Tampoc es poden tenir primats o animals silvestres que pesis menys de 5 quilos, com les rates, la guineu platejada, el conill silvestre, etc. Falta que redactin i publiquin des del comitè científic el llistat positiu de totes les mascotes silvestres que es puguin tenir. Pot ser que decideixen que els ocells exòtics no es puguin tenir, per tant, si algú té un animal exòtic, com el lloro, la carolina, la iguana, hámster, etc., que pugui sortir en aquest llistat -que es publicarà en breu-i el te des d’abans d’aquesta llei no els hi passarà res, si tenen documentació que ho demostri.

Quins són els punts a destacar de la nova llei?

Els aspectes pel que la gent normalment ens està preguntant a la clínica, en principi és específicament i en primera instància com afecta a animals de companyia com a tal que serien els gossos i gats i potser podríem incloure les fures, ja que el que marca la llei no és gaire diferent del que fins ara ja hi havia; fins ara tot animal havia d’estar enregistrat amb un microxip. La identificació era obligatòria i ara igual, i amb més rigorositat a partir del 29 setembre 2023.

Un dels punts més mediàtics… referent a deixar els animals sols o no poper lligar-los fora dels establiments, ¿ens poden sancionar?

Si, en els casos que no es compleixi que; els animals de companyia, gossos, gats i fures, no es podran deixar sols més de tres dies (en el cas dels gossos, no més de 24 hores). I tampoc es poden deixar sols, lligats a la porta dels establiments, sempre cal que estiguin supervisats per algú per evitar que els robin o els hi passi alguna cosa. Multes fins a 10.000€ poden rebre les persones que no compleixin aquesta norma.

És obligatori esterilitzar als nostres animals?

Els animals han d’estar esterilitzats o controlats per evitar reproducció descontrolada; en gossos abans d’un any i en gats al cap de 6 mesos.

L’eutanàsia està totalment prohibida?

L’eutanàsia està totalment prohibida, inclòs a les gosseres, i en casos de falta de recursos per atendre a l’animal, ja sigui per no poder pagar els tractaments o per altres motius. L’eutanàsia ha d’estar molt justificada i amb documentació sota criteri veterinari en situacions de patiment animal o perill per agressivitat extrema per comportar perill a la societat.

Hi ha punts de la nova llei que ja eren vigents, almenys a Catalunya, ¿quins?

Cal tenir en compte que: a Catalunya, molts dels apartats que estableix la nova normativa ja s’apliquen des de fa temps. Per exemple; no poder deixar els gossos a l’entrada dels establiments, fa temps que es dur a terme a Barcelona, o la obligatorietat de vacunar les mascotes contra la ràbia. Molts dels punts de la nova llei ja estan establerts com obligatoris pels ajuntaments de cada municipi en particular.

Novetats en l’àmbit professional: 

Les botigues de mascotes ja no podran vendre animals. Els gats, gossos i fures s’han de comprar en un centre de cria. I no es podran comprar, en cap cas, animals per internet.

DESTACAT:

Segons informació de la Direcció dels Drets dels Animals (La (DGDA) és l’òrgan directiu de la Subsecretaria del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 que assumeix les polítiques del Govern espanyol, en relació amb els drets dels animals i el seu benestar; s’especifica que els cursos de formació per a nous propietaris, anunciats a la llei queden sense data d’inici per l’absència d’un reglament propi, i tanmateix  l’aplicació d’una assegurança obligatòria per tot tipus de races, que de moment no te creat el reglament.

Un cop creat el reglament:

Pel que fa a l’assegurança, un cop s’hagi implantat només caldrà incloure la mascota en l’assegurança de l’habitatge (segurament pagant un petit extra) I pel que fa als cursos només seran per nous propietaris, gratuïts, online, i molt senzills (com els que es fan en línia per manipuladors d’aliments).

Informació Extra:

3 Comentaris

 1. Tinc una gossa de gran edat ja, les aseguradores no volen ferli l’assegurança perquè te més de 9 anys i al segur de la llar no la puc ficar tampoc.

  1. Hola Pilar. El que te demana la nova llei es una assegurança de “responsavilitat civil” no una assegurança devant malalties del teu gos. No hauries de tenir cap problema per una RC per la teva gosseta. Si encara aixis et costa trobar, pasaat per CANVET i et donarem alguns contactes d’asseguradores.

   Saluts.

   Tel fixe. 972377550
   Urgencies 24h. 646077753

 2. Bones.
  M’agradaria saber quina destinació tenen els 10€ que cobren cada mes d’abril per les mascotes.
  Jo vaig posar el xip “gratuit” i després em vaig trobar amb aquest impost del que ningú em va informar.
  Pensava que potser servía per assegurar les mascotes i els propietaris en cas que passés algún incident.
  Gràcies.
  Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button