Com cada any en aquestes dates, ja és gairebé tot a punt per a posar en marxa els casals infantils d’estiu. Molts estudiants aprofiten l’estiu per fer voluntariat o treballar amb els infants. També en aquestes dates, des de fa uns anys sorgeix la polèmica, i algunes queixes ens han fet arribar quant al tema de les contractacions.
Alguns joves (monitors de casals) ens han comunicat a redacció que estan molestos en saber que s’han contractat joves d’altres poblacions i alegen que a Lloret hi ha molta joventut que haurà de buscar altres feines quan altres anys feien de monitors aquí a la vila, sembla que no tenen prioritat els lloretencs a l’hora de les contractacions, i de vegades els hi passen al davant els monitors d’altres poblacions.
Tot i que pugui molestar als nostres veïns, realment, el que passa és que la llei de contractes, des de l’any 2020 no permet que hi hagi criteris excloents per persones que hagin nascut o un lloc o a un altre, ja que això es podria titllar de racisme.
De cap manera en contractar a algú, es pot prioritzar a una persona nascuda a Lloret per davant d’una nascuda a un altre poble, perquè la llei ho prohibeix.
Procediment de contractació pels casals
El procediment de contractació pels casals, és el següent: l’Ajuntament fa una licitació perquè una empresa gestioni i faci la contractació i dugui a terme la feina dels casals, i l’empresa contractada segueix les lleis, tot i poder tenir en compte que a Lloret hi ha molta gent amb la formació de lleure, no poden prioritzar legalment a ningú per raons de lloc de naixement.
Aquest és un extracte de la Llei de contractacions (del 30 desembre de 2020) que podeu trobar en el Portal Jurídic de la Generalitat de Catalunya:
LLEI 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació. “L’objectiu de la Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació és establir els principis i regular les mesures i els procediments per a garantir i fer efectius el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació, el respecte a la dignitat humana i la protecció davant qualsevol forma, acte o conducta de discriminació que es doni en l’àmbit territorial d’aplicació d’aquesta llei per raó de naixement o lloc de naixement; procedència, nacionalitat o pertinença a una minoria nacional; raça, color de pell o ètnia; opinió política o d’una altra índole; religió, conviccions o ideologia; llengua; origen cultural, nacional, ètnic o social; situació econòmica o administrativa, classe social o fortuna; sexe, orientació, identitat sexual i de gènere o expressió de gènere; ascendència; edat; fenotip, sentit de pertinença a grup ètnic; malaltia, estat serològic; discapacitat o diversitat funcional, o per qualsevol altra condició, circumstància o manifestació de la condició humana, real o atribuïda. Alhora, pretén promoure l’erradicació del racisme i la xenofòbia; de l’antisemitisme, la islamofòbia, l’arabofòbia, la cristianofòbia, la judeofòbia o l’antigitanisme; de l’aporofòbia i l’exclusió social; del capacitisme; de l’anormalofòbia; del sexisme; de l’homofòbia o la lesbofòbia, la gaifòbia, la transfòbia, la bifòbia, la intersexofòbia o la LGBTI-fòbia, i de qualsevol altra expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones”.
Conclusió…
Tot i això, lògicament, ens agradaria que tots els nois i noies de Lloret que estan titulats poguessis treballar als casals de la nostra vila. Els joves que denuncien aquesta situació fan una crida als contractants per tal que intentin mirar una mica per la joventut de Lloret. Tot i que cal complir les lleis, i per aquest mateix motiu, una opció es, si els monitors de Lloret volen establir-se o experimentar fer la feina de monitor en un altre lloc, tampoc es trobaran discriminats perquè enlloc, per llei, hi ha preferències per ser nascut a un poble o altre.
Con todo cariño, el titular del artículo es engañoso. No se han quedado sin trabajo. No han sido contratados. No pueden perder lo que no tenían.
El joven que no trabaja en Lloret, todos sabemos la falta de profesionales en la hostelería, es porqué no quiere.
Es una llàstima que aquest costum de que els monitors dels casals d’estiu fossin veïns del nostre poble, feia que els nostre jovent estigués implicat dins de la societat lloretenc.