SuccessosTotes les Notícies

Endesa presenta informes sobre el frau elèctric: Lloret de Mar entra per primera vegada al «top 10» de Catalunya

El frau elèctric s’ha disparat a les comarques gironines durant el 2024 segons els recents informes presentats, i Lloret de Mar s’ha situat per primera vegada entre les deu poblacions de Catalunya amb més energia defraudada. Segons dades d’Endesa, el frau a la demarcació s’ha duplicat en un any, passant de 35,9 milions de kWh detectats el 2023 a 81,5 milions de kWh el 2024, amb un total de 3.356 expedients oberts.

Lloret, entre les poblacions amb més frau detectat

Entre les ciutats amb més energia defraudada, Lloret de Mar ha entrat per primera vegada en el «top 10» català, situant-se en vuitena posició amb 7,75 milions de kWh d’energia defraudada en un any. A la demarcació, només la capital, Girona, ha tingut més expedients oberts (295), tot i que en frau detectat queda per sota de Lloret.

Un factor clau en aquesta xifra ha estat el cultiu de marihuana indoor, que ha representat gairebé el 54% de tota l’energia defraudada a Lloret. Malgrat que només un 10% dels expedients oberts estaven relacionats amb aquesta activitat, el consum elèctric necessari per a aquestes plantacions ha disparat el frau.

L’impacte del frau elèctric a les comarques gironines

Amb l’augment registrat el 2024, Girona ha passat a ser la segona demarcació catalana amb més frau elèctric, només per darrere de Barcelona. Aquest increment ha fet que Tarragona perdi el segon lloc que ocupava el 2023.

Pel que fa al conjunt de la província, el 36,65% de l’energia defraudada a Girona s’ha utilitzat per a plantacions de marihuana. Tot i que aquesta xifra és inferior a la del 2023 (quan el cultiu de droga representava un 65% del frau elèctric), segueix sent un problema important. En total, s’han detectat 184 expedients vinculats a aquestes activitats, que han defraudat gairebé 30 milions de kWh.

Les conseqüències: talls de llum i riscos per a la seguretat

Segons Endesa, el frau elèctric té un impacte directe en la qualitat del subministrament elèctric. La manipulació de les xarxes provoca sobrecàrregues, avaries i talls de llum que afecten la població. L’empresa assegura que, en zones amb un alt volum de cultius indoor, les incidències poden reduir-se fins a un 90% després d’una operació policial.

A més, aquests enganxaments il·legals suposen un risc greu per a la seguretat, ja que poden provocar incendis i electrocucions. Segons els càlculs de la companyia, cada plantació de marihuana indoor consumeix tanta electricitat com 80 habitatges de 100 m².

Amb aquest escenari, Lloret de Mar i altres municipis gironins han passat a estar en el punt de mira d’Endesa i les autoritats, que ja treballen per combatre aquest tipus de frau i evitar-ne les conseqüències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles relacionats

Back to top button