11 febrer: El Dia de la Internet Segura es presenta ‘Guanya el hacker’, una iniciativa per potenciar les ciberhabilitats

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya impulsa l’acció comunicativa ‘Guanya el hacker’ coincidint amb el Dia de la Internet Segura, que enguany se celebra l’11 de febrer arreu del món. L’objectiu d’aquesta efemèride és conscienciar infants, adolescents i adults dels principals riscos que es poden trobar a la xarxa i i oferir-los eines per saber com afrontar-los.
‘Guanya el hacker’ proposa un joc interactiu que persegueix un doble objectiu. Per una banda, l’usuari podrà analitzar i valorar els coneixements que té sobre la seguretat a Internet. Per l’altra, a través del joc s’ofereixen explicacions detallades que serveixen per ampliar coneixements bàsics. El resultat final, més enllà de la puntuació, permet a l’usuari fer-se una idea de quines habilitats necessita i quines li manquen per estar més segur al món digital. El joc té tres versions diferents, una per a infants de 9 a 12 anys, una altra per a adolescents i una tercera per a adults. Cadascuna d’aquestes opcions està enfocada i orientada als riscos i perills amb què es pot trobar cada perfil d’edat.
Activitat per als infants
Els infants, especialment a partir dels 6 anys i fins als 12, comencen a entrar en contacte amb les noves tecnologies, ja sigui a través d’ordinadors portàtils o tablets o fins i tot a través de telèfons mòbils. Per tal que puguin aprendre a desenvolupar-se en el món digital i a navegar amb seguretat és necessari que adquireixin eines i recursos adequats. A través d’aquest joc, que ofereix una versió imprimible en paper per treballar a l’aula i una versió interactiva, els infants poden aprendre de forma didàctica i amena quins comportaments són més adequats i aprendre conceptes bàsics a l’hora de crear un compte o generar una contrasenya. Accedeix al joc aquí.
Activitat per als adolescents
A partir dels 12 anys i coincidint amb l’arribada a l’educació Secundària, els usos que fan els menors d’Internet s’incrementa exponencialment. Molts ja disposen d’un telèfon mòbil propi i estan permanentment connectats a Internet. Per tal que puguin fer un ús responsable i segur d’aquestes tecnologies és important que tinguin clar què poden fer i què no al món digital. Accedeix al joc aquí.
Joc per a la ciutadania
Actualment vivim en un món hiperconnectat, l’ús i el consum que fem de les noves tecnologies és molt elevat i la ciutadania no sempre és conscient dels riscos o els perills als quals s’enfronta, en ocasions per desconeixement i en d’altres per descuit o distracció. En qualsevol dels casos, és necessari prendre consciencia i adquirir habilitats per poder tenir una vida digital segura. Accedeix al joc aquí.
____________
La iniciativa pretén dotar la ciutadania d’habilitats i capacitats per tal que tingui nocions bàsiques de ciberseguretat i estigui més protegida davant les ciberestafes, els robatoris de comptes o les filtracions de dades. La directora de l’Agència de Ciberseguretat, Laura Caballero, considera que tenir eines i recursos és clau per fer front als riscos: “No hem de tenir por d’Internet, però hem de ser conscients que calen uns coneixements mínims sobre què podem fer i què no al món digital per estar més segurs i protegits. No podem oblidar que a Internet hi ha actors maliciosos i volem que la ciutadania tingui prou habilitats i coneixement per esquivar-los”.