La GentNotícies

Alerten de la tendència a l’alça en el consum de la perillosa ‘Tusi’ per a aquest estiu a la Costa Brava

Aquestes seran les drogues més consumides aquest estiu a la Costa Brava segons els experts:

Segons informa l’ACN, l’Alcohol, el cànnabis, l’èxtasi i la metamfetamines seran, de nou, les drogues més consumides als espais d’oci de la Costa Brava aquest estiu. Amb tot, el fenomen de la cocaïna rosa, coneguda també com a ‘Tusi‘ serà una de les tendències.

Aquesta substància s’ha convertit en un fenomen els darrers anys i el fet que es vengui com una “droga d’elit” (amb un preu de quasi el doble que la cocaïna) la fa encara més atractiva als consumidors. La responsable d’Anàlisi d’Energy Control, Mireia Ventura, adverteix que es tracta d’una barreja de substàncies entre les quals hi ha la Ketamina.

“La cocaïna rosa és popular perquè, tot i que et genera uns efectes, permet relacionar-se amb certa normalitat. Per això, creiem que serà una de les més populars a les zones d’oci com la Costa Brava o d’altres localitats turístiques aquest estiu”.

Energy Control.

Ventura assenyala que la Ketamina no s’utilitza per abaratir el cost de la droga, sinó perquè pugui generar efectes estimulants. De fet, des d’Energy Control alerten que cada vegada hi ha més drogues que la incorporen per tal de fer-la més atractiva. La ketamina genera entre els qui la proven sensació de benestar i al·lucinacions.

També s’ha començat a detectar l’òxid nitrós en algunes substàncies, fet que fa preveure que sigui un element habitual entre les drogues aquest estiu. Ventura, però, adverteix que el que més s’estan trobant son els succedanis de l’èxtasi, que es venen a un preu més barat i produeixen exemples similars.

El principal problema, però, és que es tracta de substàncies que no estan fiscalitzades i, per tant que no saben què contenen. “No les coneixem i només sabem que tenen efectes euforitzants, similars als de l’èxtasi”, assenyala Ventura.

Enquesta

L’Associació Benestar i Desenvolupament apunta que aquesta droga ha guanyat popularitat entre els consumidors d’estupefaents. 

 • El 20% de les 1412 persones consultades asseguren que l’han consumit una vegada l’últim any. 
 • El 60% l’ha combinat amb altres drogues. 
 • Es consuma esnifant la pols en un entorn de festa en discoteques i festes rave.
 • El tusi s’integra en la llarga llista de substàncies consumides: alcohol, cànnabis, MDMA (èxtasis), amfetamina, cocaïna i poppers.

Així és la perillosa droga que s’està posant de moda, ‘Tusi’:

En primer lloc, recordem que aquesta droga té efectes al·lucinògens, cosa que significa que té la capacitat d’alterar l’experiència sensoperceptiva, provocant al·lucinacions, i aquestes són sobretot de tipus auditiu i visual. Això pot provocar, com altres drogues psicodèliques, crisis d’ansietat derivades de la intensitat emocional del propi fet d’experimentar al·lucinacions.

Dins del context de les alteracions perceptives, també es poden donar il·lusions perceptives, com ara veure llampades o xiribites, canvi de mida dels objectes o fins i tot la percepció que els objectes es fonen. Fora del pla perceptiu es poden experimentar també altres símptomes:

 • Despersonalització i desrealització.
 • Desorientació.
 • Cansament extres.
 • Depressió.
 • Episodis psicòtics.
 • Convulsions.
 • Marejos.
 • Inquietud i angoixa, i dificultat per dormir.
 • Augment de la consciència corporal.
 • Augment de la pressió arterial, taquicàrdia i arítmia.
 • Midriasi o dilatació pupil·lar: el que provoca visió borrosa.
 • Coma.

És cert que calen més investigacions per determinar el potencial addictiu d’aquesta nova droga i la seva letalitat, ja que en el cas de les morts per sobredosi, cap no ha estat deguda a sobredosi de 2C-B pur. El problema, com hem comentat, és que moltes vegades està adulterada amb altres substàncies, molt més addictives i perilloses pel que fa a capacitat per acabar amb la vida d’una persona per sobredosi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button